• Σχόλιο Αγοράς

    Ευρωαγορές: Πτώση για έκτη συνεχόμενη ημέρα λόγω ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομία

    • NewsRoom


    Συνεχίστηκε για έκτη συνεχή ημέρα η πτώση στις ευρωαγορές. Ο λόγος είναι οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία, οι οποίες διατηρούν στο προσκήνιο τις ανησυχίες για τον ρυθμό της ανάπτυξης.

    Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε την ημέρα με απώλειες 0,54% στις 385,88 μονάδες, ενώ υποχώρηση 0,26% στις 3.331,53 μονάδες σημείωσε και ο δείκτης των ευρωπαϊκών blue chips Euro Stoxx 50.

    Τι ανέφεραν οι αναλυτές

    Η έκθεση του ΔΝΤ μείωσε τις προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το επόμενο έτος κατά 0,2%, στο 2,7%, υποδηλώνοντας ότι αρκετές οικονομίες θα δουν ύφεση το 2023.

    Το κλίμα επιβάρυναν σήμερα και τα τελευταία στοιχεία για τις τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ, τα οποία αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες ότι οι πληθωριστικές πιέσεις επιμένουν και δεν αναμένεται να υποχωρήσουν σύντομα. Κάτι που αφήνει περιθώρια στην FED να συνεχίσει την επιθετική πολιτική μείωσης των βασικών της επιτοκίων, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τον φόβο για μια ταχύτερη υποχώρησης της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.

    Ειδικότερα, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 0,4% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, για πρώτη φορά μετά από δύο μήνες υποχώρησης των τιμών. Αύριο αναμένονται τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή.

    Εν μέσω αυτού του κλίματος, οι ευρωπαϊκές αγορές, παρότι ξεκίνησαν ανοδικά, επέστρεψαν σε πτωτική τροχιά και έκλεισαν με απώλειες για έκτη κατά σειρά συνεδρίαση.

    Πώς κινήθηκαν οι υπόλοιποι δείκτες

    Ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη τερμάτισε τη συνεδρίαση με πτώση 0,39% στις 12.172,26 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε 0,25% χαμηλότερα, στις 5.818,47 μονάδες. Με απώλειες 0,86%, στις 6.826,15 μονάδες, ολοκλήρωσε την ημέρα ο FTSE 100 στο Λονδίνο.

    Πιο επιβαρυμένη η εικόνα στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, με τον δείκτη FTSE MIB στο Μιλάνο να γράφει απώλειες 1,27% και να κλείνει στις 20.466,77 μονάδες, ενώ στη Μαδρίτη ο IBEX 35 ολοκλήρωσε την ημέρα στις 7.261,10 μονάδες με πτώση 1,29%.

    Μεταξύ των μετοχών του Stoxx 600 τη μεγαλύτερη πτώση, με -13,1%, κατέγραψε η μετοχή της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων TAG Immobilien, ενώ ακολούθησαν με επίσης υψηλές απώλειες η εταιρεία ιατρικού εξοπλισμού Koninklijke Philips με -12,3% και η εταιρεία λιανικής ένδυσης JD Sports Fashion με -10,3%.

    Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η εταιρεία τροφίμων Chr. Hansen Holdings, που σημείωσε άλμα 14,3%.

    Διαβάστε επίσης

    Χρηματιστήριο: Τι σηματοδοτούν οι μεγάλες συναλλαγές σε Μυτιληναίο, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Eurobank

    Capital Economics: Πώς η κρίση πληθωρισμού μπορεί να μετατραπεί σε χρηματοπιστωτική κρίση

    JP Morgan: Οι πολιτικοί κίνδυνοι παραμένουν υψηλοί, το πετρέλαιο ανακάμπτει



    ΣΧΟΛΙΑ