• Σχόλιο Αγοράς

    Ευρωαγορές: Με βαριές απώλειες άνω του 1% έκλεισαν την Παρασκευή τα μεγάλα χρηματιστήρια

    • NewsRoom
    ευρωαγορές DAX


    Με απώλειες  έκλεισαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να αποτιμούν τα αποτελέσματα τριμήνου των εταιρειών αλλά και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, προσπαθώντας να μαντέψουν τις επόμενες κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών.

    Ειδικότερα την Παρασκευή οι αγορές είδαν με προβληματισμό τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ, ο οποίος ήταν ελαφρός υψηλότερος από τις προβλέψεις. Σε ετήσια βάση αυξήθηκε κατά 0,8% τον Ιούλιο, έναντι πρόβλεψης για άνοδο 0,7%.

    Στην Ευρώπη, ο πληθωρισμός στη Γαλλία επιβραδύνθηκε στο 5% τον Ιούλιο, από 5,7% τον Ιούνιο, παραμένοντας πάντως σε υψηλά επίπεδα.

    Την ίδια ώρα, προβληματισμό προκαλεί η πρόβλεψη της ΙΑΕ για αύξηση της ζήτησης πετρελαίου σε επίπεδα ρεκόρ αλλά και πτώσης των αποθεμάτων, κάτι που θα οδηγήσει σε νέα άνοδο των τιμών πετρελαίου προκαλώντας νέες πιέσεις πληθωριστικές αγορά.

    Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε την Παρασκευή πτώση 1,09% κλείνοντας στις 459 μονάδες,  με όλους τους επιμέρους κλάδους να κινούνται πτωτικά. Απώλειες 2,1% κατέγραψαν οι τεχνολογικές μετοχές, ενώ στο -1,8% έκλεισαν οι αυτοκινητοβιομηχανίες. Σε επίπεδο εβδομάδας, πάντως, ο δείκτης παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος, με οριακή υποχώρησε σε σχέση με το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής.

    Ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 1,03% στις 15.832 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε απώλειες 1,26% στις 7.340 μονάδες. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά -1,24% στις 7.524 μονάδες.

    Ο ιταλικός FTSE MIB υποχώρησε κατά 1,05% στις 28.274 μονάδες, ενώ ο IBEX 35 στη Μαδρίτη σημείωσε πτώση 0,71% στις 9.434 μονάδες.

    Σε επίπεδο μετοχών, η γερμανική Bechtle σημείωσε την καλύτερη επίδοση μεταξύ των μετοχών του Stoxx 600 κλείνοντας στο +6,40%, ενώ ακολούθησε η UBS Group με άλμα 4,72%.

    Διαβάστε επίσης

    Χρηματιστήριο: Μέχρι 4% βουτιά για τα blue chips

    Wall Street: Μεικτά πρόσημα στο άνοιγμα μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό χονδρικής

    ΗΠΑ: Ελαφρά αυξημένοι οι δείκτες τιμών παραγωγού



    ΣΧΟΛΙΑ