• Σχόλιο Αγοράς

    Ευρωαγορές: Με απώλειες λόγω Κίνας ξεκίνησε η εβδομάδα

    • NewsRoom
    ευρωαγορές DAX


    Πτωτικά ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας για τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τις αγορές να ανησυχούν για τα νέα περιοριστικά μέτρα στην  πολυπληθέστερη συνοικία του Πεκίνου, καθώς τα κρούσματα στην Κίνα αυξήθηκαν στο Σαββατοκύριακο.

    Μάλιστα το Πεκίνο ανακοίνωσε τους πρώτους θανάτους ανθρώπων από τον Covid-19 από τον Μάιο, όταν ακόμη βρισκόταν σε lockdown η Σαγκάη.

    Πλέον η Κίνα καταγράφει κρούσματα σε 31 επαρχίες της χώρας, στις οποίες έχουν εφαρμοστεί διαφορετικού βαθμού περιορισμοί. Μόνο την Κυριακή, η ηπειρωτική Κίνα ανέφερε περισσότερα από 26.000 κρούσματα κορονοϊού.

    Οι εξελίξεις, υπό την πολιτική της Zero Covid που ακολουθεί η Κίνα, προκαλεί νέες ανησυχίες γύρω από την εφοδιαστικές αλυσίδες και την παγκόσμια ανάπτυξη. Μάλιστα, οι ανησυχίες οδήγησαν κλάδους όπως αυτοί των ορυκτών, των βιομηχανικών αγαθών και των ταξιδιών και αναψυχής σε απώλειες.

    Πτωτικά κινήθηκαν και οι πετρελαϊκές μετοχές μετά από δημοσίευμα της WSJ περί σκέψεων του OPEC+ για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου. Το δημοσίευμα προκάλεσε προσωρινά βαριές απώλειες στις τιμές των συμβολαίων του πετρελαίου, τα οποία μάλιστα υποχώρησαν κάτω από τις τιμές spot, πριν το κλίμα αλλάξει ξανά, μετά από τη διάψευση της Σαουδικής Αραβίας.

    Σε αυτό το κλίμα, ο Stoxx 600 έκλεισε στις 433,06 μονάδες με απώλειες  -0,06%.

    Ο Βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε στις 7.376,85 μονάδες με πτώση -0,12%, ο γερμανικός DAX  έκλεισε στις 14.379,93 μονάδες με απώλειες -0,36% ενώ ο
    γαλλικός CAC 40 στις 6.634,45 μονάδες με πτώση -0,15%.

    Στην Ιταλία ο FTSE MIB έκλεισε με απώλειες  1,29% στις 24.356,05 μονάδες ενώ αντίθετα ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε με άνοδο 8.188,40 μονάδες στο +0,75%.

    Διαβάστε επίσης:

    Κ. Χατζηδάκης: Αύξηση 7,75% για τους συνταξιούχους – Ένας στους δυο θα πάρει τουλάχιστον μια επιπλέον σύνταξη

    Capital Economics: Μια νίκη Ερντογάν στις εκλογές θα πλήξει την τουρκική λίρα



    ΣΧΟΛΙΑ