• Οικονομία

    Capital Economics: Μια νίκη Ερντογάν στις εκλογές θα πλήξει την τουρκική λίρα

    • NewsRoom
    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Μια νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές του 2023 θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο για πολλαπλές κρίσεις στην Τουρκία τα επόμενα χρόνια, προειδοποιεί σε έκθεσή της η Capital Economics.

    Σύμφωνα με την έκθεση, η παραμονή της σημερινής κυβέρνησης στην εξουσία, θα σήμαινε μια συνέχιση του «νέου οικονομικού μοντέλου» που εφαρμόζει, αυξάνοντας την απειλή ταυτόχρονων κρίσεων στην τουρκική λίρα, στις τράπεζες και το Δημόσιο.

    Αν ο Ερντογάν κερδίσει θα θελήσει να συνεχίσει να εφαρμόσει το δικό του οικονομικό μοντέλο που αποτελεί ένα επικίνδυνο μείγμα για την Τουρκία. Η τουρκική λίρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με νέα δραματική κατάρρευση, που θα μπορούσε να απειλήσει την οικονομική και χρηματοπιστωτική αγορά σε βαθμό πολύ μεγαλύτερο από τις μέχρι σήμερα κρίσεις.

    Η εμπειρία από αντίστοιχες κρίσεις σε αναδυόμενες αγορές, λέει ότι ο αυξανόμενος κίνδυνος ταυτόχρονης δημοσιονομικής, νομισματικής και τραπεζικής κρίσης θα οδηγήσει σε μεγάλη πτώση το ΑΕΠ.

    «Οι επενδυτές αναμφίβολα θα καλωσόριζαν μία καθαρή νίκη της αντιπολίτευσης, αλλά και αυτή θα είχε ένα Γολγοθά μπροστά της, για να αποκαταστήσει τη μακροοικονομική σταθερότητα και να αντιστρέψει τις στρεβλωτικές πολιτικές των τελευταίων 10-15 ετών», ανέφερε ο οίκος. Οι πολιτικές που θα έπρεπε να ακολουθήσει η αντιπολίτευση θα προκαλούσαν βραχυπρόθεσμα «πόνο», προκαλώντας κρίση στον πιθανό κυβερνητικό συνασπισμό, κατά ανάλογο τρόπο με όσα αντιμετώπισε ο πρώην Αργεντίνος πρόεδρος Μαουρίτσιο Μάκρι στη χώρα του, οδηγώντας στην πτώση του το 2019.

    Πάντως, η Capital Economics τονίζει πως ο Ρετζέπ Ταγίο Ερντογάν αναμένεται πως θα αμφισβητήσει το αποτέλεσμα των εκλογών στην περίπτωση που η αντιπολίτευση προηγηθεί στις ψήφους.

    Με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η συγκυβέρνηση αναμένεται να εξασφαλίσει τις περισσότερες έδρες στο κοινοβούλιο, αλλά ο Ερντογάν υπολείπεται όλων των πιθανών υποψηφίων της αντιπολίτευσης για την προεδρία. Καταλυτικό ρόλο για το αποτέλεσμα αναμένεται να παίξει η στάση του φιλοκουρδικού κόμματος HDP και το κατά πόσο η αντιπολίτευση θα μπορέσει να στηρίξει έναν ενιαίο υποψήφιο.

    Διαβάστε επίσης:

    Λίβανος: Βοήθεια 5,4 δισεκ. δολαρίων θα χορηγήσει το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα στη Βηρυτό

    ΟΠΕΚ: Εξετάζει αύξηση της παραγωγής πετρελαίου – Βουτιά 6% οι τιμές

    Τουρκία: Το ΥΠΕΞ κάλεσε τον πρεσβευτή της Σουηδίας με αφορμή διαδήλωση φιλοκουρδικών οργανώσεων στη Στοκχόλμη



    ΣΧΟΛΙΑ