• Σχόλιο Αγοράς

    Ευρωαγορές: Ήπιες απώλειες αναμένοντας τις συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών

    Άνδρας περπατά στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου

    Χρηματιστήριο του Λονδίνου


    Με απώλειες έκλεισαν την Τρίτη τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις αγορές μετοχών να αναμένουν τις επικείμενες ανακοινώσεις των κεντρικών τραπεζών σε ΗΠΑ και ΕΕ.

    Το ενδιαφέρον των επενδυτών τράβηξαν και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να μένει αμετάβλητος τον Νοέμβριο στο 3,1% σε ετήσια βάση και να αυξάνεται κατά 0,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

    Αν και η Wall Street κινήθηκε ανοδικά μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού, η οποία ήρθε μια ημέρα πριν τις αποφάσεις της FED για τα επιτόκια για τον μήνα Δεκέμβριο, στη Φρανκφούρτη ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε τελικά με απώλειες 0,21% στις 472,72 μονάδες, με τους επενδυτές να προτιμούν να κινηθούν πιο συγκρατημένα.

    Στο Λονδίνο ο  FTSE 100 υποχώρησε στις 7.542,77 μονάδες καταγράφοντας οριακές απώλειες -0,03%. Η κίνηση ήρθε εν μέσω νέας πολιτικής κρίσης, με την κυβέρνηση Σούνακ να αναμένεται να υποστεί μια βαριά ήττα στη Βουλή των Κοινοτήτων για το μεταναστευτικό ζήτημα και το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που κατέθεσε ο βρετανός πρωθυπουργός για την αναγνώριση της Ρουάντα ως ασφαλής χώρα.  Ωστόσο, στήριξη στην αγορά έδωσαν τα στοιχεία από την αγορά εργασίας του Ηνωμένου Βασιλείου, με την αύξηση των τακτικών μισθών να επιβραδύνεται τον Νοέμβριο στο 7,3% από 7,8% τον Οκτώβριο. Το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε σταθερό στο 4,2%.

    Στη Γερμανία ο DAX έκλεισε στις 16.791,74 μονάδες με οριακές απώλειες -0,02%, ενώ ο  CAC 40 στο Παρίσι υποχώρησε στις 7.543,55 μονάδες με απώλειες -0,11%. Στην Ιταλία ο FTSE MIB υποχώρησε κατά 0,28% στις 30.342,15 μονάδες ενώ ο IBEX 35 στη Μαδρίτη έκλεισε στις 10.118,70 μονάδες, με απώλειες -0,78%.

    Οι αγορές της Ευρωζώνης αναμένουν την συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 14 Δεκεμβρίου, μια μέρα μετά τις ανακοινώσεις της FED, προκειμένου να δουν αν η Κριστίν Λαγκάρντ ανοίξει περισσότερο τα χαρτιά της για το 2024 και αν θα δώσει κάποιο σήμα για μειώσεις επιτοκίων μέσα στο επόμενο έτος.

    Διαβάστε επίσης

    Χρηματιστήριο: Τι συμβαίνει με την κατρακύλα των ΕΛΠΕ μετά το placement, η διαφορά με την ΕΤΕ και την ΜΟΗ

    Citi: Προβλέπει άνοδο στις ευρωπαϊκές μετοχές το 2024

    Warren Buffett: «Μαχαίρι» στην επένδυση δισεκατομμυριούχου στην εταιρεία υπολογιστών HP



    ΣΧΟΛΙΑ