• ΑΓΟΡΕΣ

    Citi: Προβλέπει άνοδο στις ευρωπαϊκές μετοχές το 2024

    Beata Manthey, Citi

    Beata Manthey, Citi


    H Citi προβλέπει άνοδο του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600 κατά 10% έως το τέλος του 2024, καθώς αναμένει ότι τα ευρωπαϊκά κέρδη ανά μετοχή θα αυξηθούν κατά +3% το 2024.

    «Αυτό το ποσοστό υπολείπεται του consensus για αύξηση +6%, αλλά είναι πιο αισιόδοξο από την τιμολόγηση της αγοράς για συρρίκνωση των κερδών ανά μετοχή (EPS) κατά -5%. Οι προβλέψεις μας συνεπάγονται μια ήπια επαναξιολόγηση από ένα δείκτη αποτίμησης των κερδών (fwd P/E) στις 12 φορές στη μακροπρόθεσμη διάμεση τιμή του δείκτη στις 13 φορές, η οποία φαίνεται εφικτή σε έναν κύκλο μείωσης των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας», επισημαίνει η Beata Manthey, Equity Strategist της Citi.

    «Θα αγοράζαμε τις πτώσεις, όπως συνιστάται από τη λίστα ελέγχου μας αν η αγορά βρίσκεται σε πτωτική (bear) ή ανοδική (bull) αγορά, ενώ δεν θα κυνηγούσαμε ράλι. Η κλαδική μας στρατηγική έχει μια κυκλική/αναπτυξιακή κλίση (συστάσεις υπεραπόδοσης σε τεχνολογία και βασικά υλικά) μέσω μιας βελτιωμένης ισορροπίας των μακροοικονομικών κινδύνων. Ωστόσο, προσθέτουμε στοιχεία άμυνας (αναβαθμίζοντας τον κλάδο της υγείας σε σύσταση υπεραπόδοσης), καθώς αναγνωρίζουμε ότι η μεταβλητότητα της αγοράς μετοχών τείνει να αυξάνεται όταν αρχίζει η χαλάρωση των πολιτικών των κεντρικών τραπεζών. Είμαστε πιο επιφυλακτικοί στους τομείς των καταναλωτών και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας. Υποβαθμίζουμε τον κλάδο των αυτοκινήτων σε σύσταση υποαπόδοσης και τις βιομηχανίες σε ουδέτερη σύσταση», υπογραμμίζει η Manthey.

    Οι αλλαγές που προτείνει για το 2024

    «Ανανεώνουμε τις ιδέες μας για την επόμενη χρονιά, συμπεριλαμβανομένων των συστάσεων πώλησης (sell συστάσεις), με 5 νέες κορυφαίες ιδέες συνολικά. Εντός αυτών επισημαίνουμε τα βασικά σημεία διαφοροποίησης και τους επόμενους καταλύτες προσθέτοντας με σύσταση αγοράς (buy) τις: Capgemini SE, Continental, London Stock Exchange PLC, Prosus NV και αξιολόγηση πώλησης (sell) την Verbund AG και αφαιρούμε τις AstraZeneca, Erste Bank, Rentokil», επισημαίνει η Citi.

    «Αναφορικά με τη στρατηγική των ευρωπαϊκών μετοχών, προβλέπουμε τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 στις 510 μονάδες και το βρετανικό δείκτη FTSE 100 στις 8.200 μονάδες για το επόμενο δωδεκάμηνο, προτείνοντας περίπου 10% άνοδο και για τους δύο. Οι στόχοι μας συνεπάγονται μια μέτρια επαναξιολόγηση για τον ευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 (από τη σημερινή αποτίμηση στις 12 φορές fwd P/E στο μακροπρόθεσμο μέσο όρο των 13 φορών) και τον δείκτη FTSE 100 (από τις 10 φορές σε 11 φορές). Αυτό φαίνεται εφικτό, καθώς οι ευρωπαϊκές μετοχές τείνουν να επαναξιολογούνται κατά τη διάρκεια των κύκλων περικοπών των κεντρικών τραπεζών», σημειώνει η Manthey.

    «Συνολικά, ο κατάλογος των μετοχών Focus List έχει αποδώσει απόλυτη απόδοση +10% κατά τους τελευταίους 12 μήνες (+0,8% σε σχέση με τον δείκτη Stoxx 600) και +0,5% σε διάστημα 3 μηνών (-3,4% σε σχέση με τον δείκτη Stoxx 600). Από την 1η Ιανουαρίου 2021 ο κατάλογος Focus List έχει σημειώσει άνοδο +29% (περίπου 8,7% σε ετήσια βάση), υπεραποδίδοντας κατά +2,5% σε ετήσια βάση έναντι του δείκτη Stoxx 600», καταλήγει η Manthey.

    Διαβάστε επίσης:

    Το «ράλι» στην Τιτάν και το ζήτημα της επιστροφής στην Ελλάδα

    Χρηματιστήριο: Κόπωση στις τράπεζες και στα blue chips

    Goldman Sachs: Αγοράστε τη βουτιά αν οι μετοχές πέσουν λόγω Fed



    ΣΧΟΛΙΑ