• Σχόλιο Αγοράς

    Ευρωαγορές: Ήπια κέρδη με βοήθεια από Λαγκάρντ – Βουτιά 5,% για τη Barclays

    • NewsRoom
    Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ

    Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ


    Σε ανοδικό έδαφος έκλεισε η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χρηματιστήριων την Τρίτη, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις νέες τοποθετήσεις της Κριστίν Λαγκάρντ.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, η επικεφαλής της ΕΚΤ, σε κλήση που είχε με τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Eurogroup τη Δευτέρα, εξέφρασε την αισιοδοξία της πως η μάχη κατά του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη εξελίσσεται καλά. Ωστόσο, εμφανίστηκε προβληματισμένη για το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει συμφωνία για τους δημοσιονομικούς κανόνες της ευρωζώνης.

    Από εκεί και πέρα, οι αγορές είδαν την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη να υποχωρεί τον Οκτώβριο, καθώς μειώνεται η ζήτηση. Τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον Σύνθετο Δείκτης Υπεύθυνων Προμηθειών της HCOB (PMI) της ευρωζώνης υποχώρησε στις 46,5 μονάδες τον Οκτώβριο από 47,2 τον Σεπτέμβριο, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020.

    Στα εταιρικά αποτελέσματα η ιταλική τράπεζα UniCredit δήλωσε ότι τα καθαρά της κέρδη ήταν 2,3 δισ. ευρώ το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών για 1,93 δισ. ευρώ. Παράλληλα αναθεώρησε το guidance για τα καθαρά κέρδη της επόμενης χρονιάς σε «τουλάχιστον» 7,25 δισ. ευρώ, ενώ δήλωσε πως σχεδιάζει να διανείμει τουλάχιστον 6,5 δισ. ευρώ στους μετόχους. Η μετοχή έκλεισε με άνοδο 1,34%.

    Αντίθετα, πτώση  στα καθαρά κέρδη στα 1,3 δισ. λίρες από 1,5 δισ. την ίδια περίοδο πέρυσι, ξεπερνώντας ωστόσο τις εκτιμήσεις των αναλυτών (1,1 δισ. λίρες), ανακοίνωσε για το τρίμηνο η Barclays, με τα συνολικά έσοδα να αυξάνονται κατά 5% στα 6,3 δισ. λίρες. Η μετοχή πάντως υποχώρησε κατά 5,81% καθώς η τράπεζα ανακοίνωσε επιβράδυνση της αύξησης των εσόδων στο τμήμα λιανικής της στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε τελικά στις 435,09 μονάδες με άνοδο 0,44%.

    Ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε στις 7.389,70 μονάδες με άνοδο 0,20%, ο γερμανικός DAX στις 14.879,94 μονάδες με κέρδη 0,54% ενώ ο γαλλικός CAC 40 στις 6.893,65 μονάδες με άνοδο 0,63%.

    Ο ιταλικός FTSE MIB ολοκλήρωσε την Τρίτη στις 27.572,74 μονάδες με οριακή άνοδο 0,05%, ενώ πτωτικά έκλεισε ο ισπανικός IBEX 35 στις 8.975,80 μονάδες με πτώση -0,22%.

    Διαβάστε επίσης

    Χρηματιστήριο: Αλμα στα όρια των 1.200 μονάδων μετά την έκρηξη 12,4% της Alpha

    Πάνω από 3,2 δισ. το χρόνο χάνει η Ελλάδα από τον ΦΠΑ – Στοιχεία σοκ από την Κομισιόν

    Αρχηγός ισραηλινού στρατού: Είμαστε έτοιμοι για εισβολή στη Γάζα – Γιατί καθυστερούν



    ΣΧΟΛΙΑ