• Οικονομία

    Πάνω από 3,2 δισ. το χρόνο χάνει η Ελλάδα από τον ΦΠΑ – Στοιχεία σοκ από την Κομισιόν

    Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης

    Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης


    Τεράστια ποσά χάνει κάθε χρόνο η χώρα μας από τον ΦΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Ετησίως η Ελλάδα χάνει σχεδόν 3,2 δις ευρώ από τον ΦΠΑ, ποσό που υπερβαίνει τις εισπράξεις ενός ΕΝΦΙΑ. Η Κομισιόν στην έκθεσή της, παρατηρεί κάποια βήματα προόδου στη χώρα μας, ωστόσο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη τριάδα των ευρωπαϊκών χωρών με τις μεγαλύτερες απώλειες από τον ΦΠΑ.

    Τα στοιχεία δείχνουν ότι το «κενό ΦΠΑ» στην Ελλάδα περιορίστηκε από το 21% το 2020 στο 17,8% το 2021 ή στα 3,426 δισ. ευρώ δυνητικών εσόδων ΦΠΑ το 2020 και στα 3,231 δισ. ευρώ το 2021 αντίστοιχα.

    Υψηλότερο κενό ΦΠΑ σε ποσοστά, σε σχέση με την Ελλάδα καταγράφουν μόνο η Ρουμανία με 36,7% και η Μάλτα με 25,7%.

    Στην Ευρώπη πάντως, φαίνεται πως το φαινόμενο της φοροδιαφυγής περιορίστηκε σημαντικά και από τα 99,3 δισ. ευρώ του 2020 βρέθηκε το 2021 στα 60,6 δισ. ευρώ.

     

     

     

     

    Χ. Θεοχάρης: Βήμα προόδου στην εμπέδωση της φορολογικής συνείδησης

    «Η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε πριν λίγο την έκθεση για το έλλειμμα ΦΠΑ, το λεγόμενο «κενό» ΦΠΑ. Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα το 2021 παρουσίασε μείωση στο έλλειμα κατά 3,2 ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή στο 17,8% του VTTL έναντι 21% τον προηγούμενο χρόνο», δήλωσε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης.

    «Πρόκειται για ένα ακόμα ουσιαστικό βήμα που αποδεικνύει την πρόοδο που έχει γίνει στην εμπέδωση της φορολογικής συνείδησης, στην ενίσχυση της φορολογικής δικαιοσύνης και στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

    Σίγουρα ο δρόμος ακόμα είναι μακρύς, αλλά και η θέλησή μας ισχυρή. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών  θα παραμείνουν  σταθερά προσηλωμένοι στο σχέδιο των αναγκαίων εκείνων μεταρρυθμίσεων που μέσα από τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών, την ψηφιοποίηση της οικονομίας και την εξέλιξη των ελεγκτικών μηχανισμών, θα αντιμετωπίσουν χρόνιες παθογένειες του συστήματος και θα ενισχύσουν την κοινωνική συνοχή», καταλήγει η δήλωση του κ. Θεοχάρη.

    Διαβάστε επίσης

    Στίγκλιτς: Πέντε ανησυχίες για τα επόμενα βήματα της ελληνικής οικονομίας

    Κ. Χατζηδάκης στη γερμανική Handelsblatt: Η επενδυτική βαθμίδα είναι ένδειξη εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία

    «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα»: Ποιες 3 σημαντικές προθεσμίες παρατείνονται



    ΣΧΟΛΙΑ