• Οικονομία

    Διχασμός στην ΕΚΤ για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες – Τι είπε η Λαγκάρντ για πληθωρισμό

    • NewsRoom
    Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής ΕΚΤ

    Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής ΕΚΤ


    Στην απουσία κοινής γραμμής από τα κράτη της ευρωζώνης για τη διαμόρφωση νέων κοινών ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων αναφέρθηκε η Κριστίν Λαγκάρντ σε κλήση που είχε με τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Eurogroup τη Δευτέρα.

    Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με το Bloomberg, υπογράμμισε την αδυναμία συμφωνίας και αναφέρθηκε και σε ένα ακόμα ζήτημα, το οποίο εκκρεμεί, την άρνηση της Ιταλίας να συναινέσει στο σχέδιο μεταρρύθμισης του ESM, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Η Λαγκάρντ υποστήριξε ότι θα εντείνει τις πιέσεις προς την Ιταλία για την επικύρωση της συνθήκης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, σημειώνοντας ότι υπάρχει κίνδυνος, αν δεν γίνει το βήμα αυτό, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης να μην μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτό το εργαλείο διάσωσης στην περίπτωση μιας τραπεζικής κρίσης.

    Αδυναμία σύγκλισης

    Το πρόβλημα των διαιρέσεων στην ευρωζώνη απασχόλησε τη Λαγκάρντ και στο ζήτημα των συγκρούσεων για τη Μέση Ανατολή, με την ίδια να υποστηρίζει  ότι οι αγορές επηρεάζονται και αντιδρούν στη διάσταση απόψεων, προτείνοντας συσπείρωση μεταξύ των κρατών μελών.

    Η ίδια φέρεται να παραπονέθηκε για τη μέχρι στιγμής μη επίτευξη συμφωνίας στην ερμηνεία του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ, η οποία θα πρέπει να επέλθει  μέχρι τον Ιανουάριο, όταν θα επανέλθει ο κανόνας που περιορίζει τα ελλείμματα στο 3% της παραγωγής.

    Ο Πάσαλ Ντόνοχο, ο οποίος ηγείται του Eurogroup των υπουργών Οικονομικών καθώς και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, υποστήριξαν ότι αν και το διακύβευμα είναι πραγματικά υψηλό, είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία λόγω των διαφορετικών θέσεων μεταξύ των χωρών.

    Τόσο στο ζήτημα της Ιταλίας όσο και στις συνομιλίες για τους δημοσιονομικούς κανόνες, η Λαγκάρντ σημείωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να καταβάλλει προσπάθεια.

    Σε καλό δρόμο ο πληθωρισμός

    Κόντρα σε προηγούμενες δηλώσεις, στις οποίες ανέφερε ότι οι τιμές παραμένουν αυξημένες, η Κριστίν Λαγκάρντ εμφανίστηκε αισιόδοξη για την πορεία του πληθωρισμού στην ευρωζώνη.

    Σημείωσε ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα βρεθεί σε στασιμότητα για τα επόμενα τρίμηνα σε περιβάλλον κινδύνου για επιπλέον επιβράδυνση, αν και οι πιέσεις από τον πληθωρισμό  δεν είναι τόσο έντονες.

    Οι παρατηρήσεις της Λαγκάρτν έρχονται λίγες ημέρες πριν την έναρξη των συζητήσεων μεταξύ των ευρωπαίων τραπεζιτών στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στην Αθήνα, για την πορεία των επιτοκίων.

    Διαβάστε επίσης:

    Αποκλειστικό: Η Λαγκάρντ στο κτίριο της ΤτΕ – Ποιον πίνακα της δείχνει ο Γιάννης Στουρνάρας [εικόνες]

    Δημοσκόπηση Reuters: Καμία μεταβολή στα επιτόκια της ΕΚΤ μέχρι τον Ιούλιο του 2024

    Ψηφιακό ευρώ: Το ευρωσύστημα προχωρά στην επόμενη φάση του έργου



    ΣΧΟΛΙΑ