• Σχόλιο Αγοράς

    Ευρωαγορές: Ελεύθερη πτώση μετά τις ανακοινώσεις Fed και ΕΚΤ

    Απώλειες Αγορές


    Με ήπιες απώλειες έκλεισαν σήμερα, Πέμπτη, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τις ανακοινώσεις της Fed η οποία «πάγωσε» τις αυξήσεις των επιτοκίων της και της ΕΚΤ, που προχώρησε σήμερα σε νέα αύξηση.

    Τα επιτόκια της Fed στον «πάγο»

    Οι αξιωματούχοι της Fed στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε 13-14 Ιουνίου αποφάσισαν να μην προχωρήσουν σε νέα αύξηση των επιτοκίων της τράπεζας, γεγονός που επιβεβαίωσε τις προβλέψεις των αναλυτών. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα «πάγωσε» προσωρινά τα βασικά της επιτόκια στο επίπεδο 5 – 5,25%, βάζοντας μία άνω τελεία στην αυστηρή νομισματική πολιτική που εφαρμόζει από τον Μάρτιο του 2022.

    Με την ανακοίνωση των προβλέψεων για τις νέες αυξήσεις το 2023, η Wall Street σημείωσε ελεύθερη πτώση», με τον Dow Jones να βουλιάζει κατά 1% και τους S&P 500 και Nasdaq να σημειώνουν σημαντικές απώλειες. Ωστόσο, όπως δήλωσε και ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ (Jerome Powell) στη συνέντευξη τύπου, η κεντρική τράπεζα δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα προχωρήσει σε μία νέα αύξηση των επιτοκίων της τον προσεχή Ιούλιο. Επιπλέον, ο Πάουελ  διευκρίνισε ότι το ζήτημα των επιπτώσεων των προηγούμενων αυξήσεων στην οικονομία θα κριθεί σε μελλοντική συνεδρίασ, και με βάση αυτό θα ληφθεί απόφαση για τις επόμενες κινήσεις της τράπεζας.

    Αν και οι δηλώσεις του αξιωματούχου ήταν καθησυχαστικές οδηγώντας χθες τις αγορές σε μεικτά πρόσημα, οι επενδυτές αναμένεται να παραμείνουν σε εγρήγορση, μιας και οι επόμενες κινήσεις της τράπεζας θα αποφασιστούν με βάση τα μακροοικονομικά δεδομένα, με πρώτο από όλα την πορεία του πληθωρισμού, εφόσον ο στόχος ενός πληθωρισμού που θα αγγίζει το 2% παραμένει στις βασικές επιδιώξεις της Fed.

    Νέες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ

    Σε νέα αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης προχώρησε σήμερα, η ΕΚΤ, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψει των αναλυτών. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων, στην οποία έχει προχωρήσει η τράπεζα από το 2001, καταγράφοντας υψηλό 22 ετών. Στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε, η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, ανακοίνωσε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων της τράπεζας δε θα σταματήσουν εδώ, αλλά θα υπάρξει επόμενη αύξηση και τον Ιούλιο, αποκλείοντας το ενδεχόμενο της παύσης των επιτοκίων.

    «Ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει υψηλός για πολύ καιρό», προειδοποίησε η Λαγκάρντ. Πλέον, τα επιτόκια πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης διαμορφώνονται πλέον στο 4%, ενώ τα επιτόκια αποδοχής καταθέσεων στο 3,5%. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δήλωσε ξεκάθαρα ότι θα συνεχίσει την αυστηρή νομισματική πολιτική σύσφιξης, μέχρις ότου ο πληθωρισμός να φτάσει το 2%. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ, ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 5,4% το 2023, στο 3% το 2024 και στο 2,2% το 2025.

    Δεδομένων των συνθηκών, οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες έκλεισαν σήμερα με απώλειες.

    Πώς κινήθηκαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη

    Εν αντιθέσει με το ανοδικό άνοιγμα της Wall Street, οι ευρωαγορές έκλεισαν σήμερα με ήπιες απώλειες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με απώλειες 0,13% στις 464,33 μονάδες. Από τις μετοχές του δείκτη, με τη μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν οι Orpea S.A. (15,08%) και CD Projekt S.A.(5,82%), ενώ οι μεγαλύτερες απώλειες καταγράφονται στις S4 Capital PLC (-7,33%) και Grifols S.A.(-4,53%).

    Οι μετοχές των κατασκευαστικών εταιρειών αλλά και των εταιρειών υλικών κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση, αγγίζοντας το 0,8%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε κατά 0,7% και οι μετοχές των media κατέγραψαν κέρδη περίπου 0,7%.

    Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 7.628,26 μονάδες με ήπια άνοδο 0,34%.

    Ο γερμανικός δείκτης DAX έκλεισε στις 16.290,12 μονάδες με ήπιες απώλεις -0,13%.

    Ο γαλλικός δείκτης CAC 40 έκλεισε στις 7.290,91 μονάδες με ήπιες απώλειες -0,51%.

    Όσον αφορά τους περιφερειακούς χρηματιστηριακούς δείκτες, ο FTSE MIB έκλεισε στις 27.731,78 μονάδες με ήπιες απώλειες -0,28%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος στις 9.430,80 μονάδες με οριακές απώλειες 0,02%.

    Διαβάστε επίσης:

    Wall Street: Ανοδικό άνοιγμα μετά τις ανακοινώσεις της Fed

    Δάνειο σε ελβετικό φράγκο: Δικαιώθηκε ο Πολωνός από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

    Χρηματιστήριο: Μυτιληναίος, Jumbo, Εurobank έβαλαν φρένο στον δείκτη – Η κρίσιμη συνεδρίαση της Παρασκευής

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ