• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Ανοδικό άνοιγμα μετά τις ανακοινώσεις της Fed

    Χρηματιστές της Wall Street στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης


    Ανοδικά κινούνται οι χρηματιστηριακοί δείκτες περίπου μιάμιση ώρα μετά το άνοιγμα της Wall Street, μόλις μία ημέρα αφότου η Fed προέβη στο πάγωμα των επιτοκίων της.

    Ειδικότερα, οι αξιωματούχοι της Fed στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε 13-14 Ιουνίου αποφάσισαν να μην προχωρήσουν σε νέα αύξηση των επιτοκίων της τράπεζας, γεγονός που επιβεβαίωσε τις προβλέψεις των αναλυτών. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα «πάγωσε» προσωρινά τα βασικά της επιτόκια στο επίπεδο 5 – 5,25%, βάζοντας μία άνω τελεία στην αυστηρή νομισματική πολιτική που εφαρμόζει από τον Μάρτιο του 2022.

    Με την ανακοίνωση των προβλέψεων για τις νέες αυξήσεις το 2023, η Wall Street σημείωσε ελεύθερη πτώση», με τον Dow Jones να βουλιάζει κατά 1% και τους S&P 500 και Nasdaq να σημειώνουν σημαντικές απώλειες. Ωστόσο, όπως δήλωσε και ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ (Jerome Powell) στη συνέντευξη τύπου, η κεντρική τράπεζα δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα προχωρήσει σε μία νέα αύξηση των επιτοκίων της τον προσεχή Ιούλιο. Επιπλέον, ο Πάουελ  διευκρίνισε ότι το ζήτημα των επιπτώσεων των προηγούμενων αυξήσεων στην οικονομία θα κριθεί σε μελλοντική συνεδρίασ, και με βάση αυτό θα ληφθεί απόφαση για τις επόμενες κινήσεις της τράπεζας.

    Αν και οι δηλώσεις του αξιωματούχου ήταν καθησυχαστικές οδηγώντας χθες τις αγορές σε μεικτά πρόσημα, οι επενδυτές αναμένεται να παραμείνουν σε εγρήγορση, μιας και οι επόμενες κινήσεις της τράπεζας θα αποφασιστούν με βάση τα μακροοικονομικά δεδομένα, με πρώτο από όλα την πορεία του πληθωρισμού, εφόσον ο στόχος ενός πληθωρισμού που θα αγγίζει το 2% παραμένει στις βασικές επιδιώξεις της Fed.

    Πώς κινούνται οι χρηματιστηριακοί δείκτες

    Με ήπια άνοδο κινούνται αυτή την ώρα οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street. O Dow Jones βρίσκεται στις 34.205,13 μονάδες με ήπια άνοδο 0,66%. Ο S&P 500 κυμαίνεται στις 4.393,23 μονάδες με ήπια άνοδο 0,47% και ο Nasdaq στις 13.682,36 μονάδες με άνοδο 0,41%.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, η UnitedHealth Group σημειώνει άνοδο 2,37%, έπειτα από τις βαριές απώλειες -6,35%, με τις οποίες έκλεισε χθες, αν και ανακοίνωσε καλύτερα από το αναμενόμενο αποτελέσματα για το α τρίμηνο, προειδοποίησε πως το ιατρικό κόστος αναμένεται να αυξηθεί κατά το β΄τρίμηνο, λόγω του ότι περισσότεροι ηλικιωμένοι υποβάλλονται σε μη επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις, οι οποίες είχαν αναβληθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
    Η Microsoft σημειώνει άνοδο 2,36% και η Chevron Corp. 1,27%. Αντίθετα, υποχωρούν οι American Express Co.(-1.26%) και η Nike Inc. (-1,92%). Η Intel που έκλεισε χθες στο +4,92%, συνεχίζει να έχει ανοδική πορεία (1,25%), η Boeing βρίσκεται στο +1,04%, η Goldman Sachs Group στο 0,14 και η Walmart σημειώνει άνοδο 0,62%.
    Από τις μετοχές του S&P 500, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι Domino’s Pizza Inc. (6,33%), η Lennar Corp. (3,51%) και η Catalent Inc. (3,42%), ενώ οι μεγαλύτερες απώλειες καταγράφονται στις Arista Networks Inc. (-4,62%), Warner Bros. Discovery Inc. (-4,54%) και Kroger Co. (-4,15%). Να σημειωθεί δε ότι αυτή την ώρα, ο ξενοδοχειακός κλάδος σημειώνει απώλειες, με μετοχές όπως του Hilton Worldwide Holdings να κυμαίνονται στο -2,45% και του Host Hotels & Resorts Inc. στο -3,01%.
    Παράλληλα, εκτός από τις παραπάνω μετοχές, η Nvidia σημειώνει ήπιες απώλειες -0,22%, έναντι της ισχυρής ανόδου του 4,81%, που σημείωσε χθες, μία μέρα μετά την κεφαλαιοποίησή της πάνω από το 1 τρισ. δολάρια. Αντίθετα, η Alphabet είναι στο +0,25%, η Oracle στο +2,53%, η Amazon στο -0,47%, η Tesla στο -0,19%, ενώ η Humana στο +1,10%. 
    Όσον αφορά τη μετοχή της Netflix, σημειώνει άνοδο 1,27%, συνεχίζοντας την ανοδική της πορεία για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, έπειτα από την ανακοίνωσή της σχετικά με το άνοιγμα του πρώτου της pop-up εστιατορίου στο Λος Άντζελες.
    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ