• Σχόλιο Αγοράς

    Ευρωαγορές: Απώλειες εν αναμονή των αποφάσεων των κεντρικών τραπεζών

    Ένας άνδρας περπατά δίπλα από έναν Πίνακας στο Χρηματιστήριο Αθηνών σε ημέρα πτώσης


    Με απώλειες έκλεισαν σήμερα Δευτέρα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να είναι στραμμένο στις επικείμενες συνεδριάσεις της Fed, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας, που θα πραγματοποιηθούν αυτή την εβδομάδα.

    Η εβδομάδα αναμένεται να είναι κρίσιμη, με τους επενδυτές να αναμένουν με ενδιαφέρον ενδείξεις για τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής που θα ακολουθήσουν οι κεντρικές τράπεζες.

    Να σημειωθεί δε, ότι οι αξιωματούχοι των κεντρικών τραπεζών που συμμετείχαν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, αλλά σε και εκδηλώσεις Κεντρικών Τραπεζών, που πραγματοποιήθηκαν τον Ιανουάριο, δεν θέλησαν να ανοίξουν καθαρά τα χαρτιά τους για το τελικό στόχο των κινήσεών τους, ωστόσο υποστήριξαν ότι στόχος τους είναι να μειωθεί ο πληθωρισμός.

    Αν και το προηγούμενο διάστημα τα αποτελέσματα του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, έδωσαν ελπίδα στους επενδυτές ότι οι κεντρικές τράπεζες θα μειώσουν τον ρυθμό της αυστηρής νομισματικής πολιτικής που ακολουθούν εδώ και αρκετό καιρό, η ανησυχία τους κορυφώνεται λίγες μόλις ημέρες πριν από τις συνεδριάσεις, οδηγώντας τις ευρωαγορές σε ήπιες απώλειες, μετά από δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις με κέρδη.

    Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε στις 454,40 μονάδες με ήπιες απώλειες -0,17%. 

    Ο γερμανικός δείκτης DAX έκλεισε στις 15.126,08 μονάδες με απώλειες -0.16%.

    Ο γαλλικός δείκτης CAC 40 έκλεισε στις 7.082,01 μονάδες με ήπιες απώλειες -0.21%.

    Αντίθετα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 7.784,87 μονάδες με ήπια άνοδο 0.25%.

    Πτωτική ήταν ωστόσο, και η πορεία του ιταλικού FTSE MIB, ο οποίος έκλεισε στις 26.335,98 μονάδες με ήπιες απώλειες -0.38%.

    Αντίστοιχα κινήθηκε και ο ισπανικός IBEX 35 στις 9.049, 30 μονάδες με ήπιες απώλειες -0.12%.

    Από τις μετοχές του Stoxx 600 με τη μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν οι Koninklijke Philips N.V. (6.95%) και Telecom Italia S.p.A.(4.64%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι Sinch AB (-11.69%) και Prosus N.V. (-6.29%).

    Διαβάστε επίσης:

    Οι επόμενες κινήσεις σε Fed, ΕΚΤ και Τράπεζα της Αγγλίας μετά την πρώτη παύση στην αύξηση επιτοκίων από τον Καναδά

    Fitch: Αναβάθμιση για Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Alpha Bank

    Wall Street: Πιέσεις στις τεχνολογικές μετοχές στο άνοιγμα της Δευτέρας

     



    ΣΧΟΛΙΑ