• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Πιέσεις στις τεχνολογικές μετοχές στο άνοιγμα της Δευτέρας

    • NewsRoom
    Χρηματιστές της Wall Street στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης


    Πτωτικά κινείται η Wall Street στο άνοιγμα της Δευτέρας, στην αρχή μιας πολύ κρίσιμης εβδομάδας για τις αγορές, καθώς τα βλέμματα είναι στραμμένα τόσο στις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών όσο και στα αποτελέσματα που θα ανακοινώσουν οι μεγάλοι τεχνολογικοί κολοσσοί.

    Δύο ώρες μετά το άνοιγμα των αγορών μετοχών στη Νέα Υόρκη, o Dow Jones κινείται στις 33.919,08 μονάδες με απώλειες -0,17% ενώ ο S&P 500 υποχωρεί στις 4.044,77 μονάδες με πτώση -0,63%, Πιο ισχυρές είναι οι πιέσεις στον Nasdaq, ο οποίος κινείται στις 11.478,16 μονάδες με πτώση -1,24%.

    Πάντως, ακόμα κι έτσι, ο S&P 500 οδεύει προς τον καλύτερο Ιανουάριο του από το 2019 , όταν κέρδισε σχεδόν 8%.

    Η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον τη νέα κίνηση της FED, με την επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) να συνεδριάζει την Τρίτη και την Τετάρτη. Οι αγορές αναμένουν πως η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας (0,25%). Κυρίως, όμως, οι επενδυτές αναμένουν τις όποιες ενδείξεις για τις επόμενες κινήσεις της FED μέσα στη χρονιά προκειμένου να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός.

    Μέχρι στιγμής η αγορά έχει βρει στήριγμα στα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία για τον πληθωρισμό, ελπίζοντας σε μια πιο ήπια προσέγγιση από τη FED, σε σχέση με τις τελευταίες της προβλέψεις για επιτόκια άνω του 5%.

    Την ίδια ώρα, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις εταιρείες τεχνολογίας, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τα οικονομικά αποτελέσματα για το τελευταίο τρίμηνο. Μέχρι στιγμής η αγορά λάβει ανάμεικτα μηνύματα, εν μέσω μαζικών απολύσεων και ένα αβέβαιο μακροοικονομικό περιβάλλον.

    Μεταξύ άλλων, κέρδη τριμήνου αναμένεται να παρουσιάσουν οι Spotify και Snap την Τρίτη, η Meta την Τετάρτη, η Alphabet, η Amazon και η Apple την Πέμπτη.

    «Τα πιο σημαντικά κέρδη για την αγορά θα είναι αυτά της Apple, η οποία θα δώσει μια ματιά στη συνολική ιστορία της ζήτησης για τους καταναλωτές παγκοσμίως, δίνοντας παράλληλα μια εικόνα των προβλημάτων της αλυσίδας εφοδιασμού της Κίνας που αρχίζουν να μειώνονται σιγά σιγά», έγραψε ο CEO της Wedbush Securities, Dan Ives σε σημείωμα του.

    Περισσότερες από 100 εταιρείες στον S&P 500 αναφέρουν κέρδη αυτή την εβδομάδα.

    Τέλος η αγορά αναμένει αυτή την εβδομάδα έναν αριθμό από μακροοικονομικά στοιχεία γύρω από την αγορά εργασίας, με τα στοιχεία για την ανεργία του Ιανουαρίου να ανακοινώνονται την ερχόμενη Παρασκευή.

    Από τις μετοχές, ισχυρές πιέσεις κοντά στο 2% δέχεται η Ford, καθώς η  αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε πως μειώνει τις τιμές και εντείνει την παραγωγή στο ηλεκτρικό crossover Mustang Mach-E, μετά από παρόμοια ανακοίνωση από την Tesla.

    Διαβάστε επίσης

    Χρηματιστήριο: Ο Μυτιληναίος των 3,5 δισ. ευρώ, το πάρτι συνεχίζεται στην Πειραιώς και η περίπτωση «sell the fact» στην Ελλάκτωρ



    ΣΧΟΛΙΑ