Με απώλειες έκλεισαν την Μεγάλη Πέμπτη οι ευρωπαϊκές μετοχές, μια μέρα μετά από το ισχυρότερο ράλι των τελευταίων τεσσάρων ετών, καθώς οι επενδυτές παρέμειναν επιφυλακτικοί απέναντι στην εύθραυστη εκεχειρία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν και στις επιπτώσεις της στις τιμές του πετρελαίου και τον παγκόσμιο πληθωρισμό.

Ωστόσο, οι ευρωαγορές περιόρισαν στο τέλος την πτώση τους, μετά τις αναφορές ότι Ισραήλ και Λίβανος ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις για εκεχειρία.

1

Ειδικότερα, ο FTSE 100 έκλεισε στις 10.603,48 μονάδες με απώλειες -0,05%, ο DAX έκλεισε στις 23.806,99 μονάδες με πτώση -1,14%, ενώ ο CAC 40 έκλεισε στις 8.245,80 μονάδες με πτώση -0,22%.

Ο FTSE MIB έκλεισε στις 47.327,99 μονάδες με άνοδος 0,5% ενώ ο IBEX 35 στις 18.103,90 μονάδες με πτώση -0,15%.

Ο Stoxx 600 έκλεισε στις 612,59 μονάδες με απώλειες -0,15%.

Η άνοδος της προηγούμενης ημέρας είχε στηριχθεί στην ανακοίνωση δίμηνης εκεχειρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ, που δημιούργησε προσδοκίες επανέναρξης των ενεργειακών ροών μέσω του Στενού του Ορμούζ. Ωστόσο, η συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στον Λίβανο και ο συνεχιζόμενος αποκλεισμός του Στενού από το Ιράν επανέφεραν τις ανησυχίες για τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης.

Οι αγορές εξακολουθούν να εστιάζουν στη λειτουργία του Στενού του Ορμούζ, καθώς ακόμη και με εκεχειρία, η παραμονή του κλειστού συνεπάγεται σοβαρό οικονομικό πλήγμα, ειδικά για την Ευρώπη που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εισαγωγές ενέργειας.

Σε κλαδικό επίπεδο, ο βιομηχανικός τομέας κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες, με εταιρείες όπως η Siemens (-2,05%) και η Airbus (-2,54%) να υποχωρούν σημαντικά. Πιέσεις δέχθηκαν επίσης οι μετοχές τεχνολογίας, τραπεζών και ταξιδίων, μετά τα ισχυρά κέρδη της προηγούμενης συνεδρίασης. Η SAP σημείωσε έντονη πτώση (-6,81%), καθώς οι προοπτικές για τις δαπάνες IT επιδεινώνονται λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας.

Απώλειες σημείωσε και ο κλάδος πολυτελείας, με τη LVMH να υποχωρεί -2,99%, ενώ αντίθετα ο ενεργειακός κλάδος ενισχύθηκε σχεδόν κατά 2%, ακολουθώντας την άνοδο των τιμών πετρελαίου.

Ταυτόχρονα, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ ενίσχυσαν τις ανησυχίες, καθώς η αύξηση των τιμών ενέργειας αναμένεται να περάσει διεθνώς. Οι επενδυτές αναθεώρησαν τις προσδοκίες τους για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εκτιμώντας λιγότερο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, αν και παραμένουν πιθανές δύο αυξήσεις έως το τέλος του έτους.

Διαβάστε επίσης

Νετανιάχου: Εντολή για «απευθείας συνομιλίες» με τον Λίβανο για επίτευξη ειρήνης (upd)

Wall Street: Επιστροφή σε θετικό έδαφος μετά την εντολή Νετανιάχουν για συνομιλίες με τον Λίβανο – Περιορίζει τα κέρδη το πετρέλαιο

Chevron: Yποχώρησε έως και 6% η παραγωγή το α’ τρίμηνο – Αναμένει πλήγμα $3,7 δισ.