• Σχόλιο Αγοράς

    Ευρωαγορές: Αντιστάσεις απέναντι στη βουτιά της Wall Street μετά τα νέα για τον πληθωρισμό

    • NewsRoom
    DAX


    Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν την Τετάρτη οι βασικοί δείκτες στα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τις ευρωαγορές να απογοητεύονται από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Μαρτίου στις ΗΠΑ, καθώς μειώνονται ακόμα περισσότερο οι πιθανότητες για μια χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της FED από τον Ιούνιο.

    Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή για τον μήνα Μάρτιο στις ΗΠΑ επιταχύνθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα μέσα στο 2024, καταγράφοντας άνοδο 3,5% σε ετήσια βάση, από 3,2% τον Φεβρουάριο. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης κινήθηκε 0,4% υψηλότερα. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 0,3% σε μηνιαία βάση και 3,5% σε ετήσια.

    Ο δομικός δείκτης, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας, κατέγραψε άνοδο 3,8% σε ετήσια βάση. Η άνοδος είναι ίση με αυτήν που προέβλεπαν οι αναλυτές. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης ενισχύθηκε 0,4%.

    Η ανακοίνωση του πληθωρισμού προκάλεσε βουτιά στη Wall Street, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να περιορίσει τα κέρδη που σημείωναν μέχρι εκείνη την ώρα οι ευρωαγορές και να τις στείλει απότομα σε αρνητικό έδαφος. Ωστόσο, σύντομα κατάφεραν να μαζέψουν τις απώλειές τους και αρκετές από αυτές να επιστρέψουν σε θετικό έδαφος στο κλείσιμο της συνεδρίασής τους.

    Ειδικότερα, ο  FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε στις 7.961,21 μονάδες με άνοδο 0,33%, ο DAX στη Φρανκφούρτη έκλεισε στις 18.097,30 μονάδες με άνοδο 0,11% ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με μικρές απώλειες -0,05% στις 8.045,38 μονάδες.

    Στο Μιλάνο ο FTSE MIB ολοκλήρωσε στις 34.039,63 μονάδες με πτώση  0,27% ενώ ο IBEX 35  στη Μαδρίτη έκλεισε στις 10.775 μονάδες με πτώση -0,38%.

    Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε στις 506,59 μονάδες με άνοδο 0,15%.

    Υπό αυτές τις συνθήκες, οι επενδυτές της Ευρώπης θα έχουν στραμμένη την προσοχή τους απόψε στο κλείσιμο της Wall Street, καθώς οι βασικοί δείκτες στη Νέα Υόρκη υποχωρούν κατά περισσότερο από 1% αυτή την ώρα.

    Από τις μεμονωμένες μετοχές του Stoxx 600, στην κορυφή με άνοδο 10,98% βρέθηκε αυτή της ελβετικής σοκολατοποιίας Barry Callebaut, καθώς ανακοίνωσε εξαμηνιαία αποτελέσματα που έδειξαν υψηλότερα έσοδα, αν και κατέγραψαν μια απότομη πτώση στα καθαρά κέρδη.

    Στον αντίποδα τη χειρότερη επίδοση από τις μετοχές του δείκτη σημείωσε ο τίτλος της γερμανικής εταιρείας ανάπτυξης φαρμάκων Evotec, κλείνοντας με πτώση -7,16%.

    Διαβάστε επίσης

    Χρηματιστήριο: Σε υψηλό 8 μηνών ο ΟΤΕ και 9 η ΤΕΝΕΡΓ, στα 12 ευρώ η ΔΕΗ μετά από δύο μήνες

    Wall Street: Άνοιγμα στο «κόκκινο» λόγω πληθωρισμού – Δύο μειώσεις επιτοκίων από Fed βλέπουν οι traders

    ΗΠΑ: Στο 3,5% ο πληθωρισμός τον Μάρτιο – Στο κόκκινο η Wall Street



    ΣΧΟΛΙΑ