• Σχόλιο Αγοράς

    Ευρωαγορές: Ανοδικό ποδαρικό στον Δεκέμβριο – Σε υψηλά 6μήνο ο Stoxx 600

    • NewsRoom
    ευρωαγορές DAX


    Σε θετικό έδαφος ολοκλήρωσαν την Πέμπτη τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, κάνοντας «ποδαρικό» με ήπια άνοδο στον τελευταίο μήνα του έτους.

    O πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε σε νέο υψηλό έξι μηνών, στις 443,96 μονάδες με άνοδο 0,89%, με τον κλάδο των τεχνολογικών μετοχών να κινείται σε θετικό έδαφος.

    Τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη κινήθηκαν με ώθηση από το χθεσινό «πάρτυ» στη Wall Street, το οποίο ήρθε μετά τα σχόλια του Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος άναψε πράσινο φως για μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων ακόμα και από τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. Πάντως, ο επικεφαλής της FED προειδοποίησε πως απέχουμε πολύ ακόμα από την εκπλήρωση του στόχου του 2% για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

    Πάντως, το αρνητικό άνοιγμα της Wall Street την Πέμπτη, περιόρισε το εύθυμο κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την μεταποίηση.

    Οι αγορές βρήκαν επίσης στήριξη σε μια ελαφρά χαλάρωση των μέτρων περιορισμού του Covid-19 από την Κίνα, μετά τις μαζικές  διαδηλώσεις που ξεκίνησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο.

    Στα μάκρο της ημέρας, ο τελικός μεταποιητικός PMI της S&P Global για την ευρωζώνη αυξήθηκε στο 47,1 τον Νοέμβριο από 46,4 τον Οκτώβριο, ελαφρώς κάτω από την προκαταρκτική ένδειξη του 47,3 και κάτω από το όριο των 50 που διαχωρίζει τη συρρίκνωση από την επέκταση.

    «Ο PMI σηματοδοτεί κάποια ευπρόσδεκτη συγκράτηση στην ένταση της ύφεσης της μεταποιητικής βιομηχανίας στην ευρωζώνη τον Νοέμβριο, κάτι που θα στηρίξει τις ελπίδες ότι η περιοχή μπορεί να μην αντιμετωπίσει μια χειμερινή ύφεση τόσο σοβαρή όσο αναμενόταν προηγουμένως από πολλούς», δήλωσε ο Chris Williamson, Chief Business Economist της S&P Global.

    Ωστόσο, ο Williamson σημείωσε ότι ο δείκτης παραγωγής της έρευνας συνεχίζει να κινείται σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί την τελευταία δεκαετία. «Σε αυτά τα επίπεδα η έρευνα είναι ενδεικτική ενός αξιοσημείωτου ετήσιου ρυθμού συρρίκνωσης περίπου 4%», είπε.

    Παράλληλα, οι γερμανικές λιανικές πωλήσεις συρρικνώθηκαν κατά 5% σε ετήσια βάση και 2,8% για τον μήνα Οκτώβριο, ανακοίνωσε την Πέμπτη η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας, πολύ κάτω από την πρόβλεψη του Reuters για ετήσια πτώση 2,8% και μηνιαία 0,6%

    Σε αυτό το κλίμα, ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε με πτώση 0,19%  στις 7.558,49 μονάδες.

    Αντίθετα,  ο γερμανικός DAX έκλεισε στις  14.490,30 μονάδες με άνοδο 0,65% ενώ ο γαλλικός CAC 40 στις 6.753,97 μονάδες με άνοδο 0,23%.

    Ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε στις 24.685,67 μονάδες με άνοδο  0,31% ενώ ο ισπανικός IBEX 35 στις 8.407,90 μονάδες με άνοδο 0,53%.

    Σε επίπεδο μετοχών, η βρετανική Ocado έκλεισε με άνοδο 6,20%, παρασύροντας προς τα πάνω και άλλες μετοχές του κλάδου του εμπορίου τροφίμων, με την γερμανική Hellofresh  να κλείνει στο +5,95%.

    Αντίθετα, η βελγική βιοφαρμακευτική UCB έκλεισε με απώλειες 6,56%, αφού η JPMorgan μείωσε την τιμή στόχο της για τη μετοχή.

    Από το σύνολο των μετοχών του Stoxx 600, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Zur Rose (14,92%) και Corbion (+13,20%), ενώ τη μεγαλύτερη πτώση η γερμανική Uniper  (-21,60%) η οποία βρίσκεται σε διαμάχη με την Gazprom στην Σουηδία.



    ΣΧΟΛΙΑ