• Σχόλιο Αγοράς

    Dow Jones: «Έσπασε» για πρώτη φορά το όριο των 30.000 μονάδων

    • NewsRoom
    Dow Jones Wall Street


    Ένα σημαντικό ορόσημο κατέγραψε την Τρίτη o Dow Jones, καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία πέρασε ενδοσυνεδριακά πάνω από το όριο των 30.000 μονάδων. Και αυτό καθώς η αγορά πανηγυρίζει για την έναρξη της διαδικασίας για μετάβαση της εξουσίας στις ΗΠΑ, από τον Ντόναλντ Τραμπ στον Τζο Μπάιντεν

    Η επικεφαλής της Διοίκησης Γενικών Υπηρεσιών Έμιλι Μέρφι δήλωσε στον εκλεγμένο Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ότι η κυβέρνηση Τραμπ διαθέτει ομοσπονδιακούς πόρους για τη μετάβασή του στο αξίωμα.

    Ο Τραμπ μέσω ανάρτησής του στο Twitter τόνισε ότι ενέκρινε την κίνηση, αλλά είπε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα.

    Μάλιστα, ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται πως θα ορίσει ως υπουργό Οικονομικών μια παλιά γνώριμο της αγοράς, την πρώην επικεφαλής της FED, Τζάνετ Γέλεν.

    Η Γέλεν είναι παλιός γνώριμος των αγορών από την θητεία της στο τιμόνι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ όπου διατήρησε μια ευέλικτη προσέγγιση στη νομισματική πολιτική για να διασφαλίσει την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2007-2008.

    Έχει ταχθεί υπέρ ενός γενναίου προγράμματος δημοσιονομικής τόνωσης, σημειώνοντας πρόσφατα σε συνέντευξη της ότι η ανάκαμψη της οικονομίας εν μέσω της πανδημίας θα είναι άνιση και εύθραυστη εάν το Κογκρέσο δεν αναλάβει δράση για να τονώσει την απασχόληση και να προστατεύσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Σε αυτό το κλίμα ο Dow Jones, ενδοσυνεδριακά, έφτασε να ενισχύεται κατά 436 μονάδες (+1,5%) ξεπερνώντας το όριο των 30.000 μονάδων για πρώτη φορά.

    Μάλιστα, ο δείκτης DJ κινείται, μέχρι στιγμής, με άνοδο 13% μέσα στον Νοέμβριο, κάτι που αν συνεχιστεί και τις επέμενες ημέρες θα σημάνει την καλύτερη μηνιαία επίδοση για τον δείκτη από το 1987.  Ο  S&P 500 ενισχύεται κατά 1,5%, έτοιμος για νέο ιστορικό υψηλό, ενώ ο Nasdaq ενισχύεται κατά 1%.

    Οι μετοχές της Boeing (3,9%) και της Chevron (3,3%) δίνουν προς το παρόν τη μεγαλύτερη στήριξη στον Dow Jones, ενώ ο κλάδος της ενέργειας, εκμεταλλευόμενος τη μεγάλη άνοδο των τιμών του πετρελαίου, σημειώνει κέρδη 4,2%, με τον κλάδο των χρηματοοικονομικών να ακολουθεί με άνοδο 2,7%.

    Προς νέο ιστορικό ρεκόρ κινείται και ο δείκτης χαμηλής κεφαλαιοποίησης Russell 2000.

    Ισχυρά κέρδη σημειώνουν τα συμβόλαια του πετρελαίου, με το συμβόλαιο Ιανουαρίου 2021 του αμερικανικού αργού (WTI Crude) να κινείται στα 44,88 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, σημειώνοντας άνοδο +4,23%, ενώ στο ICE Futures του Λονδίνου η τιμή του συμβολαίου Ιανουαρίου του Brent κινείται στα 47,64 δολάρια το βαρέλι,  με άλμα +3,43%.

    Αντίθετα, ισχυρές πιέσεις δέχεται το συμβόλαιο Φεβρουαρίου του χρυσού, το οποίο υποχωρεί κατά 1,95% στα 1.808,10 δολάρια το βαρέλι.

    Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το Conference Board έδειξαν ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε για δεύτερο διαδοχικό μήνα το Νοέμβριο εν μέσω των διαδοχικών ρεκόρ των κρουσμάτων και των νοσηλειών Covid-19.

    Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στις 96,1 μονάδες το Νοέμβριο από την ανοδικά αναθεωρημένη μέτρηση του Οκτωβρίου στις 101,4 μονάδες. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal τοποθετούσαν τον δείκτη στις 98,0 μονάδες.

    Ο δείκτης για τις τρέχουσες συνθήκες διολίσθησε στις 105,9 μονάδες από 106,2 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δείκτης για τις προσδοκίες των καταναλωτών κατρακύλησε στις 89,5 μονάδες το Νοέμβριο από 98,2 τον Οκτώβριο.

    Η καταναλωτική εμπιστοσύνη παραμένει πολύ χαμηλότερα από το επίπεδο του Φεβρουαρίου στις 132,60 μονάδες, όταν οι ΗΠΑ δεν είχαν ακόμα πληγεί από την πανδημία.



    ΣΧΟΛΙΑ