• Σχόλιο Αγοράς

    Διαβολοβδομάδα…

    Χρηματιστήριο: Επιστροφή πάνω από τις 900 μονάδες χωρίς τζίρο, με ΕΤΕ, Eurobank, OTE και ΟΠΑΠ


    Συγκρατημένες οι ρευστοποιήσεις στην  τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τον γενικό δείκτη να τερματίζει τις συναλλαγές στις 864,69 μονάδες και με απώλειες 0,55%.

    Οι τράπεζες βρέθηκαν στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων. Μπορεί το θέμα της εφόδου των υπαλλήλων της Επιτροπής Ανταγωνισμού στα γραφεία των διοικήσεων των τραπεζών να προκάλεσε εντύπωση, ωστόσο η στάση των τραπεζιτών χαρακτηρίζεται από ψυχραιμία, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει τίποτα να κρύψουν και πως δεν έχει ακολουθηθεί καμία εναρμονισμένη πρακτική ή συνεννόηση. Σε κάθε περίπτωση, οι έλεγχοι μόλις… χθες ξεκίνησαν και η αγορά παραμένει επιφυλακτική. Ειδικά, την επόμενη εβδομάδα που η κυβέρνηση αποστέλλει στους θεσμούς προς έγκριση το σχέδιο του Ηρακλή.

    Στην αγορά πάντως, επικρατεί επιφυλακτικότητα, κάτι που φάνηκε από τον μετρημένο τζίρο, που διαμορφώθηκε λίγο πάνω από τα 36,5 εκατ. ευρώ. Από τις χαρακτηριστικότερες προσυμφωνημένες συναλλαγές ήταν τα 2,5 εκατ. τεμάχια της Eurobank, μεταξύ 0,87 – 0,88 ευρώ, ενισχύοντας την άποψη ότι ο αγοραστής, που, κατά τις πληροφορίες είναι η Pimco, δεν θα «αφήσει» εύκολα να κατρακυλήσει η μετοχή κάτω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

    Σε κάθε περίπτωση, οι τράπεζες ήταν ο αρνητικός πρωταγωνιστής την Παρασκευή, υποχωρώντας 2,35%, στις 835 μονάδες.

    Σημειωτέον, ότι η αγορά από την περασμένη Παρασκευή βρίσκεται μονίμως στο κόκκινο, με εξαίρεση την συνεδρίαση της Πέμπτης. Δηλαδή, πέντε πτωτικές συνεδριάσεις και μία ανοδική. Στο σύνολο της εβδομάδας οι απώλειες ανήλθαν 1,78% και από την αρχή του χρόνου σε 40,99%. Το ξεκίνημα του Νοεμβρίου δηλαδή, δεν ήταν και ότι καλύτερο.

    «Μετά το σερί των τεσσάρων πτωτικών συνεδριάσεων η Αγορά ανέκαμψε από τις 856 μονάδες, μάλλον αναμενόμενα καθώς οι επιμέρους υποτιμήσεις είχαν εισέλθει σε ζώνες υπερβολών», υποστηρίζει ο υπεύθυνος επενδύσεων της Beta ΑΧΕΠΕΥ κ. Εμ. Χατζηδάκης. Ωστόσο η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη καθώς παρά το κλείσιμο στο υψηλό της συνεδρίασης της Πέμπτης ο Γενικός Δείκτης δεν έδειξε ανάλογο ζωηρό συναλλακτικό ενδιαφέρον με αποτέλεσμα να επιστρέψει στο σύνηθες ημερήσιο σφιχτό εύρος διακύμανσης. Το κέρδος από την ανάκαμψη που παρατηρήθηκε ήταν η απόκτηση απόστασης ασφαλείας από τους βραχυπρόθεσμους κινητούς οι οποίοι για μια ακόμη φορά έχουν συγκλίνει απόλυτα και οριοθετούν την βραχυπρόθεσμη ζώνη στήριξης των 860 μονάδων. Ο MACD έχει γυρίσει εκ νέου σε θέση πώλησης μετά την γρήγορη διόρθωση από τις 882 μονάδες ενώ οι ταλαντωτές κινούνται αναποφάσιστοι πέριξ των ουδέτερων ζωνών. Συμπερασματικά, η πλάγια κίνηση (έως και οριζόντια) δεν αναμένεται να μεταβληθεί στο κοντινό μέλλον».

    Πάνω από 3% η πτώση σε Εθνική και Alpha, κοντά στο 1% στην Eurobank και μάζεμα από τα 2,93 ευρώ με κλείσιμο στα 2,97 ευρώ για την Πειραιώς. Η ευνοϊκή φορολογία για τις ΑΕΕΑΠ, ευνόησε μετοχές, όπως η BRIQ. Μεγάλη πτώση 2,5% αυτή τη φορά για την Ελλάκτωρ, στο 1,69 ευρώ, κάτω από τα 8,60 ευρώ τα ΕΛΠΕ, μικρές απώλειες στα 9,81 για τον Μυτιληναίο, στα 13,40 υποχώρησε ο ΟΤΕ και μόλις στα 7,27 ευρώ η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή.



    ΣΧΟΛΙΑ