• Σχόλιο Αγοράς

    Δεύτερη έκδοση εντόκων με αρνητικό επιτόκιο, πλησιάζει την απόδοση του Ιταλικού, το ελληνικό 10ετές – Μεγάλη βουτιά στο Χρηματιστήριο

    αγορες


    Μία ακόμα έκδοση εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου έγινε με… αρνητικό επιτόκιο, όσο κι αν αυτό προκαλεί εντύπωση. Η εμπιστοσύνη των ξένων στην ελληνική οικονομία αποτυπώνεται τόσο στις συνηθισμένες εκδόσεις εντόκων, όσο και στην μείωση της απόδοσης του ελληνικού 10ετούς τίτλου, που πλέον διαμορφώνεται στο χαμηλό του 1,21% και βρίσκεται μιαν ανάσα πριν πλησιάσει την απόδοση των ιταλικών που διαπραγματεύονται στο 1,125%.

    Συγκεκριμένα, το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε το ποσό των 488 εκατ. ευρώ από τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας.

    Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,08% έναντι του -0,02% που ήταν στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία, ενώ η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 3,22 φορές, έναντι 2,71 στην προηγούμενη δημοπρασία.

    Οι ξένοι αναλυτές διαβλέπουν την πιθανότητα οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων να υποχωρήσουν χαμηλότερα από αυτές των ιταλικών.

    Πριν από μέρες είχε επισημανθεί η εξέλιξη αυτή, ως ιδιαίτερα ευχάρισστη από τον επικεφαλής του ΕSM κ. Κλάους Ρέγκλινγκ.

    Κι ενώ αυτά συμβαίνουν στην αγορά των ομολόγων, το Χ.Α. δεν… υπακούει. Ο γενικός δείκτης νωρίτερα την Τετάρτη υποχωρούσε 1,8%, στρις 857 μονάδες και με τζίρο μεγαλύτερο των 32,5 εκατ. ευρώ.

    Πτώση πάνω από 4% για την Alpha και την Eurobank, πάνω από 3% γιοα την Πειραιώς και άνω του 2% για την Εθνική. «Κρατούν» μόνο η ΔΕΗ, τα ΕΛΠΕ και ο ΟΠΑΠ, αλλά με οριακά θετική μεταβολή. Πιέσεις; Πάνω από 3% βγαίνουν επίσης, στην Jumbo, πάνω από 1% στην Βιοχάλκο, την ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, την ΕΧΑΕ, την Motor Oil, τον Μυτιληναίο και τον ΟΤΕ.

    Από τις μετοχές που διακινούνται, 69 υποχωρούν και μόλις 24 ενισχύονται.

    Από την περιφέρεια νέα πτώση άνω του 3%, αλλά με μόλις 12 χιλιάδες τεμάχια για την MLS που υποχωρεί στο 1,51 ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ