• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Τρίτη πτωτική συνεδρίαση το 2022, έναντι 11 ανοδικών – Πιέσεις πάνω από 2% σε Alpha, αντίδραση ΕΥΔΑΠ

    Χρηματιστήριο

    Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Χάρης Σαχίνης (ΕΥΔΑΠ)


    Τρίτη πτωτική συνεδρίαση για φέτος και κλίμα Ευρώπης στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.

    Οι ευρωπαϊκοί δείκτες και εν συνεχεία η Wall Street κινούνται πτωτικά, με αποτέλεσμα εντολές πώλησης να βγουν και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, χωρίς ωστόσο να στραβώσει η τάση.

    Οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 65 εκατ. ευρώ, με τον γενικό δείκτη να υποχωρεί στις 644,64 μονάδες και απώλειες 1,22%, χωρίς υπερβολή στη διόρθωση, ούτε για τις τράπεζες, αλλά ούτε και για τα μη τραπεζικά blue chips. Η προσοχή των αγορών είναι εστιασμένη στις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών οι οποίες δήλωσαν ότι θα προχωρήσουν σε διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων. Ήδη, το Ελληνικό 10ετές έχει τσιμπήσει στα υψηλότερα επίπεδα από πέρσι, αγγίζοντας στο 1,68%, τη στιγμή που αύριο, Τετάρτη 19/1 η Ελληνική Δημοκρατία βγαίνει στις αγορές για την έκδοση ομολόγου λήξεως 2032 για περίπου 2,8 δισ. Ευρώ.

    Ήδη, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εγγραφές αναμένεται να ξεπεράσουν τα 18 δισ. Ευρώ. Ο ΟΔΔΗΧ προβαίνει στην κίνηση αυτή μετά το χρησμό της Fitch, σύμφωνα με την οποία βελτιώθηκαν οι προοπτικές της οικονομίας από σταθερές σε θετικές, χωρίς όμως, να αλλάξει την βαθμολογία. Για το 2022 ο ΟΔΔΗΧ σχεδιάζει να αντλήσει 12 δισ. και με βάση την καμπύλη αποδόσεων των ομολόγων ακόμη είναι ελκυστικοί για εκδόσεις οι πολύ βραχυπρόθεσμες εκδόσεις π.χ. 5 ή 7 χρόνια και οι πολύ μακροπρόθεσμοι τίτλοι. Το ιστορικό χαμηλό που έχει φτάσει το ελληνικό 10ετές ήταν τον περασμένο Αύγουστο, καθώς η απόδοσή του είχε υποχωρήσει στο ιστορικό χαμηλό του 0,53%.

    Στο μεταξύ, σε έκθεσή της η Deutsche Bank με τον τίτλο μάλιστα “Metamorphosis” αναλύει τα οικονομικά δεδομένα του εγχώριου τραπεζικού κλάδου. Διατηρεί τη σύσταση αγορά (buy) για Εθνική με τιμή στόχο στα 4,50 ευρώ και Alpha Bank με τιμή στόχο στα 1,55 ευρώ αφού και οι δύο εμφανίζουν ισχυρά κεφάλαια και κάλυψη (ιδιαίτερα η Εθνική), και δυνητικά καλή κερδοφορία, σε ελκυστικές αποτιμήσεις.

    Επίσης συστήνει διακράτηση (hold) για Eurobank, με τιμή όμως στόχο στα 1,15 ευρώ, αφού θεωρεί ότι τα θετικά έχουν αποτιμηθεί στο ταμπλό και Πειραιώς, με τιμή στόχο στα 1,55 ευρώ, καθώς πιθανότατα υστερεί από άποψη κερδοφορίας, κεφαλαίου και κάλυψης και είναι σε εύλογη τιμή.

    Ως προς την κίνηση στο ταμπλό, Jumbo, Alpha Bank, Ελλάκτωρ, Πειραιώς και ΟΠΑΠ έκλεισαν με απώλειες άνω του 2%, ενώ άνω του -1% έκλεισαν οι Λάμδα, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Coca Cola, Eurobank και Quest.

    Μικρή η πτώση για ΓΕΚ Τέρνα, Titan, Εθνική και Βιοχάλκο, ενώ στον αντίποδα, ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Motor Oil, Aegean, ΑΔΜΗΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Σαράντης και ΟΛΠ. Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στο +2,01% και η ΕΛΧΑ στο +2,79%.

    Διαβάστε επίσης:

    Wall Street: Ισχυρές πιέσεις στους βασικούς δείκτες λόγω των ομολόγων – Βαρίδι η μετοχή της Goldman Sachs

    Με νέο δεκαετές ομόλογο το ποδαρικό της Ελλάδας στις αγορές φέτος



    ΣΧΟΛΙΑ