• ΑΓΟΡΕΣ

    Με νέο δεκαετές ομόλογο το ποδαρικό της Ελλάδας στις αγορές φέτος

    Επανέκδοση 7ετούς ομολόγου

    Επανέκδοση 7ετούς ομολόγου


    Λίγα 24ωρα μετά την αναβάθμιση της προοπτικής της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από το διεθνή οίκο Fitch και στον απόηχο των μηνυμάτων του χθεσινού Eurogroup η Ελλάδα επισκέπτεται τις αγορές με νέο δεκαετές ομόλογο με μεγάλο στοίχημα και το κόστος δανεισμού αλλά και το είδος των επενδυτών που θα προσελκύσει ο νέος τίτλος.

    Πριν λίγη ώρα ο ΟΔΔΗΧ ανακοίνωσε πως έδωσε εντολή στις Barclays, Commerzbank, Eurobank, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale να δράσουν ως ανάδοχοι για τη νέα έκδοση η οποία, όπως αναφέρει «θα υλοποιηθεί στο άμεσο μέλλον ανάλογα με τις συνθήκες στην αγορά».

    Πρόκειται για μια standard διατύπωση η οποία, συνήθως, συνοδεύεται από άνοιγμα του βιβλίου των προσφορών την επόμενη ημέρα της ανακοίνωσης. Εφόσον δε πρόκειται για νέα κοινοπρακτική έκδοση συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 2,5 – 3 δισ. ευρώ το ποσό που αντλείται αν και αυτό πρόκειται να αποσαφηνιστεί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

    Η κίνηση είναι η πρώτη του ετήσιου δανειακού προγράμματος του Ελληνικού Δημοσίου το οποίο στοχεύει φέτος να «σηκώσει» περίπου 12 δις. ευρώ από τις αγορές όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο αρμόδιος Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους το Δεκέμβριο ενημερώνοντας τις αγορές για το σχεδιασμό του όπως όλες οι… κανονικές οικονομίες.

    Πρόκειται για μια διαδικασία που είχε επίσης διαταραχθεί με το ξέσπασμα της μεγάλης κρίσης του 2010 που είχε στείλει την ελληνική οικονομία εκτός αγορών, αφού ουδείς τη δάνειζε με ανεκτό κόστος για ένα πολύ μεγάλο διάστημα.

    Κρίσιμο το επιτόκιο

    Το επιτόκιο με το οποίο θα δανειστεί η Ελλάδα στην επικείμενη έκδοση θα είναι ένα σήμα για το πώς αποτιμά η αγορά στην παρούσα βάση το ελληνικό ρίσκο, με δεδομένη αφενός τη μεγάλη προσφορά τίτλων στην ευρωζώνη το τελευταίο διάστημα, τη συνεχιζόμενη πανδημική κρίση με τη μετάλλαξη Ο αλλά και την συζήτηση περί σταδιακής επαναφοράς σε μια δημοσιονομική κανονικότητα στο πλαίσιο και της ευρύτερης κουβέντας για το πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας που θα ενταθεί τους επόμενους μήνες.

    Το δανειακό πρόγραμμα αναμένεται να είναι και φέτος εμπροσθοβαρές δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος του να υλοποιηθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022, όπως παραδοσιακά επιδιώκει το δημόσιο, ανάλογα πάντα με τις συνθήκες που επικρατούν στις αγορές.

    Ειδικά φέτος βέβαια με δεδομένη την προοπτική τερματισμού του PEPP της ΕΚΤ η εμπροσθοβαρής λογική έχει μια πρόσθετη βαρύτητα.

    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η ποιοτική διάρθρωση των επενδυτών που θα «ψηφίσουν» το ελληνικό ομόλογο.

    Μεγάλο ζητούμενο για την Ελλάδα, ειδικά όσο η χώρα πλησιάζει την επενδυτική βαθμίδα, είναι και η σταδιακή «αναβάθμιση» των επενδυτικών κεφαλαίων που εμπιστεύονται τη χώρα, μια τάση που αναμένεται να ενταθεί όσο θα προσεγγίζουμε χρονικά το στόχο της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

    Διαβάστε ακόμη:

    Κληρώνει για το πρώτο ομόλογο του 2022



    ΣΧΟΛΙΑ