• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Ισχυρές πιέσεις στους βασικούς δείκτες λόγω των ομολόγων – Βαρίδι η μετοχή της Goldman Sachs

    • NewsRoom
    Wall Street


    Με ισχυρότατες πιέσεις άνοιξε η Τρίτη στη Wall Street, με την αγορά να επιστρέφει από την αργία της Δευτέρας βρίσκοντας τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων να κινούνται ιδιαίτερα ανοδικά.  Μάλιστα, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ κινείται στο επίπεδο του 1,83%, ασκώντας ιδιαίτερες πιέσεις στις τεχνολογικές μετοχές

    Είναι δε χαρακτηριστικό πως η απόδοση του 2ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου κινείται στο 1,02%, ξεπερνώντας για πρώτη φορά το ψυχολογικό όριο του 1% από τον Φεβρουάριο του 2020.

    Η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων έρχεται καθώς η αγορά βλέπει τους αξιωματούχους της FED να μιλούν ακόμα και για 4 αυξήσεις βασικών επιτοκίων μέσα στο 2022, προκειμένου να μπει τέλος στον υψηλό πληθωρισμό.

    Την ίδια ώρα, οι επενδυτές άκουσαν την Goldman Sachs να ανακοινώνει κατώτερα των προσδοκιών κέρδη για το τελευταίο τρίμηνο του 2021. Τα κέρδη τέταρτου τριμήνου διαμορφώθηκαν στα 10,81 δολάρια ανά μετοχή, μειωμένα κατά 13% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, με τους αναλυτές να αναμένουν κέρδη 11,76 δολαρίων ανά μετοχή. Τα έσοδα της τράπεζας αυξήθηκαν στο τρίμηνο κατά 8% στα 12,64 δισ. δολάρια,  ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν 12,1 δισ. δολάρια. Τα λειτουργικά έξοδα αυξήθηκαν επίσης κατά 23% στα 7,27 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις για 6,77 δισ. δολάρια. Η μετοχή της Goldman Sachs σημειώνει τις ισχυρότερες απώλειες μεταξύ των 30 του Dow Jones, κινούμενη στο επίπεδο του -7%.

    Παρόμοια εικόνα και για την PNC Bank η οποία αν και κατάφερε να αυξήσει τα έσοδά της στο τέταρτο τρίμηνο, είδε τα κέρδη της να υποχωρούν κατά 12%, με την μετοχή της να κινείται στο -2%.

    Στα επιχειρηματικά νέα ξεχωρίζει η συμφωνία της Microsoft για την εξαγορά της Activision Blizzard, έναντι 68,7 δισ. δολαρίων σε μετρητά. Πρόκειται για την μεγαλύτερη εξαγορά στην 46χρονη ιστορία της Microsoft και ένα μεγάλο στοίχημα για τη μελλοντική της πορεία. Η συμφωνία βάζει την Microsoft στην μάχη για την κυριαρχία στο λεγόμενο metaverse, το διαδίκτυο επόμενης γενιάς που συνδυάζει τον παραδοσιακό διαδικτυακό κόσμο με την εικονική και την επαυξημένη πραγματικότητα.

    Η μετοχή της Microsoft υποχωρεί αυτή την ώρα κατά -0,5% ενώ της Blizzard κινείται με άνοδο 28,18%.

    Σε αυτό το κλίμα, λίγο πριν τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας από το άνοιγμα των αγορών μετοχών στη Νέα Υόρκη, ο Dow Jones υποχωρεί στις 35.379,13 μονάδες με πτώση -1,48%, ο S&P 500 στις 4.604,18 με απώλειες -1,26% ενώ ο Nasdaq κινείται στις 14.728,99 μονάδες, υποχωρώντας κατά  -1,11%



    ΣΧΟΛΙΑ