• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Το πάρτι συνεχίζεται στην Ελλάκτωρ, στο +4% η Ιντραλότ και νέα χαμηλά για ΠΛΑΘ – ΤΕΝΕΡΓ και Jumbo κράτησαν τον δείκτη στις 900 μονάδες

    Ευθύμιος Μπουλούτας (Ελλάκτωρ) - Σωκράτης Κόκκαλης (Intralot) - Κωνσταντίνος Χάλιορης (Πλαστικά Θράκης) - Γιώργος Περιστέρης (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή) - Απόστολος Βακάκης (Jumbo)

    Ευθύμιος Μπουλούτας (Ελλάκτωρ) – Σωκράτης Κόκκαλης (Intralot) – Κωνσταντίνος Χάλιορης (Πλαστικά Θράκης) – Γιώργος Περιστέρης (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή) – Απόστολος Βακάκης (Jumbo)


    Περισσεύει πλέον η επιφυλακτικότητα στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.

    Πλέον δεν υπάρχουν οι θεαματικοί πρωταγωνιστές των συνεδριάσεων του Απριλίου που οδήγησαν τον γενικό δείκτη στο +4% και οι επενδυτές με το βλέμμα στην Fed, που κατά τις εκτιμήσεις αναλυτών θα προβεί σε αύξηση επιτοκίων 0,50% σε μία προσπάθεια τιθάσευσης του πληθωρισμού, αλλά και στις εξελίξεις στο ρωσο/ουκρανικό μέτωπο κρατούν επιφυλακτική στάση. Ακόμα και τα θεαματικά αποτελέσματα ά 3μήνου του Μυτιληναίου, που, σύμφωνα με την Euroxx ήταν το καλύτερο 3μηνο ιστορικά για τον όμιλο, αφού εμφάνισε καθαρή κερδοφορία +80%, δεν άγγιξαν τους συναλλασσόμενους.

    Τα νέα οικονομικά μέτρα που επέβαλε η Ευρώπη στη Ρωσία σε συνδυασμό με το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο σταθεροποίησαν την τιμή του πετρελαίου πάνω από τα 105 δολάρια το βαρέλι και όλα δείχνουν ότι οι οικονομίες της Γηραιάς Ηπείρου, μαζί και η ελληνική, θα δοκιμαστούν. Ήδη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να ανακοινώσει γενναίο πακέτο μέτρων ανακούφισης από το υψηλό ενεργειακό κόστος, για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, χωρίς μάλιστα η ελληνική κυβέρνηση να αναμένει κάποια πρωτοβουλία από τις Βρυξέλλες, δρώντας σε τούτη τη συγκυρία αυτόνομα.

    Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε και πάλι στα όρια των 900 μονάδων (900,35 με ανεπαίσθητη αρνητική μεταβολή -0,01%) και με ιδιαίτερα χαμηλό τζίρο 62,5 εκατ. ευρώ. Πράγμα σύνηθες, σε πτωτικές συνεδριάσεις, οι επενδυτές να μειώνουν τις επενδυτικές τους πρωτοβουλίες. Ωστόσο παραμένει θετικό το γεγονός ότι πολλές από τις θέσεις οι οποίες χτίστηκαν τον Απρίλιο δεν φαίνεται να έχουν μειωθεί. Σε κάθε περίπτωση όμως, η μετοχή της Alpha έχει επιστρέψει σε χαμηλά μήνα, στο 1,06 ευρώ ενώ από τα χαμηλά της ίδιας περιόδου επιχείρησε να ξεφύγει η μετοχή της Eurobank ΕΥΡΩΒ 3,13% 1,98 , καθώς έγραψε χαμηλό στα 0,95 για να κλείσει λίγο πάνω από τα 0,97 ευρώ. Νέες απώλειες για την ΕΤΕ ΕΤΕ 4,02% 7,51 , στα επίπεδα των 3,64 ευρώ, αλλά και για την Πειραιώς, στο 1,34. ΕΤΕ, Πειραιώς και Alpha, σε συνδυασμό με τις απώλειες άνω του 1,9% στον ΟΤΕ ΟΤΕ 2,27% 14,42 , αλλά και το -1,5% στη ΔΕΗ ΔΕΗ 1,78% 11,42 που διολίσθησε στα επίπεδα των 7,22 ευρώ φέρουν την «ευθύνη» για το αρνητικό πρόσημο του δείκτη.

    Πλάτη στην αγορά έβαλαν η Τέρνα Ενεργειακή που με 90 χιλιάδες κομμάτια οδηγήθηκε στα επίπεδα των 17,38 ευρώ και τις φήμες να κάνουν λόγο για επαφές Περιστέρη με το  fund Macquarie. Μόλις στα 17,72 ευρώ αντέδρασε ο Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ 2,54% 38,80 , διατηρώντας την κεφαλαιοποίηση πάνω από τα 2,5 δις. ευρώ. Πάντως, ο όγκος στη μετοχή ξεπέρασε τις 468 χιλιάδες κομμάτια. Επιστροφή πάνω από τα 15 ευρώ πάλι για το Jumbo με την κεφαλαιοποίηση οριακά πάνω από τα 2 δις. ευρώ και μένει να φανεί αν θα παραμείνει ή όχι στον MSCI. Νωρίτερα, η Morgan Stanley θεωρούσε σε ανάλυσή της ότι δεν είναι βέβαιο ότι θα υπαχθεί στον MSCI η ΕΤΕ ακόμα κι αν το Jumbo αποχωρήσει από τον δείκτη. Οι αλλαγές πάντως, είναι προγραμματισμένες για τις 12 Μαίου.

    Κατά τα άλλα, συνέχισε ανοδικά και σήμερα η Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ -1,53% 2,57 εν αναμονή της πρώτης φάσης του διαγωνισμού για την Αττική Οδό. Η μετοχή προσέγγισε το 1,47 ευρώ και με όγκο 859 χιλιάδων τεμαχίων. Κέρδη 15 και για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 1,34% 16,60 , στα 9,75 ευρώ.

    Κατά τα άλλα, θετικό πρόσημο για την Ιντρακάτ ΙΝΚΑΤ 0,60% 5,03 , 1,85%, στα 2,20 ευρώ, αλλά και για την Ιντραλότ ΙΝΛΟΤ 3,54% 1,17  στο +4%. Νέα χαμηλά και μεγάλη βουτιά και σήμερα για τα Πλαστικά Θράκης ΠΛΑΘ 1,50% 4,07  , με τη μετοχή να υποχωρεί πάνω από 4%, στα 4,42 ευρώ με περισσότερες από 96 χιλιάδες μετοχές.

    Διαβάστε επίσης

    Pantelakis Sec: Μέχρι 10 ελληνικές μετοχές μπορεί να «σηκώσει» ο MSCI Standard – Η απάντηση στην Morgan Stanley

    Χρηματιστήριο: Πωλητές στις τράπεζες, μάχη χαρακωμάτων στις 900 μονάδες, με Jumbo, Mυτιληναίο και ΕΛΠΕ



    ΣΧΟΛΙΑ