• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Το come back τραπεζών και ενέργειας και τα πακέτα στο Κρι Κρι


    Με το που δημοσιοποιήθηκε η πληροφορία ότι η Τουρκία μαζεύει το στόλο της και αποχωρεί από την ευαίσθητη περιοχή του Καστελόριζου, εκδηλώθηκε κύμα αγορών στο ταμπλό του Χ.Α.

    Αγορές, που ανακόπηκαν την Τρίτη με απότομο τρόπο στερώντας από την αγορά την πέμπτη συνεχόμενα ανοδική συνεδρίαση, χωρίς να «τιμηθεί» δεόντως η συμφωνία Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες, όπου η χώρα μας θα λάβει από το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης 70 δισ. ευρώ (σ.σ. μαζί με τα προγράμματα του ΕΣΠΑ). Η ευχάριστη αυτή εξέλιξη δεν τιμολογήθηκε δεόντως από την αγορά, παρά το γεγονός ότι την Δευτέρα η προσοχή και τα μάτια της αγοράς ήταν στραμμένα στις τράπεζες, από τις οποίες θα περάσει ένα μεγάλο μέρος των κεφαλαίων αυτών.

    Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,49% στις 647,76 μονάδες κι ενώ πρώτα πήγε στην… Κούλουρη η καρδιά των συναλλασσόμενων, αφού ο δείκτης βρέθηκε στα κρίσιμα τεχνικά επίπεδα των 630 μονάδων. Όπως έχει προειδοποιήσει από την πρώτη στιγμή το mononews, τυχόν διάσπαση των 630 μονάδων, μπορεί να οδηγήσει την αγορά χαμηλότερα μέχρι τη νέα στήριξη των 570 μονάδων.

    Οι χρηματιστές αναμένουν να ξεκινήσει η φυγή προς τα εμπρός παρά την απαισιόδοξη έκθεση του ΟΟΣΑ. Απαισιόδοξη, όχι τόσο ως προς το ποσοστό της ύφεσης για φέτος, που αναμένεται μεταξύ 8 – 9,8%, όσο για την ανάκαμψη του χρόνου. Ο ΟΟΣΑ αναμένει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί μεταξύ 3,5% – 4,5%, ποσοστό που υπολείπεται από τις αντίστοιχες προβλέψεις θεσμών, κυβέρνησης και ΤτΕ.

    Η κυβέρνηση, τέλος, έχει τρεις μήνες στη διάθεσή της, μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, που αναμένεται να παραδώσει στις Βρυξέλλες το σχέδιό της για το νέο οικονομικό μοντέλο που θα ακολουθήσει η χώρα. Που σημαίνει ότι θα πρέπει να τρέξει, ενώ δεν αποκλείεται τις επόμενες μέρες οι επενδυτές να αρχίσουν να τιμολογούν ενδεχόμενες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Αυτά, ενώ ο κίνδυνος εκ Τουρκίας παραμένει…

    Δεν περνάει απαρατήρητη η σούπερ αντίδραση της Lamda που ενισχύθηκε πάνω από 6%, στα 6,15 ευρώ, που βρίσκεται μιαν ανάσα από τα υψηλά μηνός.

    Κέρδη 3,55 για τον τραπεζικό κλάδο και την Alpha να επιστρέφει πάνω από τα 0,615 ευρώ , ενώ βρέθηκε στα χαμηλά των 0,579, η ΕΤΕ από το χαμηλό του 1,20 ευρώ έκλεισε με άνοδο 3,95%, στο 1,29, η Eurobank από τα 0,38 ευρώ έκλεισε στα 0,41 ευρώ και κέρδη πάνω από 4% και η Πειραιώς από το χαμηλό του 1,22 ευρώ έκλεισε στο 1,32 και με άνοδο πάνω από 3%.

    ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, Coca Cola και Aegean συνέχισαν στο κόκκινο για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση. Για ακόμα μία φορά ΕΛΠΕ και Μότορ Όιλ διέπρεψαν στο ταμπλό με κέρδη πάνω από 5% και 3% αντίστοιχα. Κέρδη 2,6% για την μετοχή της ΔΕΗ, στα 3,95 ευρώ και 2,79% για τον Μυτιληναίο. Σημειωτέον, ότι ο ενεργειακός κλάδος ενισχύεται αφού μεγάλο μέρος του ΕΣΠΑ, πάνω από 1/3 αναμένεται να διατεθεί στην ενέργεια. Κέρδη 1,5% για την Τέρνα Ενεργειακή, 1,3% για τον ΟΤΕ, 1% για το Jumbo και κάτω από 1% η άνοδος σε ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ και Ελλάκτωρ.

    Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 68 ενισχύθηκαν και 32 υποχώρησαν. Οι συναλλαγές ξεπέρασαν τα 60 εκατ. ευρώ εκ των οποίων όμως, τα 7,9 εκατ. ήταν πακέτα.

    Ενδιαφέρον είχαν δύο πακέτα στο Κρι Κρι από 100 χιλιάδες το καθένα, στα 5,84 και 5,88 αντίστοιχα. Τα πακέτα έγιναν σε discount, αφού το χαρτί έκλεισε στα 5,98 ευρώ και με κέρδη 3,46%.



    ΣΧΟΛΙΑ