• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Τι τράβηξε την αγορά στην Motor Oil

    Wall Street


    Θετικό πρόσημο για τον γενικό δείκτη του Χ.Α., με την μετοχή της Μότορ Όιλ ΜΟΗ 2,79% 27,28 να είναι αυτή που ξεχώρισε στη συνεδρίαση της Δευτέρας.

    Με τα κέρδη του γενικού δείκτη… φτωχά και σε ένα περιβάλλον ήπιων διακυμάνσεων, η αγορά κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με τα διεθνή χρηματιστήρια. Ειδικά σε ό,τι μας αφορά, η προσοχή των επενδυτών είναι εστιασμένη στην περίοδο των μερισμάτων που ξεκινάει από την τρέχουσα εβδομάδα ενόψει αποφάσεων των γενικών συνελεύσεων και προγραμματισμένων αποκοπών, όπως της Μότορ Όιλ και του Μυτιληναίου την προσεχή Πέμπτη. Η Μότορ Όιλ που σήμερα τερμάτισε τις συναλλαγές με κέρδη 5,1%, στα 14,64 ευρώ και όγκο 173 χιλιάδων τεμαχίων πρόκειται να διανείμει μέρισμα 0,80 ευρώ.

    Ο γενικός δείκτης μετά από δύο συνεδριάσεις επέστρεψε πάνω από τις 670 μονάδες και για την ακρίβεια έκλεισε στις 670,36 μονάδες και οριακά κέρδη 0,30%. Η αγορά τη Δευτέρα κινήθηκε σε ένα στενό εύρος διακύμανσης πέντε μονάδων, ενώ οι συναλλαγές «κάθισαν» λίγο πάνω από τα 47 εκατ. ευρώ, ιδιαίτερα υποτονικές σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και τον μέσο όρο τζίρου των 70 εκατ. ευρώ.

    Σημείο αναφοράς, γράφει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Βeta ΑΧΕΠΕΥ, κ. Μάνος Χατζηδάκης, παραμένει η αντίσταση που ορίζεται από το καθοδικό κενό της 9ης Μαρτίου όπου και εκτιμάται ότι θα δοθεί η επόμενη σκληρή μάχη των πωλητών. Το σενάριο ανάκαμψης μέχρι στιγμής εξελίσσεται ικανοποιητικά, η αρνητική μεταβλητότητα αναχαιτίζεται σχετικά γρήγορα και δεν βγάζει σημαντικές συναλλαγές που θα έδιναν στίγμα αποχώρησης ισχυρών χαρτοφυλακίων και όλα δείχνουν ότι σύντομα θα έχουμε το πρώτο ραντεβού με τον εκθετικό κινητό μέσο των 200 ημερών ο οποίος βρίσκεται σε κατερχόμενη πορεία προς τις 735 μονάδες. Η ερχόμενη εβδομάδα ενδεχομένως να συσσωρεύσει στην περιοχή των προηγούμενων υψηλών πριν ο Γενικός Δείκτης επιχειρήσει την νέα ανοδική διαφυγή.

    Εκτός από την Μότορ Όιλ, ξεχώρισαν ο ΟΤΕ, ο ΟΛΠ και η ΕΧΑΕ με κέρδη 2,8%, 3,8% και 2,1% αντίστοιχα.

    Θετικό πρόσημο για την Aegean, στα 4,18 ευρώ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 6,23 ευρώ και άνοδος 0,97%, στα 7,43 ευρώ ενισχύθηκε η ΕΥΔΑΠ, στα 0,42 η Eurobank και στα 16,53 το Jumbo ΜΠΕΛΑ 1,14% 28,38, αλλά με κέρδη κάτω από μία ποσοστιαία μονάδα.

    Επίσης, οι απώλειες ήταν ελεγχόμενες. Λίγο πάνω από 2% η πτώση για την Τέρνα Ενεργειακή, 1,6% για την Πειραιώς, 1,07% για τον ΟΠΑΠ και 1,37% για την ΕΤΕ. Alpha, Βιοχάλκο, Coca Cola, Ελλάκτωρ και ΕΛΠΕ κατέγραψαν πτώση κάτω από 1%.

    Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 46 υποχώρησαν και 53 έκλεισαν με άνοδο.



    ΣΧΟΛΙΑ