• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Τα βλέμματα στη ΔΕΗ, άνοδος στον Μυτιληναίο

    Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ) και Ευάγγελος Μυτιληναίος (Mytilineos)

    Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ) και Ευάγγελος Μυτιληναίος (Mytilineos)


    Στοίχημα για το αν θα συνεχιστεί η θετική τάση που βγήκε στην αγορά χθες και σήμερα. Ανοδική λοιπόν, η αντίδραση που επετεύχθη χθες στο Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.) με τράπεζες και ΔΕΗ να πρωταγωνιστούν. Η τελευταία, μάλιστα, ανακοινώνει και το δ’ τρίμηνο του 2023 σήμερα το απόγευμα μαζί με τη Φουρλή Συμμετοχών.

    Προς το παρόν, η μετοχή της Φουρλής ΦΡΛΚ -100,00% δεν έχει καν… ανοίξει!

    Η Ευρώπη κινήθηκε σε θετικό έδαφος, ενώ μικτή ήταν η εικόνα στις ΗΠΑ εν αναμονής και του πληθωρισμού Μαρτίου αύριο, αν και σήμερα τα ευρωπαίκά χρηματιστήρια υποχωρούν με τον Dax στις 18.229 μονάδες αυτή την ώρα.

    Η σημερινή ατζέντα δεν περιέχει κρίσιμα μακροοικονομικά στοιχεία επομένως η αγορά θα στηθεί από σήμερα για τα αυριανά στοιχεία που είναι ιδιαίτερα σημαντικά στην παρούσα φάση.

    Υπενθυμίζουμε, σύμφωνα με την Depolas Investments, ότι έχουμε μπροστά μας δύο συνεδριάσεις της FED με τη δεύτερη να προκρίνεται για την πρώτη μείωση (12 Ιουνίου) επιτοκίων.

    Ωστόσο, ο πυρήνας του πληθωρισμού, ήτοι χωρίς τρόφιμα και ενέργεια παραμένει στα επίπεδα του 3,8% με την αυριανή μέτρηση να εκτιμάται στα 3,7%.

    Το μέγεθος αυτό απέχει σημαντικά από το 2%, που είναι ο στόχος των Κεντρικών τραπεζών, ενώ θα έχουμε μόλις άλλη μία μέτρηση για τον πληθωρισμό Απριλίου καθώς εκείνη του Μαΐου δημοσιεύεται την ίδια μέρα με την συνεδρίαση της FED.

    Συμπερασματικά, το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί, και είναι αρκετά μικρό, θα απαιτηθεί σημαντική αποκλιμάκωση του επιπέδου τιμών, τουλάχιστον χαμηλότερα του 3% ώστε η κεντρική τράπεζα να προχωρήσει με ασφάλεια σε μείωση του βασικού επιτοκίου.

    Ήτοι, δεν μπορούμε, σε καμία περίπτωση, με βεβαιότητα να προεξοφλήσουμε μείωση τον Ιούνιο από την FED.

    Επιστρέφοντας στο Χ.Α., με τον γενικό δείκτη να διαμορφώνεται περί τις 1.402 μονάδες, προκαλούν πάντως, αίσθηση τα πάνω κάτω στις τράπεζες από τα πρώτα λεπτά.

    Εκεί που υποχωρούσε η Άλφα ΑΛΦΑ 0% 1,59 πέρασε στο +0,43%, στο 1,627 ευρώ, σε θετικό πρόσημο και η Eurobank ΕΥΡΩΒ 0,50% 2,02 στο 1,813 ευρώ, διατήρηση του θετικού προσήμου για την Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,26% 3,79 στα 3,83 ευρώ.

    Στα 9,21 ευρώ συνεχίζει ανοδικά και σήμερα η Optima.

    Στα επίπεδα των 11,90 ευρώ η ΔΕΗ ΔΕΗ 0% 11,24 με οριακές διακυμάνσεις.

    Θετικό το άνοιγμα και για τον Μυτιληναίο ΜΥΤΙΛ 0,10% 38,24 με κέρδη κοντά στο 1%, στα 34,66 ευρώ.

    Στα 16,20 ευρώ επανέρχεται η μετοχή του ΟΠΑΠ, αλλά οριακές απώλειες 0,29% για τον ΟΤΕ ΟΤΕ 0,28% 14,32 και 0,55 για την Coca Cola.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Οι βολές Κοντόπουλου σε JP Morgan, ο… Νοτιοαφρικανός αναλυτής και πόσο κοντά είναι το watch list

    Χρηματιστήριο: Έρχονται ζημιογόνες και ανέλεγκτες φορολογικά επιχειρήσεις – Από το 2029 η έξοδος εισηγμένων λόγω μικρού free float

    Χρηματιστήριο: Το επιθετικό buy back του Ε. Βασιλάκη στην Aegean, το πάρτι στην Autohellas, πέρασε η Eurobank την Εθνική σε κεφαλαιοποίηση



    ΣΧΟΛΙΑ