• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Στην Πειραιώς όλα τα λεφτά της συνεδρίασης των 253 εκατ. ευρώ

    • NewsRoom


    Στην τιμή των 1,6 ευρώ έκλεισε τελικά η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, στο ντεμπούτο των 1,2 δισ. νέων μετοχών της τράπεζας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη κάτω από τις 900 μονάδες.

    Με την Πειραιώς να αυξάνει σημαντικά από σήμερα την επίδρασή της πάνω στον Γενικό Δείκτη, ο οποίος γίνεται πλέον ακόμα πιο τραπεζοκεντικός, το ενδιαφέρον στράφηκε όπως ήταν αναμενόμενο στις κινήσεις των επενδυτών της τράπεζας, καθώς το δέλεαρ για άμεσο κέρδος  ήταν μεγάλο. Όπως ήταν αναμενόμενο η μετοχή βρέθηκε με το «καλημέρα» στο limit down, ωστόσο λίγο μετά τις 12 κατάφερε να ξεκολλήσει από εκεί. Τελικά έκλεισε με απώλειες -27,27%. Γύρω από τη μετοχή σημειώθηκε μάλιστα έντονη κινητικότητα, με τον τζίρο της να ανεβαίνει στα 135 εκατ. ευρώ.

    Την ίδια ώρα, ο Γενικός Δείκτης έκλεινε με απώλειες 1,45% στις 897,01 μονάδες, με τον τζίρο να  εκτινάσσεται στα 253,8 εκατ. ευρώ, τον όγκος στα 135,7 εκατ. τεμάχια, την ώρα που μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 10,6 εκατ. τεμάχια. Οι απώλειες του τραπεζικού δείκτη διαμορφώθηκαν στο -3,45%, κλείνοντας στις 614,79 μονάδες, ενώ ο large cap έκλεισε με απώλειες 1,19% στις 2.189,31 μονάδες.

    Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,46%, ενώ τραπεζικός δείκτης σημείωσε απώλειες 0,14%.

    Οι αναλυτές της αγοράς περιμένουν να δουν κυρίως πως θα επηρεάσει η μετοχή της Πειραιώς τις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές, το επόμενο διάστημα. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνά κανείς πως από τη Δευτέρα η μετοχή της Πειραιώς θα διαπραγματεύεται στο Global Small Cap του FTSE, ενώ αναμένεται και η αναθεώρηση του MSCI Greece.

    Πέρα από το -27,27% της Πειραιώς, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι  ΕΥΔΑΠ (-2,92%) και η ΕΧΑΕ (-2,92%).  Στον αντίποδα, η Εθνική Τράπεζα ήταν αυτή που κατάφερε να δώσει τη μεγαλύτερη στήριξη στους δείκτες κλείνοντας στο -3,2%, ενώ η Titan έκλεισε στο +2,54%.

    Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Βιοχάλκο, Φουρλής, Eurobank και Coca Cola, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος, Motor Oil και Alpha Bank.

    Αντίθετα, ανω του 1% ήταν η πτώση σε Jumbo, ΟΛΠ, ΔΕΗ, Lamda και ΟΤΕ, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Σαράντης, Ελληνικά Πετρέλαια, ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΠΑΠ.

    Χωρίς μεταβολή η Aegean.

    Τέλος, στο +14,50% έκλεισε η μετοχή της ΙΑΣΩ, μετά την χθεσινή προαιρετική δημόσια πρόταση της OCM για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών.



    ΣΧΟΛΙΑ