• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Ρεκόρ κερδοφορίας για τις εισηγμένες με €5,4 δισ. στο α’ εξάμηνο

    Χρηματιστήριο: Κατά 1,5 δισ. ευρώ αύξησαν τον δανεισμό τους οι εισηγμένες, ανάγκη για κεφάλαια κίνησης λόγω ενέργειας


    Eπίπεδα ρεκόρ με… 5,4 δισ. ευρώ χτύπησε η κερδοφορία των εισηγμένων στο α’ εξάμηνο του 2022, κάτι που έχει να συμβεί εδώ και 15 χρόνια, όπως εξηγούν οι αναλυτές.

    Είναι χαρακτηριστικό πως οι τράπεζες έκαναν την μεγάλη διαφορά και από 4,01 δισ. ευρώ ζημιές το 2021 πέρασαν σε κέρδη 2,3 δισ. ευρώ στο α’ εξάμηνο του 2022.

    Το ίδιο ισχυρή ήταν και η κερδοφορία των υπολοίπων εταιρειών, αφού από 1,7 δισ. ευρώ καθαρά κέρδη το α’ εξάμηνο του 2021 , αυτά εκτινάχθηκαν στα 3,065 δισ. ευρώ.

    Ισχυρός επίσης ήταν ο τζίρος. Από 30,1 δισ. ευρώ στο α’ εξάμηνο του 2021 άγγιξε τα 47,9 δισ. ευρώ στο εξάμηνο του 2022.

    Πολλές εισηγμένες παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση δανεισμού ή μείωση ταμειακών διαθεσίμων, αφού η ισχυρή ζήτηση και οι υψηλές τιμές δημιούργησαν ανάγκη για περισσότερο κεφάλαιο κίνησης.

    Αν τώρα, αυτό συνδυάστηκε και με επενδύσεις που είχε να κάνει η εταιρεία, τότε οι εκροές κεφαλαίων είναι μεγαλύτερες και άρα μεγαλύτερη η αύξηση του καθαρού δανεισμού.

    Στην παρούσα χρονική συγκυρία όπου οι πρώτες ύλες καταγράφουν τεράστια αύξηση, ενώ η ζήτηση δημιουργεί ανάγκες για δημιουργία αποθεμάτων, παρατηρείται από πολλές εταιρείες μεγάλη αύξηση του καθαρού δανεισμού, αφού οι λειτουργικές ταμειακές ροές ήταν έντονα αρνητικές.

    Κορυφαίες εκροές κεφαλαίων καταγράφονται στη λογιστική κατάσταση της ΔΕΗ, με τις λειτουργικές ταμειακές ροές να είναι αρνητικές κατά 1,3 δισ. ευρώ από θετικές 576 εκατ. ευρώ πέρυσι.

    Αυτό σημαίνει πως η ΔΕΗ έκαψε κεφάλαια, ενώ πέρυσι είχε δημιουργήσει.

    Η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ εμφάνισε εξαιρετική κερδοφορία και ρεκόρ πωλήσεων αλλά οι λειτουργικές ταμειακές ροές έδειξαν εκροές 146,2 εκατ. ευρώ ενώ πέρυσι είχε εισροή 32,3 εκατ. ευρώ.

    Η Aegean από την άλλη εμφανίζει εισροή 257 εκατ. ευρώ αλλά οφείλεται στο γεγονός ότι αύξησε σημαντικά τις υποχρεώσεις της.

    Με άλλα λόγια δεν έχει πληρώσει ακόμα υπηρεσίες ή προϊόντα που αγόρασε.

    Η Σαράντης, της οποίας επίσης τα αποτελέσματα ικανοποίησαν, οι λειτουργικές ταμειακές ροές έδειξαν εκροή 15,5 εκατ. ευρώ.

    Τα Πλαστικά Θράκης είχε εκροή 8,7 εκατ. ευρώ και η Flexopack που εμφάνισε μεγάλη αύξηση κερδών εκροή 2 εκατ. ευρώ.

    Μεγάλη εκροή 15,2 εκατ. ευρώ έδειξαν οι λειτουργικές ταμειακές ροές της Έλτον, με την κερδοφορία να εκτοξεύεται στα ύψη, όπως και οι απαιτήσεις και τα αποθέματα.

    Τέλος, η Παπουτσάνης είχε εκροή 1 εκατ. ευρώ από εισροή 3,8 εκατ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Πώς η Goldman Sachs παίρνει τους επενδυτές στον λαιμό της – Οι άστοχες αναλύσεις, η απώλεια των business στην Ελλάδα

    Αλέξης Πατέλης στο mononews: Οι επενδυτές να εκδηλώσουν ενεργά το ενδιαφέρον τους για τις τράπεζες-Τι λέει για Εθνική Τράπεζα και Πειραιώς



    ΣΧΟΛΙΑ