• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Συντονισμένο με τις ευρωπαϊκές αγορές, πίσω οι τράπεζες, “κερδίζει” την ΔΕΗ ο ΑΔΜΗΕ, τι συμβαίνει με ΟΠΑΠ και ΕΧΑΕ

    Wall Street


    Με 15 εκατ. ευρώ καθαρό τζίρο και 5,7 εκατ. ευρώ πακέτα, ο γενικός δείκτης του Χ.Α. πορεύεται στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας και Τρίτη από το ξεκίνημα της χρονιάς. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ανακάμπτουν καθώς υπάρχει η αίσθηση ότι η ένταση στην Μέση Ανατολή βαίνει προς αποκλιμάκωση, έπειτα από την πρόθεση των ΗΠΑ να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από το Ιράκ και τον διπλωματικό πυρετό εκ μέρους της Ευρώπης και της Ρωσίας να πέσουν οι τόνοι από το Ιράν.

    Το 2020 ξεκίνησε και από τα πρώτα καλά νέα που έρχονται είναι ότι τελικά στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου μπαίνουν οι πρώτες μπουλντόζες για τα πρώιμα έργα στο Ελληνικό. Ταυτόχρονα, η Lamda Development, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το mononews.gr διερευνά τις αγορές για την έκδοση ομολογιακού 300 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, η χρονιά άλλαξε και η κυβέρνηση σχεδιάζει τις δικές της εκδόσεις. Αν και είναι νωρίς να ειπωθεί το ο,τιδήποτε, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΟΔΔΗΧ περιμένει να κάτσει η σκόνη από τις γεωπολιτικές αναταράξεις. To ελληνικό 10ετές διαμορφώνεται στα επίπεδα του 1,38%.

    Η αγορά δεν γίνεται να μην έχει στραμμένη την προσοχή της στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ στις 21.00 ώρα Ελλάδος στον Λευκό Οίκο. Όπως έχει τονιστεί άλλωστε, στην πορεία του Χ.Α. έχει ενσωματωθεί και το γεωπολιτικό ρίσκο, κάτι που προκύπτει βεβαίως από τις συναλλαγές.

    Με τον γενικό δείκτη να δοκιμάζει νέα υψηλά πέραν της 5ετίας, αγγίζοντας τις 927 μονάδες, ο επόμενος στόχος των 1.050 δείχνει εφικτός, σχολιάζουν οι αναλυτές. Τοπ 2020 αναμένεται ότι θα αποτελέσει χρονιά αναβαθμίσεων, ειδικά ως προς το αξιόχρεο της χώρας. Τυχόν βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, τόσο θα εδραιώνεται η εμπιστοσύνη, κυρίως σε κρίσιμα θέματα όπως η ευόδωση του σχεδίου Ηρακλής.

    Ο τραπεζικός κλάδος ενισχύεται κατά μία; Ποσοστιαία μονάδα στις 876 μονάδες, υποαποδίδοντας σε σχέση με την αγορά. Κίνηση στα 8,34 ευρώ για την Aegean, στα 3,73 για την Βιοχάλκο με κέρδη πάνω από 2%, πάνω από 2,5% η άνοδος για τον ΟΠΑΠ, στα 11,93, στα 3,04 ευρώ και κέρδη 1,8% για την Πειραιώς, 1,8% η άνοδος για την ΕΧΑΕ, στα 4,78 ευρώ, 1,98% η Ελλάκτωρ, στο 1,82 ευρώ και στα 30,80 ευρώ και κέρδη πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα για την Coca Cola. Κέρδη σχεδόν 4% για τον ΑΔΜΗΕ και απώλειες 0,8% για την ΔΕΗ, στα επίπεδα των 4,3 ευρώ.

    Κέρδη για 55 μετοχές και πτώση για 30.



    ΣΧΟΛΙΑ