• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Σύνθημα αντίδρασης από την Εθνική

    Παύλος Μυλωνάς. CEO Εθνική Τράπεζα

    Παύλος Μυλωνάς. CEO Εθνική Τράπεζα


    Απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τα διεθνή χρηματιστήρια και ειδικά τις ευρωπαϊκές αγορές δείχνει στο ξεκίνημά της η εγχώρια κεφαλαιαγορά.

    Κίνηση προς τις 897 μονάδες, με ορίζοντα την ανακατάληψη των 900 μονάδων, ποσοστιαία κέρδη σε κλίμα Ευρώπης, κάτω από 1% και συναλλαγές που ξεπερνούν τα 3 εκατ. ευρώ και εμφανή προσπάθεια αποκατάστασης της χθεσινής «αδικίας» σε κάποια από τα blue chips.

    Η Moody’s αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες, αλλά η ανησυχία για το πρόγραμμα επαναγοράς των αμερικανικών ομολόγων, ότι αυτό θα μειωθεί από την Fed και το ενδεχόμενο (αν όχι πραγματικότητα) χρεοκοπίας του Κινέζικου κολοσσού ακινήτων Evergrande, οδήγησε την αγορά στα χαμηλά μηνός στις 886 μονάδες.

    Δεν αμφιβάλει κανείς ότι η τρέχουσα εβδομάδα είναι πολύ δύσκολη για τις αγορές και το Χ.Α., όπου ανακοινώνονται κατά ριπάς τα αποτελέσματα ά 6μήνου, με κομβική μέρα την Πέμπτη που η ΔΕΗ ανακοινώνει τα δικά της.

    Το ενεργειακό κόστος και κατά πόσο αυτό μπορεί να επιβαρύνει τα αποτελέσματα των εισηγμένων είναι κάτι που δεν έχει τιμολογηθεί από το ταμπλό, σχολιάζουν οι αναλυτές, που βλέπουν μόνο τα ισχυρά μεγέθη του 6μήνου με κερδοφορία για ορισμένες από αυτές που ξεπερνά το 2000%!

    Ο τραπεζικός κλάδος ανακάμπτει 1,28%, με την ΕΤΕ στο +2% ΕΤΕ 0% 7,34, την Eurobank μόλις 0,24%, την Άλφα 1,79% ΑΛΦΑ 0% 1,65 και την Πειραιώς 1,10%.

    Στα 5,17 ευρώ ανακάμπτει η Aegean ΑΡΑΙΓ 0,80% 12,62 και κάτω από 1% Μυτιληναίος, ΔΕΗ, Ιντρακόμ. Στα 28,89 ευρώ και άνοδος 0,7% για την Coca Cola, κάτω από 1% η αντίδραση της Lamda, της Μοτορ Οιλ, ενώ μένει αμετάβλητος ο ΟΠΑΠ στα 13,57 και με οριακές απώλειες ο ΟΤΕ στα 16,17 ευρώ.

    Οι εταιρείες πληροφορικής βρίσκονται και πάλι στο επίκεντρο με σημαντικά κέρδη μέχρι 4%.

    Είναι σημαντικό ότι επιβεβαιώνεται η πρώτη στήριξη των 890 μονάδων, σχολιάζουν οι χρηματιστές, οι οποίοι βλέπουν «ταλαιπωρία» μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο στην Κίνα και την Evergrande, ο αντίκτυπος στις υπόλοιπες αγορές και βεβαίως μέχρις ότου χωνέψουν οι αγορές το νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στις ΗΠΑ.



    ΣΧΟΛΙΑ