• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Σήμα από Ευρώπη παίρνουν οι πωλητές, υπό πίεση οι τράπεζες

    Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο

    Γενικός Δείκτης Χρηματιστηρίου


    Κρίση διαρκείας. Αυτό αποτυπώνεται σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές που υποχωρούν με έντονη και σφοδρή πτώση πάνω από 1,9%, εξαιτίας της ανακοίνωσης για πληθωρισμό στη Γερμανία 7,3%, ο μεγαλύτερος από το 1981!

    Και μέσα σε όλα έρχεται και η δήλωση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, που λέει ότι θα περιμένουμε μέχρι να συμβιβαστεί η Ουκρανία, δίδοντας έτσι χρονική διάσταση στη διάρκεια του πολέμου, ότι δηλαδή δεν θα τελειώσει σύντομα.

    Εξέλιξη που είναι αρκετή για να κρατάει στα ύψη τις τιμές της ενέργειας με το πετρέλαιο να κινείται σήμερα μεταξύ 96 – 101 δολάρια το βαρέλι.

    Στη δική μας περίπτωση δεν αρκούν ούτε τα καλά λόγια των fund managers για την ελληνική οικονομία, τουλάχιστον, όπως αυτά εκφράστηκαν στο οικονομικό επιτελείο που συμμετέχει στο forum της Capital Link στη Νέα Υόρκη.

    Το ελληνικό 10ετές ακολουθεί την ανοδική πορεία των υπολοίπων χωρών της ευρωζώνης, αγγίζοντας νωρίτερα το 2,8%.

    Υπό τα δεδομένα αυτά, τυχόν αυτονόμηση της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς θα εξαρτηθεί από το πόσο τα ξένα funds θα ενισχύσουν τις θέσεις τους στα ελληνικά assets κατά την αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI. Διαδικασία που αναμένεται να ξεκινήσει από την ερχόμενη Πέμπτη κι να διαρκέσει ως τις 29 Απριλίου.

    Πάνω από 1% οι απώλειες για το Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.) στην εκκίνηση των συναλλαγών την Τρίτη, με τον γενικό δείκτη να κατηφορίζει στις 908 μονάδες.

    Πτώση 1,73% για τον τραπεζικό δείκτη στις 641 μονάδες, με τις απώλειες στην Πειραιώς να συνεχίζονται και σήμερα 1,43%, στο 1,345 ευρώ.

    Πάνω από 1,18% οι απώλειες στην Alpha Bank στο 1,07 ευρώ, πάνω από 2% οι απώλειες σε ΕΤΕ και Eurobank.

    ΟΤΕ και ΟΠΑΠ υποχωρούν μεν, όχι τόσο έντονα δε, στα 18,16 και 14,17 ευρώ αντίστοιχα.

    Το ίδιο ισχύει προς το παρόν και για την Jumbo που χθες βρέθηκε στα 15 ευρώ και τώρα υποχωρεί στα 14,87.

    Θετικό πρόσημο για την Τέρνα Ενεργειακή στα 16,91 ευρώ.

    Στα 13,70 ευρώ υποχωρεί η Τιτάν, με πτώση πάνω από 1%, 1,5% οι απώλειες στη ΔΕΗ στα 8,32, 2,6% η πτώση στην Coca Cola ΕΕΕ -100,00% στα 18,85 ευρώ, 1,6% οι απώλειες στον Μυτιληναίο.

    Διαβάστε επίσης:

    Σε ρυθμούς MSCI από τις 14/4 η Λεωφόρος Αθηνών – Πιθανότητες 90% για ΕΤΕ δίνει η αγορά

    Νέες ισχυρές απώλειες για το πετρέλαιο, κάτω από τα 100 δολάρια και το Brent

    Καπνός έγινε 1 τρισ. δολάρια της χρηματιστηριακής αξίας των εταιρειών του Nasdaq 100



    ΣΧΟΛΙΑ