• Business

    Καπνός έγινε 1 τρισ. δολάρια της χρηματιστηριακής αξίας των εταιρειών του Nasdaq 100

    • Bloomberg


    Ο δείκτης Nasdaq 100 έχασε πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία κατά τις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις. Η βόλτα με το τρενάκι μπορεί μόλις να ξεκίνησε, αναφέρει το Bloomberg.

    Η αξία του δείκτη, στον οποίο μεγάλη βαρύτητα έχουν οι μετοχές τεχνολογίας, εξανεμίστηκε φέτος, καθώς  η αυστηρότερη νομισματική πολιτική και οι αυξανόμενες αποδόσεις των ομολόγων πυροδοτούν την ανησυχία των επενδυτών ότι η οικονομία οδεύει προς ύφεση.

    U.S. technology shares are getting hit by rising bond yields
    Οι αμερικανικές μετοχές τεχνολογίας δέχονται πλήγμα από τις αυξανόμενες αποδόσεις των ομολόγων

    «Είναι πολύ νωρίς για να κοιτάξουμε θετικά στις μετοχές τεχνολογίας των ΗΠΑ», δήλωσε ο Edmund Shing, επικεφαλής επενδύσεων της BNP Paribas Wealth. «Υπάρχουν περισσότερες αρνητικές επιπτώσεις πιθανότατα πολύ βραχυπρόθεσμα», καθώς ο υψηλός πληθωρισμός οδηγεί σε πιο περιορισμένη κατανάλωση, είπε.

    Ο όγκος των απωλειών αντικατοπτρίζει το τεράστιο μέγεθος των εταιρειών τεχνολογίας και πόσο περιθώριο υποχώρησης έχουν: Ο Nasdaq 100 έχει απόδοση κατά μέσο όρο 38% ετησίως τα τελευταία τρία χρόνια, έναντι 26% του ευρύτερου δείκτη S&P 500. Τα υψηλότερα επιτόκια μειώνουν την πρόβλεψη για την αξία των μελλοντικών κερδών, επιβαρύνοντας ιδιαίτερα τις μετοχές των ταχέως αναπτυσσόμενων εταιρειών.

    Οι εταιρείες του δείκτη έχουν συνολική χρηματιστηριακή αξία 16,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, με επικεφαλής την Apple, τη Microsoft και την Amazon.com.

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης υποδεικνύουν περαιτέρω πτώση τη Δευτέρα, καθώς η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού ομολόγου εκτινάχθηκε έως και 7 μονάδες βάσης στο 2,77%. Τα συμβόλαια του Nasdaq 100 υποχώρησαν 0,83% στη Νέα Υόρκη.

    Οι αιτίες της πτώσης

    Οι τεχνολογικές μετοχές παρουσίασαν ανάκαμψη επί τρεις εβδομάδες μαζί με την ευρύτερη αγορά, από τα μέσα Μαρτίου. Ωστόσο, ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο αυξανόμενος πληθωρισμός, τα επιθετικά σχόλια της Fed και τα lockdown σε όλη την Κίνα πυροδότησαν νέα πτώση την περασμένη εβδομάδα.

    Η Fed αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά ένα τέταρτο της μονάδας τον περασμένο μήνα και αναμένεται να το αυξήσει στο 1,9% μέχρι το τέλος του 2022, καθώς προσπαθεί να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό. Οι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι είναι ανοιχτοί στο να κινηθούν γρηγορότερα εάν χρειαστεί.

    Ορισμένα τμήματα του κλάδου τεχνολογίας έχουν επίσης πληγεί από τα νέα lockdown στην Κίνα, τα οποία έχουν οδηγήσει στο κλείσιμο των εργοστασίων και των χυτηρίων, διαταράσσοντας περαιτέρω τις ήδη τεταμένες αλυσίδες εφοδιασμού.

    Ως αποτέλεσμα, οι κατασκευαστές τσιπ είχαν το μεγαλύτερο αντίκτυπο στον Nasdaq 100, με τις Nvidia, Marvell Technology και Qualcomm, να περιλαμβάνονται στις μετοχές του δείκτη με τη χειρότερη απόδοση στο τελευταίο selloff.

    O ευρύτερος τεχνολογικός τομέας μπορεί να βρει πάτο σύντομα, εφόσον οι τάσεις αύξησης των κερδών παραμένουν σταθερές, δήλωσε ο Shing της BNP Paribas Wealth.

    Ο Nasdaq 100 υποχωρεί τώρα κατά 14% από την κορύφωσή του τον Νοέμβριο, και αποτιμάται σε περίπου 24 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη.

    Διαβάστε ακόμη:

    Ebury: Η εβδομάδα που αρχίζει στις αγορές

     



    ΣΧΟΛΙΑ