• Σχόλιο Αγοράς

    Σε ρυθμούς MSCI από τις 14/4 η Λεωφόρος Αθηνών – Πιθανότητες 90% για ΕΤΕ δίνει η αγορά

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Τα σενάρια του MSCI για Jumbo, Eθνική και Μυτιληναίο

    Π. Μυλωνάς – Απ. Βακάκης – Ευ. Μυτιληναίος


    Σε ρυθμούς MSCI μπαίνει από την Πέμπτη, 14 Απριλίου, η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. Από τις 14 Απριλίου μέχρι και τις 29 του ίδιου μήνα, οι αναλυτές τoυ MSCI θα επιλέξουν τρεις τυχαίες συνεδριάσεις από τις οποίες θα κρίνουν ποιες μετοχές πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης στον δείκτη.

    Οι προς επιλογή εταιρείες θα πρέπει να έχουν καθαρή κεφαλαιοποίηση πάνω από 1 δις. δολάρια χωρίς να υπολογίζονται τα ποσοστά των βασικών μετόχων και τα ποσοστά που έχουν συγκεντρωθεί από τις αγορές ιδίων μετοχών.

    Για τη μετοχή της Εθνικής, όπως αναφέρουν εκτιμήσεις της αγοράς, οι πιθανότητες εισαγωγής ενόψει του  rebalancing που αναμένεται στο τέλος Μαϊου  είναι συντριπτικές με ποσοστό πάνω από 90%. Αμφιβολίες υπάρχουν όμως, για μία ακόμα φορά με τα στοιχήματα να δίνουν και να παίρνουν ως προς την τοποθέτηση αυτή τη φορά της Μυτιληναίος. Η καθαρή κεφαλαιοποίηση της ΕΤΕ, που πλέον ξεπερνάει τα 3,32 δις. ευρώ, αφαιρουμένου του 40,3% που κατέχει το ΤΧΣ, διαμορφώνεται περί τα 2 δις. ευρώ.

    Από την πλευρά της Μυτιληναίος  η κεφαλαιοποίηση του ομίλου ενισχύεται στα 2,21 δις. ευρώ, αλλά αφαιρουμένου του 32,5% που κατέχει ο βασικός μέτοχος μαζί με τις ίδιες μετοχές, διαμορφώνεται περί το 1,5 δις. ευρώ. Βεβαίως, τίποτα δεν θα πρέπει να αποκλειστεί, αφού τον τελευταίο χρόνο, μεταξύ άλλων, η αγορά έγινε μάρτυρας έκτακτης εισαγωγής της Alpha Bank μετά την αύξηση κεφαλαίου τον περασμένο Ιούλιο, αλλά και της ΔΕΗ μετά την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου τον περασμένο Δεκέμβριο.

    Η χρονική συγκυρία που θα λάβει χώρα το  rebalancing στον MSCI αποκτά μεγάλο ενδιαφέρον διότι θα πρόκειται για την πρώτη αναθεώρηση του δείκτη μετά την έξοδο των ρωσικών εταιρειών, ως αποτέλεσμα της εισβολής του στρατού του Πούτιν στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Εκτιμάται ότι μέρος των κεφαλαίων που θα απελευθερωθούν θα στραφούν στις ήδη υφιστάμενες μετοχές των δεικτών, από τις οποίες, εκτός απροόπτου θα μπορούσαν να ωφεληθούν το Jumbo ΜΠΕΛΑ 0,75% 26,70 , o OTE ΟΤΕ -1,00% 13,84, o OΠΑΠ ΟΠΑΠ 0,43% 16,22 , η ΔΕΗ ΔΕΗ 0,82% 11,00, η Eurobank ΕΥΡΩΒ -1,09% 1,81 , η Alpha ΑΛΦΑ -0,65% 1,54 και βεβαίως, αν εισέλθουν τελικά, Εθνική ΕΤΕ -0,99% 7,00 και Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ 0,33% 36,74 .

    Σημειωτέον δε, ότι την περασμένη εβδομάδα παρατηρήθηκαν επιλεκτικές τοποθετήσεις σε μεμονωμένες μετοχές. Κάτι τέτοιο ήταν πολύ έντονο στην Eurobank, παρά την αδύναμη κίνηση της περασμένης παρασκευής, στην ΕΤΕ, πέρασε στον ΟΤΕ, οδηγώντας την μετοχή στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008 και στη συνέχεια στον ΟΠΑΠ που βρέθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από το 2012.

    Η αγορά πάντως, χθες έδειξε να μην επηρεάζεται από το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γαλλία, θεωρώντας ότι σχεδόν 5% διαφορά υπέρ Μακρόν και με δεδομένο ότι ο ηγέτης της Αριστεράς Μελανσόν προέτρεψε τους ψηφοφόρους του να μην ψηφίσουν Λε Πεν, η επανεκλογή του νυν προέδρου έχει ισχυρές πιθανότητες.

    Διαβάστε επίσης



    ΣΧΟΛΙΑ