• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Σε κλοιό των πωλητών ο δείκτης – Νέες πιέσεις στην Coca Cola

    Γιώργος Περιστέρης, Τέρνα Ενεργειακή και Ζόραν Μπογκντάνοβιτς, Διευθύνων Σύμβουλος της Coca-Cola HBC

    Γιώργος Περιστέρης, Τέρνα Ενεργειακή και Ζόραν Μπογκντάνοβιτς, Διευθύνων Σύμβουλος της Coca-Cola HBC


    Νέος γύρος πτώσης με το «καλημέρα» εκδηλώνεται στις ευρωπαϊκές αγορές με τον Dax στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης να σπάει πτωτικά και το φράγμα των 12 χιλιάδων μονάδων.

    Σε αντίθεση με τις αγορές που εκδηλώθηκαν χθες στη Wall, που οδήγησαν τον S&P στις 3.917, η Ευρώπη δείχνει ζαλισμένη, προφανώς από τη δολιοφθορά στον Nord Stream, αγωγός ο οποίος, όπως διατείνονται οι αναλυτές, είναι αδύνατο να ξαναδουλέψει, αλλά και την απροθυμία της ΕΚΤ να στηρίξει επιθετικά τα βαλλόμενα ομόλογα της Ευρωζώνης, σε αντίθεση με την Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας.

    Προς το παρόν το Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.) δείχνει να κρατάει τις 791 μονάδες, παρά το γύρισμα στην έναρξη των συναλλαγών, κάτω από τις 790, με τη στήριξη να εντοπίζεται στα χαμηλά έτους για φέτος, στις 779 μονάδες.

    Οι τράπεζες δεν έχουν «συνέλθει» ακόμα, με την Eurobank ΕΥΡΩΒ 2,02% 2,02 την Alpha Bank ΑΛΦΑ -2,40% 1,63 και την Πειραιώς ΠΕΙΡ 0% 4,00 να καταγράφουν οριακές απώλειες και η ΕΤΕ ΕΤΕ 2,00% 7,66 μόνο να ενισχύεται οριακά στα 3,02 ευρώ.

    Τα μάτια και η προσοχή της αγοράς στρέφονται στην Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ -1,04% 18,11 καθώς ανακοίνωσε αποτελέσματα ρεκόρ πριν από λίγη ώρα.

    Κατά το Α’ εξάμηνο του έτους τα έσοδα και η κερδοφορία του Ομίλου σημείωσαν αύξηση σε συνέχεια των επενδύσεων των προηγούμενων χρόνων, αλλά και των πολύ καλών ποιοτικών χαρακτηριστικών των έργων, που σημείωσαν πολύ υψηλούς συντελεστές απόδοσης (load factor).

    Η αύξηση των εσόδων στα € 276,7 εκ. οδήγησε σε αύξηση της οργανικής κερδοφορίας (adj. EBITDA) στα € 95,7 εκ.

    Αντίστοιχη άνοδο σημείωσαν και τα προσαρμοσμένα κέρδη για τους μετόχους, που διαμορφώθηκαν στα € 44,5 εκ.

    Κατά τα άλλα, ο πωλητής στον ΟΤΕ ΟΤΕ -0,97% 14,28 αφήνει τη μετοχή να σηκώσει κεφάλι την Πέμπτη και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης σημειώνει άνοδο πάνω από 1%.

    Οι πιέσεις στην Coca Cola ΕΕΕ 0% 29,50 συνεχίζονται αφού διαπραγματεύεται σε δύο χρηματιστήρια το ελληνικό και του Λονδίνου, ενώ υφίσταται και την πτώση της στερλίνας με αποτέλεσμα να υποχωρεί για μία ακόμα μέρα κατά 1,37%, στα 20,86 ευρώ.

    Ανοδική αντίδραση ψάχνουν την Πέμπτη, Μυτιληναίος και Jumbo, profit taking για τους βραχυπρόθεσμους στη Μότορ Όιλ ΜΟΗ 2,79% 27,28 ενώ αμετάβλητη παραμένει η μετοχή των ΕΛΠΕ στα 6,14 ευρώ.

    Ομόλογα

    Το μόνο 10ετές ομόλογο, στο οποίο εκδηλώνονται κάποιες αγορές απορροφώντας τη χθεσινή πίεση που το οδήγησε σε 5,1% απόδοση, άκρως απαγορευτική για απευθείας έξοδο στις αγορές, είναι σήμερα το ελληνικό.

    Η απόδοση διαμορφώνεται σε 4,8%, όταν ο γερμανικός τίτλος σκαρφαλώνει εκ νέου στο 2,2% και ο ιταλικός στο 4,6%, ενώ και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού το αμερικανικό ξεπερνάει το 3,8%, επίπεδα πρωτοφανής που παραπέμπουν στην εποχή της κρίσης της περασμένης 10ετίας.

    Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που συστήνουν αγορές σε ομόλογα με το πρόσχημα ότι οι αποδόσεις θα αποκλιμακωθούν όταν ηρεμήσουν τα πράγματα από τις αλλεπάλληλες αυξήσεις επιτοκίων.

    Μάλιστα, βγαίνουν και συστάσεις για αγορές στα αμερικάνικα ομόλογα, αλλά πιο ψύχραιμες φωνές διατείνονται ότι το όποιο κέρδος, μπορεί να επηρεαστεί από την άνοδο του δολαρίου σε σχέση με το ευρώ.

    Σε κάθε περίπτωση, το ρίσκο είναι μεγάλο, οπότε συστήνεται η διατήρηση μετρητών, τουλάχιστον σε ποσοστό 70%, τακτική που ακολουθούν οι Έλληνες θεσμικοί επενδυτές.

    Η, δε, άνοδος του ελληνικού 10ετούς από 0,60% πριν από ένα χρόνο στο 5%, σύμφωνα με Έλληνες διαχειριστές, είναι περισσότερο τεχνική, καθώς δεν αγγίζει την κυβέρνηση α) γιατί το χρέος είναι ρυθμισμένο, β) μόλις το 20% βρίσκεται στα χέρια της αγοράς, ενώ το υπόλοιπο στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, και γ) τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται στα 40 δισ. Ευρώ, ενώ το 2023 ο προϋπολογισμός θα «γράψει» πρωτογενές πλεόνασμα.

    Τα νέα αυτά θα περάσουν και στους ξένους αναλυτές, τον ερχόμενο Νοέμβριο στο roadshow που θα πραγματοποιήσει η εγχώρια κεφαλαιαγορά στη Νέα Υόρκη, ενώ νωρίτερα θα υπάρξει κι άλλη επαφή με τους θεσμικούς επενδυτές, παρουσία του πρωθυπουργού (τον Οκτώβριο) στο Λονδίνο.

    Διαβάστε επίσης:

    Citi: Γιατί το ισχυρό sell-off στις ευρωπαϊκές μετοχές μπορεί να είναι bullish



    ΣΧΟΛΙΑ