• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Ισχυρά κέρδη για τους δείκτες με ώθηση από την τεχνολογία – Εκτοξεύτηκε 9,3% η μετοχή της Netflix

    • NewsRoom
    Χρηματιστές στη Wall Street


    Ράλι ανόδου πραγματοποίησαν οι αμερικανικές μετοχές την Τετάρτη καθώς η πτώση των αποδόσεων των ομολόγων έδωσε ώθηση στις μετοχές τεχνολογίας και ανάπτυξης. Ταυτόχρονα η παρέμβαση της Τράπεζας της Αγγλίας καθησύχασε τις ανησυχίες των επενδυτών, καθώς δήλωσε ότι καθυστέρησε τα σχέδιά της να ξεκινήσει το πρόγραμμα πώλησης ομολόγων.

    Η Τράπεζα της Αγγλίας δήλωσε ότι καθυστέρησε τα σχέδιά της να ξεκινήσει το πρόγραμμα πώλησης ομολόγων ή την ποσοτική σύσφιξη και να αγοράσει προσωρινά κρατικά ομόλογα του Ηνωμένου Βασιλείου για να αποκαταστήσει τις ομαλές συνθήκες της αγοράς». Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας, το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα διαρκέσει έως τις 14 Οκτωβρίου με στόχο τη σταθεροποίηση των χρηματοπιστωτικών αγορών.

    Η κίνηση άσκησε πίεση στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίες διαπραγματεύονται αντιστρόφως ανάλογα με τις τιμές, συμπαρασύροντας άλλες αποδόσεις κρατικών ομολόγων, συμπεριλαμβανομένων των αποδόσεων του αμερικανικού 10ετους.

    Η ενέργεια οδήγησε την ευρύτερη αγορά υψηλότερα, υποστηριζόμενη από ένα ράλι άνω του 3% στις τιμές του πετρελαίου λόγω διαταραχής του εφοδιασμού, αφού το 11% της παραγωγής πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού των ΗΠΑ έκλεισε λόγω του τυφώνα Ίαν που «φτάνει» στη Φλόριντα.

    Στα μακροοικονομικά στοιχεία, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ σε αγαθά συρρικνώθηκε για πέμπτο διαδοχικό μήνα τον Αύγουστο, καθώς το ράλι του δολαρίου συνεχίζει να περιορίζει την ελκυστικότητα των αμερικανικών προϊόντων στις παγκόσμιες αγορές.

    Ειδικότερα, το εμπορικό έλλειμμα συρρικνώθηκε κατά 3,2% στα $87,4 δισ. από 90,2 δισ. δολ. τον Ιούλιο, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση. Μόλις πριν από πέντε μήνες, το έλλειμμα είχε σκαρφαλώσει σε επίπεδα ρεκόρ στα 125 δισ. δολ. Το ράλι του δολαρίου έναντι των ανταγωνιστών του βοήθησε το έλλειμμα να υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2021.

    Μετοχές

    Η μετοχή της Apple δέχθηκε πιέσεις 1,27% αφού το Bloomberg ανέφερε ότι ο τεχνολογικός γίγαντας εγκατέλειψε τα σχέδια για αύξηση της παραγωγής των νέων iPhone φέτος, αφού μια αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης απέτυχε να υλοποιηθεί. Η μετοχή της Qualcomm υποχωρεί 1,7% και της STMicroelectronics επίσης χάνει 3,6% στις ειδήσεις της Apple, με αυτές τις δύο εταιρείες να είναι προμηθευτές εξαρτημάτων στο iPhone.

    Η μετοχή της Biogen εκτινάχθηκε 40% αφού τα πρώτα σημαντικά αποτελέσματα κλινικών δοκιμών του τελευταίου φαρμάκου της για το Αλτσχάιμερ έδειξαν ότι επιβράδυνε σημαντικά την εξέλιξη της νόσου. Ως αποτέλεσμα αυτών, η μετοχή της Eli Lilly ενισχύθηκε άνω του 7.4% καθώς και εκείνη αναπτύσσει παρόμοια έρευνα για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

    Η μετοχή της Netflix εκτοξεύτηκε 9,3% αφού η Atlantic Equities αναβάθμισε την επενδυτική της στάση στον γίγαντα του streaming σε «overweight» από «neutral», λέγοντας ότι η βαθμίδα συνδρομητών που υποστηρίζεται από διαφημίσεις μπορεί να προκαλέσει ράλι 26% από τα τρέχοντα επίπεδα.

    Από τους big tech, η Meta πρόσθεσε 5,36%, η Amazon +3,15% ενώ δυναμική άνοδο κατέγραψαν επίσης η Alphabet και Microsoft με άνοδο 2,7% και 1,97% αντίστοιχα.

    Μεγάλη άνοδο είχαν και οι πετρελαϊκές με την Chevron να προσθέτει 3,29% και την Exxon Mobil να κλείνει με άνοδο 3,57%.

    Από τις μετοχές του Dow Jones τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Home Depot (+5,4%), η Boeing (+4,58%) και η Walt Disney (+3,67%).

    Στο κλίμα αυτό, ο Dow Jones έκλεισε στις 29,683 μονάδες με άνοδο 1,88%, ο S&P 500 πρόσθεσε 70 μονάδες ή 1,9% στις 3,716 μονάδες και ο Nasdaq κέρδισε 2,05% στις 11,0651 μονάδες.



    ΣΧΟΛΙΑ