• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Σχεδόν 20% πτώση σε μία εβδομάδα, φύλλο και φτερό πάνω από 10 δισ. κεφαλαιοποίησης

    απογοητευμένος χρηματιστής στην Κίνα


    Πτώση 19,34% σε εβδομαδιαία βάση για τον γενικό δείκτη του Χ.Α. και περισσότερα από 10 δισ. ευρώ φύλλο και φτερό από  την κεφαλαιοποίηση, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία μετά το κλείσιμο της αγοράς. Είναι η δεύτερη χειρότερη εβδομάδα, σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ κ. Μάνο Χατζηδάκη από τον Σεπτέμβριο του 2014, τότε που παιζόταν το όνομα του προέδρου της Δημοκρατίας και το μπλοκάρισμα της τρόικας στην τότε κυβέρνηση του κ. Α. Σαμαρά να περάσει τη μείωση της φορολογίας, δρομολογώντας ταυτόχρονα την έξοδο του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με πτώση 6,31%, στις 720,35 μονάδες και με τζίρο στα… 183 εκατ. ευρώ!

    Πλέον, περισσότερα από 5 τρις. δολ. έχουν χαθεί από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές ως αποτέλεσμα της εξάπλωσης του κορωναϊού που έχει σαν συνέπεια μια σειρά από διεθνείς επιχειρηματικούς κολοσσούς από παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας, τράπεζες, αεροπορικές, ξενοδοχεία, βιομηχανίες, να προειδοποιούν για χαμηλότερα αποτελέσματα φέτος.

    Και σήμερα, η Wall Street, στο άνοιγμά της έγραφε ζημιές 3,7% και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ακολουθούσαν με βουτιά 4,5% (Euro Stoxx)…

    Το ελληνικό 10ετές σκαρφάλωσε στο 1,32%, νωρίτερα την Παρασκευή, ότι κι αν σημαίνει αυτό για τον δανεισμό της χώρας και τα σχέδια της; Κυβέρνησης για νέα έξοδο στις αγορές τον ερχόμενο μήνα. Ήδη, οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι το οικονομικό επιτελείο έχει παγώσει τις όποιες πρωτοβουλίες και roadshows ξεκίνησε με το ξεκίνημα της χρονιάς.

    Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας εμφανίζεται καθησυχαστικός προβάλλοντας την βελτίωση του οικονομικού κλίματος, παρά το γεγονός ότι την ίδια μέρα εκτός από το γκρέμισμα του Χ.Α. και την άνοδο του ελληνικού 10ετούς τίτλου ανακοινώθηκαν εκτός στόχου στοιχεία για την πορεία του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο.

    Η χώρα βγαίνει από την κρίση και η κυβέρνηση ανεβάζει τον πήχη της ανάπτυξης πάνω από 2,8% και ο κορωναϊός, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ξένων αναλυτών, μπορεί να δυσχεράνει τον δρόμο προς το ξέφωτο της ελληνικής οικονομίας. Ειδικά τώρα, που το μεταναστευτικό έρχεται να προστεθεί ως ένα  από τα μεγαλύτερα ζητήματα της μεταμνημονιακής Ελλάδας. Ορδές μεταναστών, όπως μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης συνωστίζονται έξω από το φυλάκιο των Καστανιών στον Έβρο, αξιώνοντας να περάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος μετά την διαφαινόμενη ήττα των στρατευμάτων της Τουρκίας στη Β.Δ. Συρία και το Ιντλίπ από τις δυνάμεις Συρίας – Ρωσίας.

    Σχεδόν ένα χρόνο πίσω, στον Μάρτιο του 2019 επέστρεψε η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών με την Alpha και την Εθνική να χάνουν τα 2 δις. της κεφαλαιοποίησης και η Πειραιώς για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση να κινείται κάτω από 1 δις. ευρώ ενώ η Eurobank διαπραγματευόταν με κεφαλαιοποίηση περί τα 2,1 δις. ευρώ.  Οι απώλειες για τον κλάδο σήμερα, τραγικές, 7,86%, στις 575,15 μονάδες, επίπεδα που παραπέμπουν στις αρχές του περασμένου Μαρτίου, τότε που «παιζόταν» το πότε θα προκηρύξει εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας…

    Κατά τα άλλα, έχουμε και λέμε: Πτώση 5,65% για την Alpha στο 1,287 ευρώ, 9,85% για την Εθνική, κάτω από τα… 2 ευρώ, 7,82% για την Eurobank, στα 0,56 και 10,63% για την Πειραιώς, στο 1,984 ευρώ.

    Το θέμα είναι ότι η πτώση όχι απλώς πέρασε στα υπόλοιπα blue chips, αλλά ήταν και σφοδρή. Χαρακτηριστικά, βουτιά 9% για τη Βιοχάλκο, στα 2,63 ευρώ10,12% για την ΓΕΚ/Τέρνα, στα όρια των 6 ευρώ, 10,76% για την ΔΕΗ, στα 2,95 ευρώ, 7,37% για την διεθνοποιημένη Coca Cola της οικογένειας Δαυίδ που απώλεσε τα 30 ευρώ, κλείνοντας στα 28,40, 6,86% οι απώλειες για την ΕΧΑΕ, στα 3,60 ευρώ, 7,79% ο ΟΠΑΠ, παρά τα γενναιόδωρα μερίσματά του, στα 9,70 ευρώ, 7,47% ο Μυτιληναίος, στα 6,81 ευρώ, όταν πριν από μερικές μέρες φλέρταρε με τα 10,50 ευρώ (…) , 8,07% η Motor Oil, στα 14,80 ευρώ με υψηλό 52 εβδομάδων στα 24 ευρώ.

    Η κατάσταση, σύμφωνα με την αγορά έχει φύγει πέρα από κάθε λογική και η δικαιολογία που προβάλλεται είναι ότι το Χ.Α. έρχεται από ένα προσοδοφόρο 2019…



    ΣΧΟΛΙΑ