• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Σήκωσαν κεφάλι οι αγοραστές, υπεραπέδωσαν οι τράπεζες, αλλά…


    Στο κλείσιμο, πρασίνισε το ταμπλό! Κατά τη διάρκεια των δημοπρασιών και βοηθούσης της… Wall με τον Dow Jones να σκαρφαλώνει στις 27.730 μονάδες και τις ευρωπαϊκές αγορές να περνούν στο «συν», ακολούθησε και το Χ.Α., αίροντας τις όποιες αμφιβολίες υπήρξαν στην έναρξη των συναλλαγών. Κέρδη 1,23%, στις 866,48 μονάδες, συνεχίζοντας το κρύο-ζέστη, ως συμπεριφορά, που αποτυπώνεται στο ταμπλό από την αρχή του μήνα. Άλλωστε, από τις οκτώ συνεδριάσεις μέχρι στιγμής από 1ης Νοεμβρίου, ο δείκτης μετράει έξι πτωτικές και δύο ανοδικές.

    Οι συναλλαγές παραμένουν υποτονικές, παραπέμποντας στην… καλοκαιρινή περίοδο, αγγίζοντας σήμερα τα 57,9 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,8 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα (δύο στο Jumbo, ένα στην Alpha και τρία στον ΟΤΕ). Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η αγορά αντέδρασε ετεροχρονισμένα στην βελτίωση του αξιόχρεου των τραπεζών από την S&P. Όμως, μόνο αυτό δεν φτάνει. Ο «Ηρακλής» βρίσκεται στην τελική του ευθεία, λίγο πριν ο κ. Γ. Ζαββός πατήσει το send στο mail του για να παραληφθεί από την Κομισιόν, καθιστώντας τον (σ.σ. «Ηρακλή») ακόμα πιο ελκυστικό, όπως αναφέρουν πληροφορίες της τελευταίας στιγμής. Και όχι μόνο αυτό, στην Eurobank το Δ.Σ. αποφασίζει σε ποιο fund θα δώσει τα 7,5 δισ. ευρώ ενός ακόμα προβληματικού δανειακού χαρτοφυλακίου, με τις υπόλοιπες τράπεζες να παίρνουν, όπως λέγεται, την σκυτάλη.

    Στα καλά νέα της ημέρας, για τον τραπεζικό κλάδο, ότι η αμερικανική Schroders έχτισε θέση με 5,03% στην Alpha Bank.

    Ο τραπεζικός κλάδος υπεραπέδωσε στις κλείνοντας στις 848 μονάδες και κέρδη 3,49%. Αυτά, ενώ στα ομόλογα, η «λογική» υπαγορεύει πωλήσεις στο ελληνικό 10ετές. Κι αυτό, διότι δεν μπορεί να έχει καλύτερη «τιμολόγηση» η Ελλάδα από την Ιταλία, η οποία διαθέτει επενδυτική βαθμίδα και η χώρα μας όχι. Το 10ετές ομόλογο σκαρφάλωσε στο 1,37% και νωρίτερα έκανε πράξεις περί το 1,39% προίδεάζοντας για κίνηση ψηλότερα, προς το 1,5%, όπως εκτιμούν οι αναλυτές.

    Στο ταμπλό, η ΔΕΗ, το Jumbo, η Ελλάκτωρ, η ΓΕΚ/Τέρνα, η Τέρνα Ενεργειακή και ο Μυτιληναίος κινήθηκαν σε θετικό πρόσημο.

    Κέρδη 0,88% για την Coca Cola που την Τετάρτη ανακοινώνει αποτελέσματα τρίτου 3μήνου. Σημειωτέον ότι το χαρτί εδώ και τέσσερις μήνες βρίσκεται σε κίνηση με την… όπισθεν.

    Αντίδραση μετά την κίνηση στα 0,94 ευρώ  για την MLS. Αφού βρέθηκε σε χαμηλά 10ετίας. Την Τρίτη ήρθε η αντίδραση με κέρδη σχεδόν 15%, στο 1,11 ευρώ. Μάλιστα ανακοίνωσε και ένα νέο, ότι ανέλαβε δουλειά για λογαριασμό του υπουργείου Παιδείας Κύπρου.  Σημειωτέον, όπως αναφέρουν πληροφορίες, η εταιρεία δεν θα ανακοινώσει αποτελέσματα εννεαμήνου, διότι δεν είναι υποχρεωμένη, όπως αναφέρουν πληροφορίες…

    Αντίδραση 5,37% για την Αττικής και 370 χιλιάδες τεμάχια, αλλά και για την Ιντραλότ που έκλεισε με άνοδο 5,5% και 204 χιλιάδες τεμάχια, λόγω νέων εργασιών που ανέλαβε στο εξωτερικό.

    Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 64 ενισχύθηκαν και 38 υποχώρησαν.



    ΣΧΟΛΙΑ