• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Σαφές προβάδισμα οι πωλητές σε τράπεζες και ενεργειακές

    τράπεζες: Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) - Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) - Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) - Φωκίων Καραβίας (Eurobank)

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) – Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank)


    Άνοιγμα στις 811 με 812 μονάδες και ελαφρώς πτωτικά, το Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως και τα υπόλοιπα χρηματιστήρια της Ευρώπης και αργότερα μέσα στη μέρα η Wall, μετρούν, κοστολογούν και αποτυπώνουν στα ταμπλό τις επιπτώσεις από τη νέα τροπή που παίρνει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

    Κι αυτό, μετά την έκρηξη στη γέφυρα που συνδέει την Ρωσία με την Κριμαία το περασμένο Σάββατο και τα αντίποινα της Ρωσίας που συνεχίζει να χτυπάει με πυραύλους στο «ψαχνό» σε διάφορες πόλεις της Ουκρανίας.

    Το τι θα σημαίνει αυτό, ακόμα και η χρήση πυρηνικών από τον Πούτιν μοιραία, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, βάζει (;) στο παιχνίδι και τη Δύση.

    Από εκεί και πέρα τα διάφορα μάκρο, όπως οι λιανικές πωλήσεις στην Γερμανία και εν αναμονή των αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου την ερχόμενη εβδομάδα στην Wall, θα κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον των επενδυτών, που όμως, δύσκολα θα θελήσουν να τοποθετηθούν άφοβα σε αυτό το περιβάλλον.

    Στο Χ.Α., ήδη, όπως προκύπτει από τις αναλύσεις, υπάρχει διάχυτη η ανησυχία ως προς το αν οι εισηγμένες θα κρατήσουν στα επόμενα τρίμηνα το ίδιο τέμπο υψηλής κερδοφορίας, χωρίς να έχουν τρωθεί από το ενεργειακό κόστος και τον πληθωρισμό, αφού καλούνται να περνούν στον καταναλωτή και τελικό παραλήπτη των προϊόντων τους τις αυξημένες τιμές.

    Υπό τα δεδομένα αυτά, ενδεχομένως το ενδιαφέρον να περιστραφεί γύρω από τον τραπεζικό κλάδο και την έναρξη των διαδικασιών για την αποχώρηση του ΤΧΣ, διαδικασία που ενδεχομένως διακοπή ενόψει των επικείμων εκλογών.

    Στο Χ.Α. ο ρυθμός της πτώσης δεν είναι το ίδιο οξύς με τα ξένα χρηματιστήρια. Η αγορά μπορεί να δείχνει ότι υποχωρεί για τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις, αλλά αυτό γίνεται με το σταγονόμετρο, κι αυτό διότι α) το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει μειωθεί, β) ο τζίρος έχει μειωθεί μεταξύ 40 – 50 εκατ. ευρώ και γ) επιλέγουν να κρατούν τις βασικές τους θέσεις, αφού το Χ.Α. σε μία αντίδραση θα μπορούσε να φύγει ανοδικά «πρώτο».

    Άλλωστε οι απώλειες από την αρχή του χρόνου είναι μονοψήφιες, όταν οι μεγάλες αγορές του πλανήτη υποχωρούν πάνω από 25%.

    Στα της αγοράς και των τραπεζών πτώση 0,46% για την Άλφα ΑΛΦΑ 1,23% 1,65 , και 0,78% για τον τραπεζικό δείκτη στις 535 μονάδες, στα 3,25 υποχωρεί η ΕΤΕ ΕΤΕ 1,85% 7,70 και στα 0,871 η Eurobank ΕΥΡΩΒ 1,51% 2,02  με πτώση πάνω από 1% και στο 1,07 ευρώ με πτώση 0,8% ακολουθεί η Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,53% 3,98 .

    Προς τα προηγούμενα χαμηλά κινείται η Τιτάν , στα 10,88, στα 5,38 ευρώ η ΔΕΗ ΔΕΗ 1,59% 11,48 με πτώση 0,9%, κατά 1,3% η πτώση στα ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ 1,33% 8,38 και 1,26% στην ΜΟΗ ΜΟΗ 0,08% 26,62 , ενώ πτωτικά κινούνται Jumbo ΜΠΕΛΑ 0,56% 28,70 , Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ 0,74% 38,00 , Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ 0,72% 18,23  και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 1,48% 16,50 .

    Διαβάστε επίσης:

    Η Ebury για την εβδομάδα που αρχίζει στις αγορές

    Άμεση ανάλυση: Τι συμβαίνει με Βιοχάλκο, Ιντρακόμ, Mytilineos, ΕΛΠΕ, Πλαστικά Θράκης, Τέρνα Ενεργειακή και τις τραπεζικές μετοχές



    ΣΧΟΛΙΑ