• ΑΓΟΡΕΣ

    Άμεση ανάλυση: Τι συμβαίνει με Βιοχάλκο, Ιντρακόμ, Mytilineos, ΕΛΠΕ, Πλαστικά Θράκης, Τέρνα Ενεργειακή και τις τραπεζικές μετοχές

    • Τεχνική ανάλυση Γιάννης Γιαπράκης, επικεφαλής Vitalfinance
    Ο επικεφαλής της Vitalfinance Γιάννης Γιαπράκης

    Γιάννης Γιαπράκης, επικεφαλής Vitalfinance


    Σχόλιο τεχνικής ανάλυσης δεικτών – μετοχών με το κλείσιμο της 07-10-22

    ΓΔ

     

    Ανάλυση με το κλείσιμο της 07/10/22

    Η μεσοπρόθεσμη τάση είναι καθοδική ενώ αντιστρέφεται σε ανοδική με υπέρβαση των 841 μονάδων.

    Ακόμη μία διορθωτική συνεδρίαση σημείωσε στη σημερινή συνεδρίαση ο ΓΔ. Δεν έχει ακόμη απορριφθεί η πιθανότητα το ανοδικό χάσμα της περασμένης Τρίτης να είναι «χάσμα εκκίνησης» μιας μεγάλης ανοδικής κίνησης αν και δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποια αλλαγή στην τεχνική εικόνα. Αν στις επόμενες 2 συνεδριάσεις παραμείνει το χάσμα ανοικτό (δηλαδή δεν επιστρέψει η τιμή του ΓΔ στις 804 μονάδες) τότε υφίστανται αρκετές πιθανότητες να υπάρχει όντως «χάσμα εκκίνησης».

    Παραμένει η αβεβαιότητα για το αν η καθοδική κίνηση που άρχισε από το υψηλό των  903 μονάδων είναι διόρθωση της ανοδικής κίνησης 779-903 μονάδες ή αν πρόκειται για ένα μεγαλύτερου επιπέδου διορθωτικό σκέλος το οποίο θα προχωρήσει χαμηλότερα των 779 μονάδων.

    FTSE25

     

    Ανάλυση με το κλείσιμο της 07/10/22

    Η μεσοπρόθεσμη τάση είναι καθοδική ενώ αντιστρέφεται σε ανοδική με υπέρβαση των 2024 μονάδων.

    Η συμπεριφορά της τιμής εξακολουθεί να είναι συντονισμένη με αυτή της τιμής του ΓΔ. Παραμένει ανοικτό και εδώ ένα πιθανό χάσμα εκκίνησης (επιβεβαιώνεται αν δεν επιστρέψει η τιμή του FTSE25 στις 1934 μονάδες) όμως δεν υπάρχει κάποια οριστική αλλαγή στην τεχνική εικόνα.

    ΔΤΡ

    Ανάλυση με το κλείσιμο της 07/10/22

    Η μεσοπρόθεσμη τάση είναι καθοδική ενώ αντιστρέφεται σε ανοδική με υπέρβαση των 569 μονάδων (κλείσιμο).

    Με ακόμη μία ήπια ανοδική συνεδρίαση συνέχισε ο τραπεζικός δείκτης. Όμως εξακολουθεί να παραμένει χαμηλότερα από το επίπεδο των 542-546 μονάδων με αποτέλεσμα να δέχεται την πίεση της παραπάνω αντίστασης όπως και του ΕΜΑ50. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια σημαντική μεταβολή στην τεχνική εικόνα ενώ παρά την ανοδική αντίδραση παραμένει ενεργός ο σχηματισμός διπλής κορυφής που έχει στόχο στις 427 μονάδες.

    ALPHA BANK (ΑΛΦΑ)

     

    Ανάλυση με το κλείσιμο της 07/10/22

    Η μεσοπρόθεσμη τάση είναι καθοδική ενώ αντιστρέφεται σε ανοδική, με υπέρβαση των 0,915€ (κλείσιμο).

    Η μετοχή έχασε οριστικά την στήριξη του ΕΜΑ50 όπως και το επίπεδο των 0,90€ που πλέον υπολογίζεται ως αντίσταση. Παρά την ανοδική αντίδραση της περασμένης εβδομάδας παραμένει ενεργός ο σχηματισμός ΩΚΩ που έχει καθοδικό στόχο στα 0,67€. Ο σχηματισμός ακυρώνεται με υπέρβαση της κορυφής του δεξιού ώμου.

    ΒΙΟΧΑΛΚΟ (ΒΙΟ)

     

    Ανάλυση με το κλείσιμο της 07/10/22

    Η μεσοπρόθεσμη τάση είναι ανοδική ενώ γίνεται καθοδική, με διάσπαση  των 3,35€ (κλείσιμο).

    Η μετοχή βρήκε τη στήριξη που αναζητούσε στην περιοχή των 3,27€ όπως ήταν αναμενόμενο και στη συνέχεια πέτυχε (με τη δεύτερη προσπάθεια) και την υπέρβαση του ΕΜΑ50 ενώ ολοκλήρωσε και ανοδικό σχηματισμός διπλού πυθμένα που έχει ανοδικό στόχο στα 3,93€ και παραμένει ενεργός παρά την διόρθωση των τελευταίων δύο συνεδριάσεων. Το σημαντικότερο δεν είναι η ανοδική προοπτική που δίνει η ενεργοποίηση του σχηματισμού αλλά το αποτέλεσμα που θα έχει πιθανή επίτευξη του στόχου αφού αν γίνει αυτό η τιμή της μετοχής θα έχει υπερβεί όλες τις αντιστάσεις, την κατερχόμενη και τον ΕΜΑ200, γεγονός που θα ανοίξει το δρόμο προς τα 4,5€.

    ΕΛΠΕ

     

    Ανάλυση με το κλείσιμο της 07/10/22

    Η μεσοπρόθεσμη τάση είναι ουδέτερη ενώ αντιστρέφεται σε ανοδική με υπέρβαση των 6,49€ (κλείσιμο).

    Η μετοχή πέτυχε την οριακή υπέρβαση του ΕΜΑ50 και έτσι σηματοδότησε τη μεταβολή της τάσης σε ουδέτερη. Παρότι αρχικά έδειξε μεγαλύτερη ανοδική δυναμική δεν κατάφερε τελικά, παρά την προσπάθεια καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, να πετύχει και την υπέρβαση του ΕΜΑ200 που θα αποτελούσε ακόμη μία επιβεβαίωση για την αντιστροφή της πορείας της μετοχής.

     ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΕΤΕ)

     

    Ανάλυση με το κλείσιμο της 07/10/22

    Η μεσοπρόθεσμη τάση είναι ουδέτερη ενώ αντιστρέφεται σε ανοδική με υπέρβαση των 3,315€ (κλείσιμο).

    Η μετοχή κατάφερε να υπερβεί τους ΕΜΑ200 και ΕΜΑ50 αφού πρώτα ανέκτησε και το επίπεδο των 3,05€. Το αποτέλεσμα ήταν η μεσοπρόθεσμη τάση να μεταβληθεί σε ουδέτερη χωρίς όμως προς το παρόν να υπάρχει κάποια άλλη ουσιαστική αλλαγή στην τεχνική εικόνα.

    ΙΝΤΡΑΚΟΜ (ΙΝΤΚΑ)

     

    Ανάλυση με το κλείσιμο της 07/10/22

    Η μεσοπρόθεσμη τάση είναι καθοδική ενώ αντιστρέφεται σε ανοδική με υπέρβαση των 1,784€ (κλείσιμο).

    Η μετοχή έχει ολοκληρώσει ένα καθοδικό σχηματισμό τριπλής κορυφής που έχει καθοδικό στόχο στα 1,52€ ο οποίος έχει ήδη επιτευχθεί. Αποτέλεσμα της επίτευξης του καθοδικού στόχου της τριπλής κορυφής ήταν να εμφανιστεί μια έντονα ανοδική συνεδρίαση με την οποία ανακτήθηκε το επίπεδο των 1,57€ και διατηρείται τυπικά και ο ανοδικός στόχος του προηγούμενου σχηματισμού ανάποδου ΩΚΩ (1,79€). Η συνέχεια θα κριθεί την επόμενη εβδομάδα καθόσον η μετοχή θα αντιμετωπίσει την πίεση των ΕΜΑ50 και ΕΜΑ200 και της αντίστασης στα 1,675€.

    MYTILINEOS (ΜΥΤΙΛ)

    Ανάλυση με το κλείσιμο της 07/10/22

    Η μεσοπρόθεσμη τάση είναι ουδέτερη ενώ αντιστρέφεται σε καθοδική με διάσπαση των 13,47€ (κλείσιμο).

    Είναι κάτι παραπάνω από εμφανές ότι ο ΕΜΑ200 ασκεί πίεση στην τιμή της μετοχής και υφίστανται αρκετές πιθανότητες να καταφέρει τελικά να αποτρέψει την ανοδική συνέχεια ιδιαίτερα μετά την καθοδική διάσπαση του ΕΜΑ50 που επιβαρύνει την τεχνική εικόνα.

    ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ (ΠΕΙΡ)

     

    Ανάλυση με το κλείσιμο της 07/10/22

    Η μεσοπρόθεσμη τάση είναι ανοδική ενώ αντιστρέφεται σε καθοδική με διάσπαση των 1,03€ (κλείσιμο).

    Η μετοχή ανέκτησε τη στήριξη του ΕΜΑ50 και δεν συνέχισε καθοδικά. Παραμένει ενεργός ο μεγάλος σχηματισμός ανάποδου ΩΚΩ που έχει ανοδικό στόχο στα 1,64€.  Ο σχηματισμός και ο ανοδικός στόχος ακυρώνονται με την υποχώρηση χαμηλότερα από τα 0,979€.

    ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ (ΠΛΑΘ)

     

    Ανάλυση με το κλείσιμο της 07/10/22

    Η μεσοπρόθεσμη τάση είναι καθοδική ενώ γίνεται ανοδική με υπέρβαση  των 4,15€ (κλείσιμο).

    Η μετοχή αφού υποχώρησε χαμηλότερα από το επίπεδο των 3,80€ που πλέον υπολογίζεται ως αντίσταση κινείται σχεδόν οριζόντια χωρίς να υπάρχει κάποια σημαντική τεχνική σηματοδότηση. Είναι θετικό στοιχείο η υπέρβαση της κατερχόμενης Κ όμως παρότι φαίνεται να λειτουργεί ως στήριξη στην πραγματικότητα η τιμή της μετοχής ολισθαίνει πάνω της. καθοδικά.

    ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ (ΤΕΝΕΡΓ)

    Ανάλυση με το κλείσιμο της 07/10/22

    Η μεσοπρόθεσμη τάση είναι ανοδική ενώ αντιστρέφεται σε καθοδική με διάσπαση των 15,44 €.

    Η μετοχή ολοκλήρωσε αντιστρεπτικό σχηματισμό τριπλής κορυφής (μπορεί να χαρακτηριστεί και ως διπλή κορυφή ή σχηματισμός ΩΚΩ χωρίς διαφορά στην πρόγνωση)  που έχει καθοδικό στόχο στα 11,80€. Μετά την ενεργοποίηση του σχηματισμού ακολούθησε μια ανοδική αντίδραση που είχε ως αποτέλεσμα αρχικά την ανάκτηση των επιπέδων στα 16,02€ και 16,33€ και στη συνέχεια την υπέρβαση του ΕΜΑ50 και την επίτευξη νέου υψηλού κλεισίματος 20 ημερών. Παρόλα αυτά τα θετικά τεχνικά στοιχεία ο καθοδικός σχηματισμός (και ο στόχος στα 11,80€) παραμένει ενεργός και ακυρώνεται μόνο με υπέρβαση της τριπλής αντίστασης στα 18,19-18,38-18,60€.

    DAX

    Ανάλυση με το κλείσιμο της 07/10/22

    Η μεσοπρόθεσμη τάση είναι καθοδική ενώ αντιστρέφεται σε ανοδική με υπέρβαση των 13189 μονάδων (κλείσιμο).

    Αφού πέτυχε νέο χαμηλό 120 (ημερών) στη συνέχεια ο δείκτης βρήκε στήριξη στην περιοχή των 11900 μονάδων και εκδήλωσε μια ανοδική αντίδραση που έφερε την προσωρινή υπέρβαση των 12401 μονάδων χωρίς όμως να πλησιάσει την αντίσταση στις 12831 μονάδες και τον ΕΜΑ50. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ένδειξη για αντιστροφή της κατεύθυνσης του δείκτη.

    NASDAQ

    Ανάλυση με το κλείσιμο της 07/10/22

    Η μεσοπρόθεσμη τάση είναι καθοδική ενώ αντιστρέφεται σε ανοδική με υπέρβαση των 12134 μονάδων (κλείσιμο).

    Η καθοδική κίνηση του δείκτη η οποία έχει πλέον αποκτήσει μεσοπρόθεσμα χαρακτηριστικά δεν διακόπηκε την περασμένη εβδομάδα παρά την ανοδική αντίδραση που εκδηλώθηκε αρχικά.  Ενώ είχε υπερβεί στη συνέχεια διέσπασε ξανά το επίπεδο των 11127 μονάδων και η τιμή του βρίσκεται πολύ κοντά στο πρόσφατο χαμηλό 120 ημερών (10966 μονάδες). Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ένδειξη για αντιστροφή της κατεύθυνσης του δείκτη.

    EURUSD

     

    Ανάλυση με το κλείσιμο της 07/10/22

    Η μεσοπρόθεσμη τάση είναι καθοδική ενώ αντιστρέφεται σε ανοδική με υπέρβαση των 1.002$  (κλείσιμο).

    Η ισοτιμία βρήκε μια εύθραυστη προς το παρόν ισορροπία στην περιοχή των 0,95$ όπου και πέτυχε νέο χαμηλό 120 ημερών (0,954$) οπότε και εμφανίστηκε μια ανοδική αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα. Παρά την ανοδική αντίδραση δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ένδειξη για αντιστροφή της κατεύθυνσης σε ανοδική αφού για άλλη μία φορά ήταν αρκετή η επαφή με τον ΕΜΑ50 για να ολοκληρωθεί η αντίδραση και να γυρίσει και πάλι καθοδικά.

     WTI

    Ανάλυση με το κλείσιμο της 07/10/22

    Η μεσοπρόθεσμη τάση είναι ανοδική ενώ αντιστρέφεται σε καθοδική με διάσπαση των 76,71$ (κλείσιμο).

    Η τιμή του πετρελαίου αφού έχασε το επίπεδο των 84,65$ και πέτυχε νέο χαμηλό 120 ημερών (76,25$) εκδήλωσε μια ανοδική αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα η οποία ήταν ισχυρότερη από ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί. Έτσι πέτυχε την υπέρβαση του ΕΜΑ50 και σημείωσε νέο υψηλό κλείσιμο 20 ημερών με αποτέλεσμα η μεσοπρόθεσμη τάση να είναι πλέον ανοδική. Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο διατηρείται η καθοδική προοπτική αφού παραμένει ενεργός ο σχηματισμός διπλής κορυφής όπως και ο καθοδικός στόχος στα 57$.

    AΜΑΖΟΝ

    Ανάλυση με το κλείσιμο της 07/10/22

    Η μεσοπρόθεσμη τάση είναι καθοδική ενώ αντιστρέφεται σε ανοδική με υπέρβαση των 128,6$ (κλείσιμο).

    Η μετοχή εξακολουθεί να βρίσκεται υπό την πίεση της αντίστασης στα  125,5$ και του ΕΜΑ50. Η συνέχιση της καθόδου την έφτασε την τιμή της λίγο πάνω από τα 110$ όπου βρήκε κάποια ισορροπία και διέκοψε την έντονη καθοδική πορεία χωρίς όμως προς το παρόν να υπάρχει  σηματοδότηση για ανατροπή της καθοδικής τάσης.

    Τυπικά διατηρεί ενεργό το σχηματισμό διπλού πυθμένα ο οποίος έχει ανοδικό στόχο στα 150$  όμως μπορεί να θεωρηθεί ότι ο στόχος έχει με την ευρεία έννοια επιτευχθεί όταν σημειώθηκε το υψηλό στα 146,5$.

    PFIZER

    Ανάλυση με το κλείσιμο της 07/10/22

    Η μεσοπρόθεσμη τάση είναι καθοδική ενώ αντιστρέφεται σε ανοδική με υπέρβαση των 46,2$ (κλείσιμο)

    Η μετοχή από την αρχή του έτους βρισκόταν σε μια φαρδιά ζώνη συσσώρευσης 45-55$. Τις τελευταίες εβδομάδες διασπάστηκε το κάτω όριο αυτής της ζώνης επιβεβαιώνοντας την   καθοδική χροιά που είχε επισημανθεί Η τιμή της μετοχής συνέχισε καθοδικά και την περασμένη εβδομάδα πετυχαίνοντας νέο χαμηλό 120 ημερών (41,92$). Προς το παρόν δεν υπάρχει ένδειξη αντιστροφής της καθοδικής τάσης.

    TESLA

    Ανάλυση με το κλείσιμο της 07/10/22

    Η μεσοπρόθεσμη τάση είναι καθοδική ενώ αντιστρέφεται σε ανοδική με υπέρβαση των 309,1$ (κλείσιμο).

    Η μετοχή αφού ενεργοποίησε καθοδικό σχηματισμό διπλής κορυφής που έχει στόχο στα 214$ κινείται προς επίτευξη του στόχου με την τιμή της να βρίσκεται πολύ κοντά στο στόχο αυτό και να μην υφίσταται κανένα εμπόδιο για την επίτευξή του.

    EXXON MOBIL

    Ανάλυση με το κλείσιμο της 07/10/22

    Η μεσοπρόθεσμη τάση είναι ανοδική ενώ αντιστρέφεται σε καθοδική με διάσπαση των 84,0$ (κλείσιμο).

    Η μετοχή έχασε την μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση μετά την καθοδική διάσπαση του ΕΜΑ50 και συνέχισε καθοδικά για να αναζητήσει όπως ήταν αναμενόμενο στήριξη στον ΕΜΑ200. Εκεί βρήκε στήριξη και γύρισε ανοδικά για να πετύχει την υπέρβαση του ΕΜΑ50 και της αντίστασης στα 101,1$ καθιστώντας την μεσοπρόθεσμη τάση ανοδική.

    Η παρούσα ανάλυση είναι προϊόν των αναλυτών της vitalfinance.gr και vifita.gr

    Σημείωση: Τα παραπάνω δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.



    ΣΧΟΛΙΑ