• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Ρεκόρ όλων των εποχών στα μονοψήφια p/e!

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χρηματιστήριο Αθηνών: Πόσο

    Χρηματιστήριο Αθηνών


    Δεκάδες είναι οι εισηγμένες, με βάση τα αποτελέσματα του 2021, που εμφανίζουν μονοψήφια p/e.Ιστορικά, σύμφωνα με τους χρηματιστές, είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό!

    Και όχι μόνο αυτό, αλλά τα  p/e, δηλαδή ο πιο γνωστός δείκτης αποτίμησης μιάς εταιρείας, παρατηρείται κάτω από 10 ακόμα και σε εισηγμένες που τα δύο τελευταία χρόνια έχουν τριπλασιάσει το μέγεθς τους στο χρηματιστήριο, όπως οι μεταλλουργικές! Υπό τα δεδομένα αυτά, μια σειρά από εισηγμένες, όπως το  Jumbo ΜΠΕΛΑ -1,87% 26,20 , που είχε προβλέψει ότι το 2021 δεν θα ήταν καλή χρονιά, αλλά τα αποτελέσματα διαμορφώθηκαν πέρα από τις προβλέψεις ή η Μότορ Όιλ ΜΟΗ -1,37% 25,90 και τα Ελληνικά Πετρέλαια ΕΛΠΕ -1,70% 8,09 που ενέγραψαν έκτακτα αποτελέσματα από την βελτίωση στις τιμές των αποθεμάτων που ενίσχυσε η κούρσα του πετρελαίου αποτιμώνται ιδιαίτερα ελκυστικά στο ελληνικό χρηματιστήριο. Μονοψήφιο p/e εμφανίζει η Ιντραλότ ΙΝΛΟΤ -1,92% 1,02 μετά την αναδιάρθρωση των δανείων της, το κούρεμα και τη βελτίωση του επιτοκίου και βεβαίως η Lamda ΛΑΜΔΑ -4,03% 6,19  που θα έχει διαρκές όφελος στα αποτελέσματά της από την εγγραφή της αποτίμησης αξίας του Ελληνικού.

    Μονοψήφιο p/e εμφάνισαν επίσης, τα Πλαστικά Θράκης ΠΛΑΘ -1,55% 3,82 και τα Πλαστικά Κρήτης , που επίσης, παρουσίασαν το 2021 μία θεαματική χρονιά ως προς τις οικονομικές τους επιδόσεις, με την πρώτη μετοχή όμως, να βρίσκεται σε φάση οπισθοχώρησης. Κι αυτό, διότι η αγορά εκτιμά ότι τα θεαματικά αποτελέσματά που βασίστηκαν στην αγορά μασκών προστασίας από τον κορωνοϊό, έπιασαν ταβάνι.

    Η κούρσα στις τιμές των μετάλλων η οποία ξεκίνησε από τις μέρες της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων, απογείωσε τα αποτελέσματα στις μεταλλουργικές, στις εταιρείες αλουμινίου και χάλυβα με την Βιοχάλκο, την Αλουμύλ, β, Mevaco, Koρδέλος, Τζιρακιάν κ.ά. να έχουν φέρει το p/e κάτω από τις 10 φορές.

    Πλην όμως, σε μία τόσο ελκυστική αγορά, όπως προκύπτει ότι είναι πλέον το Χ.Α. συνεδριάσεις όπως η χθεσινή προκαλούν προβληματισμό και απουσία εμπιστοσύνης.

    Το Χ.Α. προηγήθηκε τις πτώσης των ξένων χρηματιστηρίων, ενώ μένει να φανεί πως θα πάρει η αγορά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τις οποίες προϊδέασε χθες μέσα στη συνεδρίαση το  mononews.gr ότι ο πρωθυπουργός θα κάνει πράξη τη δέσμευσή του να φορολογήσει με συντελεστή 90% των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας στην Ελλάδα. Ήδη, όπως δήλωσε χθες κατά το διάγγελμά του, εντός των ημερών αναμένεται η μελέτη της ΡΑΕ για τα υπερκέρδη των εταιρειών.

    Την ίδια ώρα, προκύπτει ότι πιο ευαίσθητοι στο να πατήσουν το “sell” κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης είναι πρωτίστως οι Έλληνες ιδιώτες επενδυτές. Γενικότερα, το γεγονός ότι η αγορά φτάνει στο σημείο να κάνει πράξεις κάτω από τις 890 μονάδες, δημιουργεί προβλήματα στην τάση και στην επανασύνδεση με τις 950 μονάδες, επίπεδα που παραπέμπουν πριν από τις 24/2 που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

    Διαβάστε επίσης

    Χρηματιστήριο: Βουτιά 7×7 για τις τράπεζες, στο… 2021 η Alpha, στα χαμηλά μέρας ο ΟΤΕ, -5,2% η Quest

    Jumbo: Αύξηση 25% των πωλήσεων κατά το πρώτο 4μηνο του 2022 – Διατηρείται στο ακέραιο η μερισματική πολιτική του ομίλου



    ΣΧΟΛΙΑ