• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Ψυχρός πόλεμος αγοραστών/πωλητών, έσπασε η στήριξη των 630 μονάδων

    Πίνακας στο Χρηματιστήριο

    Χρηματιστήριο


    Λίγο πριν από την έναρξη  των δημοπρασιών πέρασε στην αγορά πακέτο 5,992 εκατ. τεμαχίων της Lamda. Πρόκειται για το 3,39% του μετοχικού κεφαλαίου, το οποίο ήλεγχε η κυρία Μαριάννα Λάτση. Η πράξη έγινε στα 5,60 ευρώ και η συνολική αξία της προσυμφωνημένης συναλλαγής ανήλθε στα 34,34 εκατ. ευρώ. Με την κίνηση αυτή σφραγίστηκε μία ακόμα πτωτική συνεδρίαση, μοιράζοντας απογοήτευση στους συναλλασσόμενους.

    Η πτωτική πορεία της αγοράς την Δευτέρα θα μπορούσε να συνδεθεί με την πτωτική πορεία των ξένων χρηματιστηρίων και το επιφυλακτικό άνοιγμα της Wall Street. Οριακές απώλειες ή οριακά κέρδη για DAX στη Φρανκφούρτη και CAC 40 στο Παρίσι, συνδεδεμένα με το δεύτερο κύμα πανδημίας που απειλεί σοβαρά την δυτική Ευρώπη, με όλες τις παρεπόμενες για τις οικονομίες συνέπειες.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ελλάδα που αντιμετωπίζει χλιαρές κρατήσεις για τον τουρισμό και ταυτόχρονα διασπορά του ιού στην ελληνική κοινωνία και τους ειδικούς να είναι ανήσυχοι πέρα για πέρα. Και σα να μην έφτανε αυτό, η τουρκική προκλητικότητα παραμένει, όπως και ο συναγερμός των ενόπλων δυνάμεων. Αποκορύφωμα της σημερινής προκλητικότητας ήταν ότι κατά την επίσκεψη της Ισπανίδας ΥΠΕΞ στην Άγκυρα, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό της, Τσαβούσογλου, τη διέκοψε για να πει ότι η Αγιά Σοφιά ανέκαθεν ήταν τζαμί και πως όταν η Τουρκία πέταξε τους Έλληνες στη θάλασσα σεβάστηκε τη σημαία τους! Η τουρκική πολιτική ηγεσία κινείται δε χωρίς να κοιτάζει την οθόνη του υπολογιστή της. Διότι αν τη κοίταζε σήμερα θα έβλεπε ότι η μία τουρκική λίρα ισούται πια με… 8,06 ευρώ και σχεδόν 7 δολάρια. Κι αυτό, όπως φαίνεται προς το παρόν, ο Αλλάχ δεν μπορεί να το αλλάξει…

    Στα δικά μας τώρα, την πέμπτη φορά που ο δείκτης έσπασε τις 630 μονάδες, έμελλε να κλείσει παρακάτω και για την ακρίβεια στις 626,08 μονάδες. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η επόμενη στήριξη θα μπορούσε να βγει πιο κάτω, ακόμα και στις 570 μονάδες. Αν κάτι μας κρατάει είναι ο χαμηλός τζίρος. Αν αφαιρεθεί το πακέτο στη Lamda, ο καθαρός τζίρος την Δευτέρα στην αγορά μόλις και μετά βίας προσεγγίζει τα 31 εκατ. ευρώ. Οι συναλλασσόμενοι αφενός επιδιώκουν να περιορίσουν το ρίσκο τους στην Ελλάδα, αφετέρου η περίοδος που ακολουθεί είναι χαλαρή ενόψει καλοκαιρινών διακοπών.

    Οι τράπεζες, που ξεκίνησαν με κέρδη πάνω από 3%, έκλεισαν με… απώλειες στο τέλος. Μόνο ο Μυτιληναίος έκλεισε με κέρδη 1,57% που φαίνεται ότι αποκτά ολοένα και μεγαλύτερο προβάδισμα στα δημόσια έργα, όπως στη γραμμή του Ακτίου.  Θετικό πρόσημο και για την Ελλάκτωρ που διατηρήθηκε στο 1,09 ευρώ. Από εκεί και πέρα, πτώση πάνω από 2% για την Alpha ΑΛΦΑ -1,21% 1,63, την Aegean ΑΡΑΙΓ 0,16% 12,54, τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, Εurobank, ΟΛΠ και Τέρνα Ενεργειακή. Πάνω από 1% η πτώση για Βιοχάλκο, Εθνική, ΕΧΑΕ, Jumbo, OΠΑΠ, ΟΤΕ και Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,31% 3,88.

    Άλλαξε δε το ισοζύγιο ανοδικών – πτωτικών, με 56 μετοχές να κλείνουν με πτώση και 36 με άνοδο.

    Ενδιαφέρουσα κίνηση από Frigoglass που έκλεισε με άνοδο 3,88% και 124 χιλιάδες τεμάχια, Byte που βρέθηκε στο +3,02% με 20 χιλιάδες τεμάχια και Ιντρακόμ στο 5,08% με 303 χιλιάδες κομμάτια.



    ΣΧΟΛΙΑ