Σχόλιο Αγοράς

Χρηματιστήριο: Προβάδισμα των πωλητών σε τράπεζες, ΔΕΗ, εν αναμονή του rebalancing από FTSE

Χρηματιστήριο


Καμπανάκι για πληθωρισμό και επιτόκια με συνέπεια το νέο γύρισμα των αγορών, μεταξύ των οποίων και του Χ.Α. που υποχωρεί στις 833 μονάδες και απώλειες 0,6%, σήμανε στους επενδυτές.

Νέος γύρος απωλειών στην Ασία, πτώση πάλι χθες στη Wall Street και μια ακόμα βουτιά 1,7% στον γερμανικό Dax, συνθέτουν το σκηνικό σε μία δύσκολη μέρα, αφού λήγουν τα παράγωγα.

Οι ευρωπαϊκές αγορές, εν μέσω προειδοποιήσεων για ύφεση, προσδοκιών για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων και συνεχιζόμενης αστάθειας στην αγορά ενέργειας, υποχωρούν για τρίτη συνεχόμενη μέρα.

Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε χθες για παγκόσμια ύφεση το 2023 και είπε ότι η αύξηση επιτοκίων μπορεί να μην είναι αρκετή για να μειώσει τον πληθωρισμό.

Οι αναλυτές της ANZ δήλωσαν ότι οι μετοχές και οι ευαίσθητες στον κίνδυνο αγορές θα συνεχίσουν να αγωνίζονται λόγω των φόβων για τον πληθωρισμό και των προσδοκιών για αύξηση των επιτοκίων της Federal Reserve την επόμενη εβδομάδα.

Την ίδια ώρα, το ενδιαφέρον στρέφεται στις αλλαγές στο FTSE μετά την έξοδο των ρωσικών μετοχών, εξέλιξη που έχει και ελληνικό ενδιαφέρον.

Οι αλλαγές αφορούν τους τίτλους των ΓΕΚ Τέρνα, Lamda Development, ΕΥΔΑΠ, Viohalco, ΑΔΜΗΕ, Σαράντης, Autohellas, Aegean Airlines, Ελλάκτωρ, Quest Συμμετοχών, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος και ΟΤΕ.

Οι εισροές όπως εκτιμά η Société Générale θα ανέλθουν σε 74,14 εκατ. δολάρια και οι εκροές, που αφορούν σχεδόν αποκλειστικά τη μετοχή του ΟΤΕ, εκτιμώνται σε 3,16 εκατ. δολάρια.

Το τελικό πρόσημο των εισροών εκτιμάται σε 71 εκατ. δολάρια.

H στάθμιση της χώρας θα αυξηθεί στον δείκτη FTSE Emerging Markets All Cap Index στο 0,37% από 0,33% που ήταν τον Αύγουστο, ενώ στον δείκτη ΕΜΕΑ Emerging Markets η αύξηση θα είναι της τάξεως του 0,25%.

Νέος γύρος πτώσης για τις τράπεζες, 1,6% η Alpha Bank ΑΛΦΑ 0% 1,56, 0,7% η ΕΤΕ, 1,1% η Eurobank και 1,8% η Πειραιώς, στο 1,16 ευρώ μετά το χθεσινό ράλι του +4%.

Οι πιέσεις περνούν και στα άλλα blue chips, με τον Μυτιληναίο στο -2%, ΟΠΑΠ περί το 1% και λιγότερο ο ΟΤΕ.

Κάτω από τα 5,20 η ΔΕΗ, οριακές απώλειες για την Aegean, που συρρίκνωσε τις ζημιές στο 6μηνο και επιστροφή στα 11,22 για την Τιτάν.

Διαβάστε επίσης:

Γιάννος Κοντόπουλος: «Αν δεν φέρω μία εταιρεία στο Χρηματιστήριο, θα έχω αποτύχει»ΣΧΟΛΙΑ