• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Πώς Μυτιληναίος, Ελλακτωρ, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ έδωσαν το 6×6 στον δείκτη

    Χρηματιστήριο: Πώς Μυτιληναίος, Ελλακτωρ, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ έδωσαν το 6Χ6 στον δείκτη

    Ευ. Μυτιληναίος (Mytilinaios) – Ευθ. Μπουλούτας (Ελλάκτωρ) – Μιχ. Τσαμάζ (ΟΤΕ) – Γ. Κάρας (ΟΠΑΠ)


    Εκτός τραπεζών το ενδιαφέρον σήμερα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, με τα οικονομικά αποτελέσματα να αποτελούν τον οδηγό των συναλλασσόμενων, σε μία -πάλι- χωρίς ικανό και πειστικό τζίρο συνεδρίαση. Ωστόσο, έγινε το 6 στα 6, που ο γενικός δείκτης έφερε θετικό πρόσημο.

    Μυτιληναίος και ΕΧΑΕ λόγω εταιρικών αποτελεσμάτων και κυρίως η πρώτη, ήταν οι μετοχές που πρωταγωνίστησαν την Τρίτη. Από τις 6/7 είχε να βρεθεί η Μυτιληναίος πάνω από τα 15 ευρώ, επίπεδα στα οποία έκλεισε την Τρίτη και με κέρδη πάνω από 2,8% και την κεφαλαιοποίηση να ξεπερνάει τα 2,149 δισ. ευρώ.

    Νωρίτερα, η Citi έδωσε τιμή στόχο στα 20 ευρώ, με την Axia να τονίζει ότι τα καθαρά κέρδη ξεπέρασαν τις προσδοκίες της, ενώ λίγες μέρες νωρίτερα η Wood έδινε τιμή στόχο τα 21 ευρώ. Μέσα σε όλα αυτά πληροφορίες θέλουν τη μετοχή να βάζει υποψηφιότητα για τον MSCI στις τριμηνιαίες αλλαγές που θα γίνουν τον ερχόμενο μήνα.

    Σύμφωνα με την Μυτιληναίος, τα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε €77 εκατ., αυξημένα κατά +11% σε σύγκριση με το Α’ εξάμηνο του 2020, ενώ αν εξαιρεθούν οι επιδράσεις των μη επαναλαμβανόμενων παραγόντων (one-off) η αύξηση των καθαρών κερδών θα ανέρχονταν σε +51% στα €81 εκατ., έναντι €53 εκατ. το Α’ εξάμηνο του 2020.

    Από εκεί και πέρα, ενδιαφέρον υπήρξε και για την ΕΧΑΕ, στα 3,93 ευρώ και κέρδη 2,21%. Για το 1ο εξάμηνο του 2021, τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη του Ομίλου μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στα €5,06 εκ. έναντι €2,27 εκ. το 1ο εξάμηνο του 2020, παρουσιάζοντας αύξηση 122,7%. Τα ίδια στοιχεία επανέλαβε η εταιρεία νωρίτερα στην ενημέρωση των αναλυτών.

    Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με κέρδη 0,74%, στις 876,35 μονάδες και με τον τζίρο και πάλι χαμηλό στα 42,9 εκατ. ευρώ, με περίπου 2,67 εκατ. ευρώ πακέτα, κυρίως σε ΟΤΕ, Jumbo (τρία) και Eurobank.

    Η μετοχή της Ελλάκτωρ τράβηξε τα βλέμματα παρά το γεγονός ότι ο όμιλος καλείται να καταβάλει το ποσό των 31,5 εκατ. ευρώ για το έργο Gold Line στην Ντόχα μετά από απόφαση Διαιτητικού Δικαστηρίου που δικαίωσε υπεργολάβο. «Η Άκτωρ συνεργάζεται με τα υπόλοιπα μέλη της Κοινοπραξίας προκειμένου να ασκηθεί αγωγή ακύρωσής της, ενώ σε συνεργασία τόσο με τα άλλα μέλη της Κοινοπραξίας όσο και με τους νομικούς της συμβούλους θα αξιολογήσει, σύμφωνα με τα ΔΠΧΑ, τον λογιστικό χειρισμό που θα υιοθετηθεί», σημειώνει η εταιρεία. Η μετοχή έκλεισε με κέρδη 3,40%, στο 1,339 ευρώ και 507 χιλιάδες κομμάτια όγκο.

    Rebound βγήκε επίσης, σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ με κέρδη πάνω από 2%, με την πρώτη μετοχή να επιστρέφει στα 15,19 ευρώ, επίπεδα τα οποία έχει χάσει από τις 24/6. Ο ΟΠΑΠ ενισχύθηκε στα 11,88 ευρώ με 500 χιλιάδες κομμάτια όγκο. Στα 5,78 ευρώ σκαρφάλωσαν τα ΕΛΠΕ με άνοδο πάνω από 1%, στα 13,76 ευρώ η Μότορ Όιλ, ενώ συνέχισε στο τέμπο των νέων υψηλών η Lamda Development, προσεγγίζοντας τα 8,27 ευρώ.

    Από τις τράπεζες, μόνο η Alpha κατάφερε να βγάλει μικρού εύρους αντίδραση, στα 1,068 ευρώ, ενώ η Eurobank έκλεισε με τις μεγαλύτερες απώλειες, πάνω από 1%, στα 0,773 ευρώ, η ΕΤΕ διολίσθησε στα 2,22 ευρώ και η Πειραιώς περιόρισε τις αρχικές της απώλειες κλείνοντας αμετάβλητη στα 1,356 ευρώ.

    Κατά τα άλλα, περιορισμένου εύρους πτώση στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στα 9,48 ευρώ, τη ΔΕΗ, στα 8,90 ευρώ και την Τέρνα Ενεργειακή στα 11,42 ευρώ.
    Όπως προκύπτει από τις συναλλαγές, οι επενδυτές παραμένουν “κουμπωμένοι”, καθώς ανησυχούν προφανώς για τις εξελίξεις από το μέτωπο της πανδημίας. Ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης εκτιμά ότι οι επόμενες τέσσερις εβδομάδες είναι κρίσιμες για την πορεία του τουρισμού. Πρόκειται για διάστημα το οποίο συμπίπτει με την κορύφωση του τέταρτου κύματος της πανδημίας.

    Τέλος, πάνω από τα 8 ευρώ επέστρεψε η ΕΥΔΑΠ, στα 31,64 ευρώ με οριακά κέρδη και η Coca Cola με ούτε καν… 7 χιλιάδες τεμάχια!

    Διαβάστε επίσης

    Πτωτικά στο άνοιγμα η Wall Street: Πιέσεις στις τεχνολογικές μετοχές λίγο πριν τις ανακοινώσεις των big tech
    Mytilineos: Αύξηση 11% στα κέρδη και τζίρος 994 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο
    Eurobank – Pimco: Ατελέσφορες οι διαπραγματεύσεις για την Ελληνική Τράπεζα



    ΣΧΟΛΙΑ