• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Ποια «χαρτιά» αυτονομούνται, τι συμβαίνει σε ΕΛΠΕ – ΜΟΗ, υψηλό 8μήνου ο Μυτιληναίος – Γιατί οι ξένοι πουλάνε

    Χρηματιστήριο: Πως “χάθηκε” εντολή πώλησης 350 χιλ. τεμαχίων στην Eurobank, focus σε ΟΠΑΠ και ΜΟΗ

    Χρηματιστήριο


    Εστιασμένη σε συγκεκριμένα «χαρτιά» η προσοχή της αγοράς την Τρίτη. Όπως τονίστηκε από χθες, που η συνεδρίαση της Δευτέρας δεν έπεισε για την δυναμική της, επιβεβαιώθηκε ότι η αγορά έχει δρόμο ακόμα για να πείσει.

    Το πρόβλημα του χρηματιστηρίου είναι πρωτίστως τραπεζικό, σημειώνουν οι χρηματιστές. Κι αυτό φάνηκε πεντακάθαρα στο roadshow του Χ.Α. την περασμένη εβδομάδα. Οι ξένοι είναι ανήσυχοι και δεν έχουν καταλάβει τι γίνεται με τις αναστολές των δανείων, τι σημαίνει το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ», γιατί δεν προχωρούν οι πλειστηριασμοί, τι συμβαίνει με τον «Ηρακλή» και ποια η διαφορά με την bad bank που ετοιμάζει η Τράπεζα της Ελλάδος. Το κερασάκι στην τούρτα των ανησυχιών τους είναι μήπως τα 10 δισ. δάνεια που βρίσκονται σήμερα σε αναστολή περάσουν ως… κόκκινα από τον ερχόμενο Απρίλιο στους ισολογισμούς.

    Οι ανησυχίες αυτές κρίνουν εν πολλοίς τη μελλοντική τους στάση απέναντι στο Χ.Α. Η χρονιά μοιάζει χαμένη με απώλειες άνω του 33%, σχολιάζουν οι αναλυτές και δεν αποκλείουν το επόμενο διάστημα να δούμε σοβαρή αναδιάρθρωση θέσεων. Υπάρχουν μάλιστα, όπως αναφέρουν, δύο ανομοιογενείς συμπεριφορές. Χαρακτηριστικά, έχουμε από την μία τη Reggeborgh που παίρνει θέση ανοιχτά στην Ελλάκτωρ κατέχοντας επισήμως ποσοστό άνω του 5% και από την άλλη έχουμε το Silchester που ρευστοποιεί στην αγορά ή με πακέτα τη θέση του στη ΔΕΗ. Εξαρτάται πώς βλέπει κανείς το ποτήρι του Χ.Α., μισοάδειο ή μισογεμάτο. Και όχι μόνο αυτό, αλλά όπως τονίστηκε και χθες, ξένοι βγαίνουν πωλητές σε μια σειρά από «χαρτιά» ακόμα και των μικρότερων κεφαλαιοποιήσεων, όπως π.χ. ΕΥΑΘ και ΟΛΠ. Από τη μία ξένοι διαχειριστές ρευστοποιούν θέσεις και απομακρύνονται και από την άλλη μεγάλοι όμιλοι, όπως οι Ολλανδοί της Reggeborgh, παίρνουν θέση, όχι απλά στο Χ.Α., αλλά στην ελληνική οικονομία, προφανώς λόγω των κεφαλαίων που θα εισρεύσουν από τα ευρωπαϊκά ταμεία εντός του 2021.

    Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με απώλειες την Τρίτη, οριακές, 0,29%, στις 623,36 μονάδες. Οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν λίγο πάνω από τα 35 εκατ. ευρώ.

    Οι τράπεζες υποχώρησαν στα όρια των 300 μονάδων (301) με απώλειες 0,36%, με την Eurobank, ωστόσο, να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, κλείνοντας για δεύτερη μέρα με κέρδη πάνω από 1%.

    Απώλειες και για την Alpha που έκλεισε στα 0,513 ευρώ, πάνω από 1,3% η πτώση στην ΕΤΕ και πάνω από 1,7% στην Πειραιώς.

    Από εκεί και πέρα, ο Μυτιληναίος βρέθηκε σήμερα σε υψηλά 8μήνου, στα 9,13 ευρώ, η Βιοχάλκο συνέχισε τεχνικά ανοδικά στα 2,50 ευρώ και θέλει κλείσιμο πάνω από τα 2,60 για να εδραιωθεί πάνω από τον κινητό μέσο όρο 100 ημερών. Τα κέρδη για το χαρτί ανήλθαν σε 2,88%, ενώ φαίνεται ότι οι επενδυτές ακούν θετικά το story μεταβίβασης μετοχών στο ίδρυμα Στασινόπουλου. Νέα αντίδραση 1,9% για την Ελλάκτωρ, στο 1,371 ευρώ, 1,3% τα κέρδη για το Jumbo, στα 14,75 ευρώ, 1,5% για τον ΟΠΑΠ, στα 8,11 ευρώ και κλείσιμο στα 11,20 ευρώ για την Τέρνα Ενεργειακή.

    Η Μότορ Όιλ έχασε τα 10 ευρώ, κλείνοντας στα 9,90 ευρώ παρά το γεγονός ότι μέσα στη μέρα έκανε πράξεις στα 10,10 ευρώ και πτώση 3,16% για τα ΕΛΠΕ, που έκλεισαν σε χαμηλό μηνός με τα χαμηλά έτους να εντοπίζονται στα 4,55 ευρώ.

    Καμία ανησυχία, όπως σχολιάζουν χρηματιστές, δεν προκαλεί το αρνητικό πρόσημο της ΔΕΗ που διασφαλίζει τα 5 ευρώ. Πάνω από 2% η πτώση και για την Coca Cola, μετοχή η οποία επηρεάζεται από την πτώση της κατανάλωσης λόγω πανδημίας.

    Δεύτερη μέρα ανόδου για το Πλαίσιο που επανήλθε πάνω από τα 3 ευρώ, κέρδη 5,23% για τον ΑΔΜΗΕ, στα 2,31 και 4,4% για την Cenergy, στο 1,04 ευρώ.

    «Ασανσέρ» η μετοχή της MIG που υποχώρησε πάνω από 13% με τον «γνωστό – άγνωστο» όγκο συναλλαγών των 16 εκατ. τεμαχίων.

    Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 56 υποχώρησαν και 39 ενισχύθηκαν.



    ΣΧΟΛΙΑ