• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Ποια blue chips πήραν πάνω τους την αγορά που έκανε το 3Χ3

    Πίνακας στο Χρηματιστήριο

    Χρηματιστήριο


    Λίγο πριν από το κλείσιμο κι ενώ κατά το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών ο γενικός δείκτης του Χ.Α. κινείτο σε  οριακά αρνητικό πρόσημο, έγινε το… θαύμα κι έκανε το 3Χ3 με κέρδη!

    Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έκλεισε την Πέμπτη στις 637,27 μονάδες και με κέρδη 0,36%, αλλά με ιδιαίτερα χαμηλό τζίρο, στο κλίμα της εποχής άλλωστε, μεσουρανούντος του θέρους, μόλις 23,50 εκατ. ευρώ. Κι από αυτά, σχεδόν τα 2 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα, αφού στην Eurobank άλλαξαν χέρια σε τρεις προσυμφωνημένες πράξεις 4,892 εκατ. τεμάχια.

    Η αγορά κινήθηκε σε ένα πολύ στενό εύρος διακύμανσης, μεταξύ των 631 – 637 μονάδων, για να κλείσει τελικά στα υψηλότερα επίπεδα ημέρας. Το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, αλλά και στη Wall μυρίζει… διόρθωση, αφού Παρίσι, Φρανκφούρτη και Wall Street σημειώνουν απώλειες, όμως ήπιες και ελεγχόμενες. Αν και τα στοιχεία για την απασχόληση που έρχονται από τις ΗΠΑ είναι ενθαρρυντικά, προβληματίζουν τα κακά μαντάτα που έρχονται από το μέτωπο του κορωνοϊου, αφού όλα δείχνουν ότι η Ευρώπη μπαίνει με φόρα στην προσπάθεια αντιμετώπισης του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

    Ως προς τα γεωπολιτικά έχει ενδιαφέρον το πώς θα πάρει μορφή εντολών αγορών το επόμενο διάστημα η αίσθηση ότι η κρίση στην Ν.Α. Μεσόγειο βαίνει προς αποκλιμάκωση, μετά την έλευση Γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή με αποτέλεσμα αναδίπλωση και χαμήλωμα των τόνων από την τουρκική πολιτική ηγεσία η οποία μιλάει για την ανάγκη του διαλόγου με την χώρα μας.

    Οι απώλειες στις τράπεζες περιορίστηκαν σε 0,55% με τον εν λόγω δείκτη να υποχωρεί μόλις κατά 0,55%, μετά το γύρισμα της Eurobank και την επιστροφή της στα 0,40 ευρώ και κέρδη λίγο πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα. Από εκεί και πέρα, δηλαδή οι υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές υποχώρησαν. Η Alpha δοκιμάζει πάλι τη στήριξη του 0,50, παραμένοντας στην «κόκκινη» περιοχή που οδηγεί σε νέα χαμηλά, η ΕΤΕ υποχώρησε 1,6%, στο 1,12 ευρώ και η Πειραιώς λίγο πάνω από 1%, στο 1,15 ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση να υποχωρεί στα 505 εκατ. ευρώ.

    Αίσθηση προκάλεσε η πτώση 2,4% στον Μυτιληναίο, καθώς ουκ ολίγοι από τους εμπλεκόμενους περί τα χρηματιστηριακά είχαν συνδέσει την κίνηση της μετοχής με το ενδεχόμενο ένταξή της στους δείκτες της Morgan Stanley. Η μετοχή έχασε πρόσκαιρα, όπως φαίνεται τα 8 ευρώ, κλείνοντας στα 7,90.

    Από εκεί και πέρα, τα μη τραπεζικά  blue chips ήταν αυτά που επιστρατεύτηκαν κι έδωσαν το συν στην αγορά για τρίτη μέρα.  Πάνω από 1% τα κέρδη στην Aegean, στα 3,55 ευρώ, η Ελλάκτωρ σχεδόν μηδένισε τις απώλειες από  την περασμένη εβδομάδα και ξανακοιτά το 1,18 με όγκο διόλου ευκαταφρόνητο 621 χιλιάδων τεμαχίων. Αντίδραση βγήκε στην ΕΥΔΑΠ, 2,5%, στο 1,176 ευρώ, κέρδη 2,5% για την ΜΟΗ και 2,7% για την Jumbo, ενώ στα 8,10 και σε νέα υψηλά μήνα για τον ΟΤΕ με άνοδο 1,5% και 1,7% αντίστοιχα.

    Η νεοφώτιστη Έντερσοφτ έδωσε κέρδη πάνω από 5,6%, 5% για τον Λύκο στην προοπτική επιστροφής κεφαλαίου 0,05 ευρώ και αντανακλαστική κίνηση ανόδου για την Frigo 3,13%.

    Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 42 ενισχύθηκαν και 45 υποχώρησαν.

     Τέλος οι επαγγελματίες της αγοράς στέκονται στην κρίσιμη διατήρηση των 630 μονάδων. Όσοι πιο ψηλά από εκεί, τόσο πιο καλά…



    ΣΧΟΛΙΑ