• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Περιστέρης και Μυτιληναίος «φρέναραν» τις απώλειες της αγοράς – Νέο ιστορικό χαμηλό για το ελληνικό 10ετές

    Ευάγγελος Μυτιληναίος Γιώργος Περιστέρης


    Τα ρεκόρ συνεχίζονται για το ελληνικό 10ετές, αλλάζοντας πλήρως την εικόνα της χώρας μας προς τις αγορές και το εξωτερικό, τους δυνητικούς επενδυτές.

    Με τις προβλέψεις του ΔΝΤ να έχουν… ξεπεραστεί και ακυρωθεί στην πράξη, το ελληνικό 10ετές κατέβηκε ακόμα ένα σκαλοπάτι αγγίζοντας νέο ιστορικό χαμηλό στο 0,76%. Αυτό την ώρα που στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι επενδυτές έχουν στραμμένη την προσοχή τους στις κινήσεις της Τουρκίας νοτίως του Καστελόριζου. Οι συνεχιζόμενες προκλήσεις και η εντεινόμενη ρητορική Ερντογάν κατά της χώρας μας προβληματίζουν τους επενδυτές, οι οποίοι εξακολουθούν να μην αναλαμβάνουν περαιτέρω ρίσκο στην εγχώρια κεφαλαιαγορά. Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση συνέχισε στο κόκκινο, χωρίς αξιόλογο τζίρο. Ίδιο κλίμα, ωστόσο, επικρατεί και στο εξωτερικό. Στην Ευρώπη επικρατούν μικτές τάσεις, με τον Dax να ενισχύεται οριακά και τον CAC 40 να υποχωρεί οριακά, ενώ μικρά είναι και τα κέρδη στη Wall Street με τον Dow Jones να ενισχύεται στο ξεκίνημα 0,22%.

    Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. υποχώρησε επιπλέον 0,55% την Τετάρτη στις 632,81 μονάδες. Οι αναλυτές σημειώνουν ότι υπάρχει προβληματισμός με αφορμή τα ελληνοτουρκικά μήπως ανοίξουν ξαφνικά  short  θέσεις και ακυρωθεί το αφήγημα του Χ.Α. ως επενδυτικού προορισμού. Άλλωστε, την Παρασκευή, λήγουν οι σειρές των παραγώγων και θα φανεί…

    Οι συναλλαγές ήταν απογοητευτικές, στα 33,6 εκατ. ευρώ, ενδεικτικές της αβεβαιότητας που επικρατεί.

    Νέο χτύπημα για τις τράπεζες, με τον κλάδο να υποχωρεί στις 289 μονάδες και απώλειες πάνω από 2%. Στα όρια των 0,50 ευρώ βρέθηκε και πάλι η Alpha με πτώση πάνω από 1,7%, η ΕΤΕ ΕΤΕ -0,27% 7,32 εκεί που ενισχυόταν πάνω από 1%, έκλεισε με απώλειες απώλειες κοντά στο 2%, πιέσεις βγήκαν και μάλιστα εντεινόμενες για τις Eurobank και Πειραιώς με πτώση πάνω από 2,8% και 1,2% αντίστοιχα.

    Η μετοχή της μεγάλης κεφαλαιοποίησης που ξεχώρισε ήταν της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που έκλεισε με άνοδο 1,7%, στα 6,42 ευρώ, μετά και την τυπική κατακύρωση στην κοινοπραξία με την Mohegan του Καζίνο του Ελληνικού. Κίνηση στα 11,90 και για την θυγατρική κατά 38% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή.

    Αμείωτο το ενδιαφέρον, ωστόσο, σε μία τόσο βαρετή συνεδρίαση όπως η σημερινή για τον Μυτιληναίο που επανήλθε στα 11,90 ευρώ.

    Πτώση πάνω από 1% για τον ΟΤΕ, στα 12,60 ευρώ, νέες πιέσεις 2,5% για την ΜΟΗ που έκλεισε στα 9,35 ευρώ, με το χαμηλό για φέτος στα 8,60 ευρώ, αλλά και για τα ΕΛΠΕ που με απώλειες 0,5%, υποχώρησαν στα 4,69 ευρώ. Στο 1,45 υποχώρησε η Ελλάκτωρ με 243 χιλιάδες τεμάχια, πάνω από 1% η πτώση για την Aegean και 1,05% για την Βιοχάλκο στα 2,83. Πρόσκαιρη η άνοδος της περασμένης εβδομάδας; Η μετοχή έχασε τα 3 ευρώ.

    Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 64 υποχώρησαν και 33 έκλεισαν με άνοδο.



    ΣΧΟΛΙΑ