• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Παρά τις υποβαθμίσεις, ράλι πάνω από 6% για τις τράπεζες

    • NewsRoom
    Πίνακας στο Χρηματιστήριο

    Χρηματιστήριο


    Μπορεί να μην πήγε πάνω από τις 630 μονάδες ο γενικός δείκτης του Χ.Α., έκλεισε όμως στις 626,16 μονάδες. Για δύο μονάδες, δηλαδή, θα βρισκόταν στα επίπεδα της 10ης Μαρτίου, τότε που άρχισε να εξαπλώνεται η πανδημία στη χώρα μας και η κυβέρνηση άρχισε να βάζει σε lockdown τομείς της οικονομίας.

    Τα κέρδη ήταν τα υψηλότερα από τα χρηματιστήρια της ευρωζώνης, 3,26%, και με τις συναλλαγές πάνω από 47,3 εκατ. ευρώ, με 2,5 εκατ. ευρώ πακέτα. Που σημαίνει ότι οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί.

    Σε κάθε περίπτωση, κίνηση πάνω από τις 630 μονάδες θα άφηνε στη… λήθη την μαύρη περίοδο της εποχής κλεισίματος της οικονομίας. Ας είναι κι έτσι όμως, ένα βήμα τη φορά, αφού η αγορά πήγε κόντρα στις προβλέψεις της S&P, της Fitch, της JP Morgan, της Goldman Sachs, σήμερα της Bank of America, που πετσόκοψε τις τιμές στόχους των τραπεζών, αλλά και της Morgan Stanley που στο χειρότερο σενάριο δίνει ύφεση 21% για την ελληνική οικονομία.

    Η σημερινή άνοδος λαμβάνει χώρα σε ένα περιβάλλον όπου η Wall άνοιξε με κέρδη κάτω από 1%, o Dax ενισχύεται 2,3%, με τη Γερμανία να είναι υποχρεωμένη να χρηματοδοτήσει την αεροπορική Condor με 590 εκατ. ευρώ, ο Cac στο Παρίσι και ο ισπανικός IBEX ενισχύονται πάνω από 1% και ο δείκτης της αγοράς του Μιλάνου λίγο πάνω από 2%. Ταυτόχρονα, το αμερικανικό πετρέλαιο υποχωρεί αυτή την ώρα πάνω από 25%, ενώ σε αρνητική τροχιά, στα 1725 δολ. ανά ουγγιά, υποχωρεί ο χρυσός. Αισιόδοξα μηνύματα από το ελληνικό 10ετές, με την απόδοσή του να υποχωρεί στο 2,2%.

    Μοχλός της ανόδου στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας ήταν οι τράπεζες, με κέρδη λίγο πάνω από 6%. Κέρδη πάνω από 7% για την Alpha και πάνω από 5% για Eurobank, ΕΤΕ και Πειραιώς.

    Κέρδη πάνω από 5,7% για την ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ και πάνω από 4% για την Βιοχάλκο, με την αγορά να βλέπει ότι ο όμιλος είναι έτοιμος λίγο πριν βάλει τις τσιμινιέρες μπροστά…

    Κέρδη 4,5% για την δεικτοβαρή Coca Cola με κίνηση στα 23 ευρώ και κεφαλαιοποίηση 8,5 δισ. ευρώ. Αντίδραση άνω του 3,7% για τον Μυτιληναίο και την Μότορ Όιλ, πάνω από 2% για την Τέρνα Ενεργειακή, τον ΟΤΕ, τον ΟΛΠ, την ΕΧΑΕ και τα ΕΛΠΕ. Απώλειες 1,9% για την Ελλάκτωρ.

    Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 87 ενισχύθηκαν και 26 υποχώρησαν.



    ΣΧΟΛΙΑ