• Οικονομία

    Προκλητική η Morgan Stanley, παίζει με τους αριθμούς: Ύφεση από 21,3% έως 13,3% για την Ελλάδα – “Βλέπει” ολική επαναφορά το 2022

    • NewsRoom
    Λογότυπο της Morgan Stanley στην πρόσοψη κτηρίου


    Για μια ακόμα φορά οι οικονομολόγοι της Mοrgan Stanley, όπως τόσες φορές στο παρελθόν, προκαλούν.

    Σε report που εξέδωσαν για την Ελλάδα κάνουν προβλέψεις σαν να παίζουν Τζόκερ. Για την ακρίβεια προβλέπουν ύφεση 13,3% στο βασικό σενάριο για την ελληνική οικονομία το 2020. Η Morgan Stanley ταυτόχρονα όμως εκτιμά πως σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης η ύφεση μπορεί να αγγίξει το 21,3%. Δίνει και ένα πιο θετικό  σενάριο, να περιοριστεί στο 6,6%.

    Προφανώς πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου ερασιτεχνική κίνηση  από την πλευρά της αμερικανικής τράπεζας η οποία στην ουσία προσπαθεί να μαντέψει και όχι να κάνει σχετικά σαφείς προβλέψεις. Πάντως ύφεση 21,3% στο ΑΕΠ της Ελλάδος για το 2020 έως τώρα δεν έχει δώσει κανένα ινστιτούτο.

    Αν και οι αναλυτές της τράπεζας βλέπουν σταδιακή ανάκαμψη από το γ΄ τρίμηνο, εκτιμούν πως η επιστροφή του ελληνικού ΑΕΠ στα προ πανδημίας επίπεδα δεν πρόκειται να συμβεί εύκολα πριν το 2022. Κάτι ανάλογο αναμένεται να συμβεί  και στις υπόλοιπες οικονομίες της ευρωπεριφέρειας, σύμφωνα με την μελέτη της Morgan Stanley.

    Σε ό,τι αφορά το 2021, η επενδυτική τράπεζα τοποθετεί στην ανάπτυξη από 1,1% (στο δυσμενές σενάριο) έως το 4,3%.

    Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας, η Ελλάδα μπαίνει στην κρίση με υψηλό απόθεμα χρέους σχεδόν στο 180% του ΑΕΠ, το οποίο αναμένεται πως θα αυξηθεί έως το 205% έως τα τέλη του 2021. Ωστόσο, όπως σημειώνει, στο μεγαλύτερο μέρος του είναι δάνεια της ΕΕ, τα οποία έχουν πολύ μεγάλη διάρκεια με πολύ χαμηλό κόστος δανεισμού, ενώ το κόστος χρέους της Ελλάδας ήταν περίπου 1,6% το 2019.

    Υποθέτοντας ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην πορεία ανάπτυξης προ κορονοϊού, η υψηλή επιβάρυνση του χρέους συνεπάγεται ότι η χώρα θα πρέπει να συνεχίσει να σημειώνει σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα για να μειώσει το χρέος. Πάντως, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, οι ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας αναμένεται να παραμείνουν χαμηλές δεδομένης της μεγάλης διάρκειας ωρίμανσης του ελληνικού χρέους, ενώ με την ένταξη στο νέο QE της EKT (PEPP) επωφελείται άμεσα αφαιρώντας τυχόν ανησυχίες σχετικά με τη ρευστότητα.

    Η Morgan Stanley σημειώνει πως η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται αρκετά βήματα μακριά από την «επενδυτική βαθμίδα»,  προς την οποία όδευε προ της  πανδημίας. Ωστόσο, όπως τονίζει, αν και είναι σημαντικές για τους επενδυτές, οι αξιολογήσεις των οίκων τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν έχουν μεγάλη σημασία καθώς τα ελληνικά ομόλογα έχουν ενταχθεί στο νέο QE της ΕΚΤ, κάτι που εξαλείφει τις ανησυχίες σχετικά με τη ρευστότητα της χώρας.

    Image

    Image

    Image

     



    ΣΧΟΛΙΑ