• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Νέες εντολές σε ΕΛΠΕ και ΜΟΗ

    Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο

    Γενικός Δείκτης Χρηματιστηρίου


    Με διακυμάνσεις ξεκίνησε η εβδομάδα στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τις τράπεζες στο κόκκινο και κάποια μεμονωμένα χαρτιά, Τέρνα Ενεργειακή, Ιντρακόμ, ΕΛΠΕ, ΜΟΗ, Coca Cola, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΕΧΑΕ να αυτονομούνται.

    Ο γενικός δείκτης κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με οριακές απώλειες, περί τις 914 μονάδες και αδυναμία αποφασιστικής διάσπασης της περιοχής άνω των 920 μονάδων.

    Μία ακόμα δύσκολη εβδομάδα ξεκινάει λοιπόν, καθώς αναμένονται νέες αποφάσεις από Fed και ΕΚΤ για αυξήσεις των επιτοκίων.

    Οι τελευταίες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η Fed δεν θα προβεί σε νέα μεγάλη αύξηση, της τάξης του 0,75%, αλλά θα κινηθεί λιγότερο σε 0,50%.

    Ίδια εικόνα και για την ΕΚΤ, αν και η υποχώρηση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη γίνεται με το σταγονόμετρο, αγγίζοντας ακόμα διψήφιο ποσοστό 10%.

    Στα όρια των 70 δολαρίων το βαρέλι υποχωρεί το πετρέλαιο, από την άλλη όμως, την ανηφόρα παίρνουν οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων με το ελληνικό να κοιτάξει και πάλι το 4%, εν αναμονή, όπως σημειώθηκε της νέας αύξησης από την ΕΚΤ.

    Ως προς το Χρηματιστήριο, κάποια deals εν αναμονή, αλλά και τα οικονομικά αποτελέσματα 9μήνου, τα οποία θα πρέπει να έχουν δώσει στη δημοσιότητα οι εισηγμένες μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου θα μονοπωλήσουν του ενδιαφέροντος.

    Ήδη, η κερδοφορία ξεπερνάει τα 6 δισ. Ευρώ και ενδέχεται να κινηθεί σε επίπεδα ρεκόρ, ανώτερα του 2008, σημειώνουν οι αναλυτές.

    Αίσθηση προκαλεί στην αγορά, η κίνηση που βγαίνει και σήμερα στην Ιντρακόμ, στο 1,726 ευρώ.

    Κατά τα άλλα, απώλειες στις τράπεζες, με τον δείκτη τους να υποχωρεί στις 624 μονάδες.

    Στο 1 ευρώ υποχωρεί η Alpha ΑΛΦΑ 2,40% 1,71, στα 3,63 ευρώ η ΕΤΕ, στο 1,03 ευρώ η Eurobank ΕΥΡΩΒ 0,48% 2,11 και στο 1,33 η Πειραιώς.

    Οι απώλειες είναι οριακές, λιγότερο από 1%.

    Διόρθωση βγαίνει ακόμα στη Μότορ Όιλ ΜΟΗ -0,72% 27,70 τον Μυτιληναίο ΜΥΤΙΛ 0,21% 38,72 που έχει μπροστά του την ερχόμενη Τετάρτη την ανακοίνωση του νέου business plan του ομίλου.

    Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, η γρήγορη υποχώρηση ενδοσυνεδριακά κάτω από τις 900 μονάδες την περασμένη Δευτέρα αποφόρτισε τους ταλαντωτές οι οποίοι δικαιολογούν μια υπέρβαση πάνω από τις 920 μονάδες επίπεδο το οποίο είναι η βασική βραχυπρόθεσμη αντίσταση.

    Οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές αν και υποχώρησαν σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα θεωρούνται ικανοποιητικές για τα επίπεδα διαπραγμάτευσης της αγοράς και μπορούν να δώσουν την έξτρα ώθηση που χρειάζεται ο Γενικός Δείκτης για να βγει στο επόμενο ξέφωτο που θα τον οδηγήσει στις 950 μονάδες.

    Αν και το εγχείρημα δεν θα είναι εύκολο λόγω και του κλεισίματος των κερδισμένων θέσεων που σταδιακά θα αυξάνουν την προσφορά όσο η αγορά θα ανεβαίνει, το σενάριο αυτό κρατάει την πρώτη θέση στις πιθανότητες κίνησης της εγχώριας αγοράς όσο διατηρούνται ανέπαφες οι 890 – 900 μονάδες.

    Διαβάστε επίσης:

    Βαρδινογιάννης, Σιάμισιης, Τσαμάζ, Μυτιληναίος, Κάρας αλλάζουν πίστα στα κέρδη των εισηγμένων στο 9μηνο

    Ebury: Προετοιμαστείτε για σημαντικές διακυμάνσεις αυτή την εβδομάδα



    ΣΧΟΛΙΑ