• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Μυλωνάς και Καραβίας αποκατέστησαν το ανοδικό σενάριο – Κέρδη 2,25% στην εβδομάδα


    Συνεδρίαση επαναφοράς της αγοράς στο ανοδικό σενάριο ήταν αυτή της Παρασκευής. Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έκλεισε στις 851,82 μονάδες με κέρδη 1,76%, παρά το γεγονός ότι η αγορά κινήθηκε πιο ψηλά, στις 853 μονάδες και με άνοδο μέσα στη μέρα 1,9%.

    Οι συναλλαγές τείνουν να σταθεροποιηθούν πλέον στη ζώνη των 100 εκατ. ευρώ, στοιχείο που  επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον των ξένων για τις ελληνικές μετοχές.

    Εκτός από τις τράπεζες, κυρίως της Εθνική και την Eurobank, το ενδιαφέρον πέρασε και στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις. Από τα  blue chips ξεχωρίζουν τα νέα υψηλά φέτος για τον Μυτιληναίο, τα υψηλά επταετίας της Βιοχάλκο και η επιστροφή στα υψηλά 4μήνου για την ΕΥΔΑΠ.

    Η αγορά, γράφει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ κ. Μάνος Χατζηδάκης, έκανε επιτέλους την αποφασιστική κίνηση και αποδεσμεύτηκε από την φημολογία της αύξησης κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, διατηρώντας έναν καλό βηματισμό σε συναλλαγές και ενδιαφέρον. Τα αποτελέσματα των εταιρειών έδειξαν ότι μπορούν να αφυπνίσουν επενδυτικά αντανακλαστικά με αποτέλεσμα το επιλεκτικό ενδιαφέρον να αποκτήσει μεγαλύτερη διάρκεια και διάχυση στο ταμπλό του ΧΑ.

    Παρά την δυσάρεστη εικόνα των κρουσμάτων και της οριακής εικόνας των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ για περιστατικά Covid-19, το Χρηματιστήριο δείχνει διατεθειμένο να κοιτάξει μπροστά, τιμολογώντας την επόμενη ημέρα παρά τις όποιες δυσκολίες παρουσιάζουν τα απαιτητικά εγχειρήματα χρηματοδότησης που έρχονται τον Απρίλιο (Τρ. Πειραιώς, Ελλάκτωρ, Αεροπορία Αιγαίου κλπ.). Όπως και να έχει, η αποσύνδεση της αγοράς από τις αυξήσεις κεφαλαίου και η φυγή προς τα εμπρός είναι δείγμα υγείας και μπορεί να λειτουργήσει υποστηρικτικά σε δεύτερο χρόνο σε νέες εισροές που αντιμετώπιζαν επιφυλακτικά τα ενδεχόμενα των αυξήσεων και καθοδηγούνται κυρίως από το momentum της Αγοράς.

    Τα κέρδη για τον Γενικό Δείκτη στην εβδομάδα ανήλθαν σε 2,25% και από την αρχή του έτους σε 5,25%.

    Η προσδοκία για καλά αποτελέσματα της περασμένης χρήσης και το deal πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC, ανέβασαν την μετοχή της Εθνικής πάνω από 5,5%, στα 2,57 ευρώ, με το υψηλό έτους να εντοπίζεται στα 2,65 ευρώ. Σημαντική άνοδος και κλείσιμο πολύ κοντά στα 0,73 ευρώ που αποτελούν υψηλά για φέτος, πέτυχε η Eurobank, τα κέρδη της οποίας ξεπέρασαν το 4%. Επιστροφή στα 0,92 ευρώ με κέρδη πάνω από 1,7% για την Alpha και συνέχεια των μεγάλων απωλειών για την Πειραιώς, που υποχώρησε στα όρια πια των 0,40 ευρώ.

    Περιορίστηκαν οι απώλειες στην Aegean και την Ελλάκτωρ, κάτω από 2%.

    Από εκεί και πέρα, ξεπέρασε τα 10 ευρώ η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Θυμίζουμε, όμως, ότι η Reggeborgh αποχωρεί στα 11,25 ευρώ αναγκάζοντας τους μετόχους Περιστέρη και Μαριάννα Λάτση να αγοράσουν με σημαντικό premium.

    Διατήρηση της περιοχής άνω των 9 ευρώ και βλέψεις για τον MSCI για την ΔΕΗ. Πάνω από τα 5,50 ευρώ τα ΕΛΠΕ και πάνω από τα 12,88 ευρώ για την ΜΟΗ, που δεν επηρεάζονται από το «μποτιλιάρισμα» στο Σουέζ.

    Ισχυρή αντίδραση, επίσης, για την Coca Cola, στα 26,67 ευρώ, κλείσιμο πάνω από τα 7,08 ευρώ για την ΕΥΔΑΠ, η οποία δεν έχει ανακοινώσει ακόμα το μέρισμα για πέρσι.

    Μετά τα 14,70 ευρώ που πούλησε ο Απόστολος Βακάκης την περασμένη εβδομάδα, η μετοχή της Jumbo σκαρφαλώνει πάνω από τα 15,30 ευρώ.

    Κλείσιμο πάνω από τα 13,77 ευρώ για τον Μυτιληναίο με 373 χιλιάδες τεμάχια και την αγορά να προεξοφλεί είσοδο στην μεγάλη κατηγορία του MSCI.

    Όλο και πιο κοντά στα υψηλά 52 εβδομάδων ο ΟΠΑΠ, αλλά και ο ΟΤΕ.

    Κέρδη για 98 μετοχές και απώλειες για 20.



    ΣΧΟΛΙΑ